пʼятницю, 22 лютого 2019 р.

Penis Captivus. Чи можуть коханці "зчепитись" під час сексу?

Це схоже на епізод з дешевої еротичної комедії. Але вже багато століть по світу ходять чутки про те, як люди можуть"зчепитись" під час сексу. З собаками це ж буває. Сам бачив (випадково). А як у людей?

Потрапити до лікарні "по швидкій" - ніколи не приємно, але найменше цього хочеться після інтимної зустрічі.
"Це не та романтична кінцівка, яку уявляють собі пари", - говорить доктор Арістоменіс Екзадактілос, директор лікарні в Берні (Швейцарія), який протягом 11 років досліджував причини госпіталізації своїх пацієнтів.
Він і співавтори його дослідження зафіксували безліч випадків, коли у пацієнтів виникали медичні проблеми після сексу - мігрень, біль в серці, навіть амнезія. Але коли в радіоефірі служби здоров'я ВВС його запитали, чи бачив він випадки затиснення пеніса вагіною, він відповів "ні" - і додав, що це, напевно, міська легенда.

Однак в ВВС написали двоє радіослухачів, висловлюючи незгоду.
"Повинна сказати, що це не легенда, - написала жінка, яка попросила не вказувати її імені. - Одного разу вночі це сталося у мене з моїм покійним чоловіком. Він "буквально" не міг вивільнитися, тобто" застряг ". Наскільки я зрозуміла, причиною стала надзвичайна напруженість м'язів піхви під час оргазму ".
Інший коментатор, який представився просто як Джон, виріс неподалік від аеропорту в одному з міст на півдні Англії. "Пам'ятаю, коли мені було років 14-15, я почув історію про американського льотчика, який застряг всередині своєї коханої. Їм довелося викликати" швидку "і поїхати в лікарню, щоб там їх роз'єднали", - розповів він.
Згодом Джон працював в торговельному флоті і завів відносини з жінкою з Японії, до якої час від часу приїжджав. Одного разу у них був "дуже приємний секс", і раптом він відчув, що не може вийняти свій статевий орган. "Процес припинився, і ми вирішили, що краще розчепитися", - згадує він. Це сталося не відразу - кілька хвилин вони вовтузились і сміялися. Ні йому, ні їй не було боляче.
Зараз Джону 75 років, і він нікому не розповідав про цей випадок. Більше з ним таке не повторювалося.
Доктор Джон Дін, сексолог і головний лікар однієї з британських медичних установ, каже, що обидва випадки - цілком ймовірні приклади рідкісного явища, яке іноді називають penis captivus ( "полонений пеніс").
Дін пропонує можливе пояснення цього явища: "Коли пеніс знаходиться у піхві, до нього прибуває більше і більше крові. Під час оргазму м'язи тазового дна жінки ритмічно скорочуються - тоді пеніс ще більше наповнюється кров'ю і застрягає".
Зрештою, м'язи піхви розслабляються, кров відтікає від пеніса, і чоловік може звільнитися.
Власники собак, ймовірно, бачили, як ті часом застрягають при парування. На то є анатомічні причини, говорить Пеггі Рут, експерт з репродукції тварин з Університету Міннесоти. Пеніс собаки має окрему секцію, яка наливається кров'ю вже після того, як почався статевий акт, міцно закріплюючи самця на місці.
Доктор Дін каже, що за роки практики пацієнти не раз розповідали про свій досвід "застрягання" - але це було для них скоріше курйозом, ніж серйозною проблемою. Він вказує на різницю між penis captivus і більш поширеним і серйозним розладом - вагінизмом, при якому м'язи піхви невимушено скорочуються, не допускаючи проникнення.
Про стародавній інтерес публіки до феномену "полоненого пеніса" свідчать два огляди історичних даних на цю тему, опубліковані в 1935 і 1979 роках.
В 1372 Жоффруа де Ла Тур Ландрі описав, як сластолюбець на ім'я Перс Ленар "віддався плотським утіхам" зі своєю коханкою на церковному вівтарі, і Бог "приліпив їх один до одного". На наступний день все місто побачило коханців, ще зчеплених, "як пес з сучкою". Тільки з проголошенням молитов тривалий статевий акт нарешті завершився (хоча коханців зобов'язали ще три неділі з'являтися в церкві, роздягатися догола і бити себе перед всією церковною громадою).

Лікування холодною водою

"Коли я був студентом в Лейдені, в місті був один наречений, який занадто захопився своєю нареченою і так заглибився в її особисті місця, що не міг витягнути свого прутня, поки лікар Дельмегорст НЕ розплів цей вузол, полив згадані органи холодною водою"



(Ізбранд ван Дімерброк, голландський лікар XVII ст.)





Це явище згадується ще в кількох середньовічних легендах і розповідях, які, на думку Ф. Краупля-Тейлора, автора дослідження в 1979 році, "мало пов'язані з достовірними фактами".
Він так само скептично ставиться до публікації 1931 року народження, де мова йде про подію 1920-х років у Варшаві, яка призвела до подвійного самогубства. Того разу penis captivus вразив коханців в міському парку після його закриття. Розділити пару змогли тільки тоді, коли жінці вкололи анестетик. Але справжня трагедія сталася після того, як журналісти "в жадобі сенсацій" опублікували цю історію. "На наступний день моральним стражданням цієї пари було покладено край - двома пострілами з револьвера", - говорить оповідач.


У книзі "Сексуальне життя нашого часу" (1908) Іван Блох згадує інший випадок застрягання під час таємної зустрічі, на цей раз в тихому портовому куточку німецького міста Бремен. У жінки стався "невимушений спазм", чоловік - працівник порту - опинився в "лещатах", і натовп зібрався на це подивитися. Зрештою нещасних відвезли в лікарню, жінці дали хлороформ, і пару роз'єднали.
У підручнику з гінекології 1933 року автор Вальтер Штекель висловлює думку про те, що penis captivus вражає тільки тих, хто займається "недозволеним" сексом - страх, що їх виявлять, нібито підсилює м'язовий спазм у жінки.


Експерти більше не дотримуються цієї думки, але сценарій повторюється і в наші дні: за таємницею зустріччі йде публічне приниження. Свіжі повідомлення в пресі про penis captivus в Кенії, Малаві, Зімбабве і на Філіппінах стосуються саме випадків, коли мала місце подружня зрада.
Інцидент 2012 року в Кенії стався, як кажуть, після того, як обдурений чоловік відвідав чаклуна. Повідомлялося, що пара змогла розчепитися тільки після молитви - і після того, як коханець пообіцяв заплатити чоловікові 20 тис. Кенійських шилінгів (близько 230 доларів США). Існує відеозапис того, як той іде до банкомату знімати гроші.
Преса Зімбабве в минулому році повідомляла, що одна жінка подала позов на свого співмешканця, так як той нібито наклав на неї "руніоку" - своєрідний "вінець вірності", через який вона застрягла під час сексу з іншим чоловіком. Як писалося в одній статті, вона вимагала у ревнивого співмешканця компенсації "за приниження і спроби контролю над тим, як вона користується своїми інтимними місцями".


Втім, відомі і розповіді про penis captivus в шлюбних відносинах, зокрема, два несенсаціонних медичних випадки, описані німецькими гінекологами XIX ст.
Можливо, найбільш достовірний приклад цього явища також стався в шлюбі. Після публікації дослідження Краупля-Тейлора в Британський медичний журнал надійшов лист від д-ра Брендана Масгрейв, в якому той згадує випадок, що стався в 1947 під час його інтернатури в Королівському шпиталі острова Уайт. "Я чітко пам'ятаю, як швидка привезла двох молодих людей, у яких, здається, був медовий місяць. Їх занесли в травмпункт разом, на одних ношах", - писав він. Розповідь підтвердив інший лікар, який був тоді на чергуванні.
Д-р Джон Дін каже, що не може пояснити цей "дуже нетиповий" випадок, тому що зазвичай люди застряють тільки на кілька секунд.
Але, додає він, "в такому положенні декілька секунд, ймовірно, здаються вічністю".



Джерело - https://www.bbc.com/ukrainian/ukraine_in_russian/2014/02/140205_ru_s_stuck_together


Немає коментарів:

Дописати коментар