середа, 12 січня 2022 р.

Чи справді порно шкідливе?

 

Порнографія нині - на відстані пошуку в інтернеті. Ефект присутності в ній посилюється з кожним днем. Як вона змінює поведінку, стосунки й бажання людей? Розбиралась Джессіка Браун.

По-справжньому універсальних речей на світі небагато. Люди розмовляють різними мовами, їдять різну їжу і переживають інакші емоції. Однак мільйони жителів планети поєднує те, що вони дивляться порно. І попри такий великий ареал поширення, його всюди звинувачують у різних суспільних негараздах. А політики штату Юта навіть затаврували порнографію як носія "загрози для здоров'я громадян".

За останні кілька десятиліть, завдяки безперешкодному швидкісному доступу до інтернету, порно зазнало суттєвої трансформації. Крім того, тепер воно забезпечує дедалі більший ефект присутності. Візьмімо, наприклад, віртуальну реальність. На початку цього року дослідники з Ньюкаслського університету у Великій Британії вказали на те, що віртуальна реальність змінює відчуття: глядач порно зі стороннього спостерігача стає учасником дійства. Вчені застерігають: це розмиває межі, які відділяють реальність від фантазій, а також має потенціал руйнування стосунків і заохочення шкідливої поведінки.

Але чи справді порнографія згубно впливає на людей? І які є докази? Чи може наука надати відповіді? Проблема в тому, що науковцям важко досліджувати це питання. У зв'язку з природою порнографії дослідники мають або спиратися на свідчення людей, які самі розповідають про власні звички щодо перегляду порно, або спостерігати за ними в лабораторних умовах, що неприродно. (І, поза сумнівом, трохи ніяково.) При цьому збільшуються обсяги літератури, яка може дещо прояснити. BBC Future пропонує вам огляд висновків, яких дійшли вчені станом на сьогодні.

Сексуальне насильство

З порнографією пов'язане фундаментальне питання, яке виринає на поверхню щоразу, коли з'ясовується, що злочинець, який вчинив насильство, любить переглядати порно. Чи здатне воно заохочувати, нормалізувати чи навіть запускати в свідомості механізм ґвалтування та інші форми сексуального насилля? Таку ймовірність вивчають уже протягом багатьох десятиліть. Наприклад, у 1970-ті Берл Кутчинськи, професор криміналістики в Копенгагенському університеті, дослідив сексуальні злочини в Данії, Швеції та Німеччині, оскільки в цих країнах порно легалізували наприкінці 1960-х — на початку 1970-х років. Вчений не виявив жодної кореляції між зростанням кількості злочинів та декриміналізацією. Фактично рівень деяких злочинів за цей період навіть знизився, в тому числі зґвалтувань і розбещення неповнолітніх.

Чи сприяє перегляд порно об'єктивації жінок у реальному житті?

1995 року мета-аналіз результатів 24 досліджень, у яких узяли участь понад 4 000 людей, показав середню кореляцію між переглядом порно та уявленнями людей щодо зґвалтування та інших випадків сексуальної агресії. В усіх дослідженнях застосовували шкалу "міфів про зґвалтування", за допомогою якої вимірювали уявлення людини. Учасників просили оцінити ступінь згоди з деякими твердженнями, зокрема: "Жінка, яка на першому побаченні йде додому до чоловіка, натякає на те, що вона не проти зайнятися сексом". Учасники, що дивилися порно, більше вірили в міфи про зґвалтування порівняно з контрольною групою, але тільки в експериментальних дослідженнях. Не-експериментальні дослідження, що спиралися на інформацію, надану учасниками, такої кореляції не виявили. Тому висновки були дещо непереконливими. Однак протягом останніх років порно звинувачують у тому, що насильства в ньому стає більше з кожним днем.

У нещодавно знятому документальному фільмі порнозірка-ветеран розповідає про те, що в 1990-ті таке кіно показувало "кохання на ліжку" і "секс лямур-тужур". Але в 2010-му дослідники проаналізували більше 300 порносцен і виявили, що 88% із них містили вияви фізичної агресії. При цьому більшість агресорів були чоловіками, а об'єктами агресії — жінки, і здебільшого жертви реагували, виказуючи задоволення, чи взагалі нейтрально. То що ж нам відомо завдяки результатам найновіших розвідок? Огляд більш ніж 80 досліджень, виконаний 2009 року, містить висновки про те, що докази причинно-наслідкового зв'язку між переглядом порно та насиллям непереконливі, а будь-які висновки щодо їх пов'язаності навмисне роздмухують преса і політики.

"Час уже розпрощатися з гіпотезою про те, що через порнографію зростає кількість випадків сексуальної агресії", — написали автори огляду.

Ніл Маламут з Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі ґрунтовно вивчив зв'язок між порно та сексуальним насиллям. Одне його опитування охопило 300 чоловіків, і висновок був невтішний: схильні до сексуальної агресії чоловіки, які переглядають багато порнографії зі сценами насильства, скоріше за все, чинитимуть акти сексуальної агресії і в житті. Але вчений стверджує, що не порно є причиною сексуального насильства. 2013 року, виступаючи на BBC Radio 4, він сказав, що перегляд порно можна порівняти з вживанням алкоголю, висловивши припущення, що саме по собі небезпеки воно не становить. Але підсилює інші фактори ризику в тих, у кого вони вже наявні.

Розум і тіло

Згідно з висновками дослідження 2014 року, від перегляду порнографії може зменшитися ділянка мозку, пов'язана з насолодою. Дослідники з берлінського Інституту Макса Планка вивчали мозок більш ніж 60 чоловіків під час перегляду порнографічних зображень і дали їм заповнити анкету з питаннями щодо звичок, пов'язаних із переглядом порно. Вони виявили, що смугасте тіло (частина мозку, основний компонент системи винагород) у тих, хто дивився багато порно, було зменшеним. А це означає, що їм може знадобитися більше графічного матеріалу, щоб відчути збудження. Але дослідники не могли встановити, чи респонденти з меншими смугастими тілами відчували потяг дивитися більше порнографії, а також чи саме частий перегляд порно призвів до його зменшення. Хоча вчені "припускають", що останнє твердження слушне.

А зараз опустимо погляд нижче. Перегляду порно часто закидають зниження чутливості, з яким пов'язана еректильна дисфункція. Але наукового підтвердження цього факту бракує. Насправді перегляд порно навіть допомагає збуджуватися. Такий висновок зробили вчені з Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса та Університету Конкордія. Вони виявили, що чоловіки, які вдома переглядали багато порно, повідомляли про сильніше статеве збудження, коли їм показували порноматеріали в лабораторних умовах.

Стосунки

"Мій друг захотів, щоб його дівчина вдягалась, як порнозірка, і робила те саме, що робить порнозірка. Доступ до порно такий простий. У нас хлопці дивляться його у класі на телефонах, в автобусі". Ці слова 17-річного юнака було наведено в результатах нещодавнього опитування, виконаного за розпорядженням уряду Великої Британії в зв'язку з сексуальними домаганнями та сексуальним насиллям у школах. Однак, попри те, що порно звинувачують у шкідливому впливі на стосунки, особливо між молодими людьми, у дослідженнях простежується тенденція фокусуватися на дорослих. І їхні висновки суперечливі. Перегляд порно змушує чоловіків втрачати інтерес до партнерок — таке застереження пролунало після публікації праці Даґласа Кенрика 1989 року. За словами Ронди Балзаріні, докторантки програми PhD з Університету Західного Онтаріо, те дослідження справило "величезний вплив" у психології. Однак у листопаді минулого року пані Балзаріні виконала аналогічні експерименти, залучивши до них удесятеро більше учасників — 150 гетеросексуальних жінок і 400 гетеросексуальних чоловіків. В результаті висновки колеги-попередника було піддано сумнівам. Пані Балзаріні показувала чоловікам і жінкам журнали з оголеними представниками та представницями протилежної статі, а також фото в одязі та абстрактні зображення, і не виявила жодних змін у прихильності чи любові цих чоловіків та жінок до своїх партнерів після цього. Проте пані Балзаріні визнала, що результати двох досліджень можуть бути різними, оскільки перше дослідження виконали 1989 року, коли поширеність і контент порнографічних матеріалів дуже відрізнялися від сучасних.

На противагу до цього, в статті, яку опублікували в травні цього року, йдеться про те, що початок перегляду порнографії — це провісник розлучення. У своїй роботі дослідники спиралися на три комплекти даних, отриманих з 2006 по 2014 роки, надані американською соціологічною службою General Social Survey. Як виявилось, імовірність розлучення серед американців, які почали дивитися порно, зростає вдвічі. Втім, стаття не дає відповіді на запитання, чим є початок перегляду порно — причиною розлучення чи симптомом нещасливого шлюбу.

Статеве життя

Порнографію віддавна звинувачують у тому, що вона перешкоджає статевому життю пар. Причиною може бути тип порно, яке переглядають, — якщо вірити статті, в якій ідеться про те, що чоловіки, які дивилися багато порно, були менш задоволені своїм сексуальним життям. Але що стосується жінок, то все навпаки. Вчені висловлюють припущення: це може бути пов'язано з тим, що жінки більше схильні дивитися порно разом з партнером, а не на самоті; а чоловіки наодинці частіше дивляться кіно про статеві акти, що відбуваються не за взаємною згодою. Ще одне дослідження показало: люди, які переглядають порно разом із партнерами, більше віддані одне одному і сексуально задоволені порівняно з тими, хто дивиться його на самоті.

Залежність

У списку численних негативних наслідків, які буцімто спричиняє порнографія, одну з провідних позицій зазвичай посідає залежність. В одному дослідженні Кембриджського університету перегляд порнографії прирівняли до наркозалежності, оскільки було виявлено, що обидва ці явища запускають у мозку однакові механізми.

порно

АВТОР ФОТО,AFP

Половина гетеросексуальних чоловіків-учасників мала нав'язливу сексуальну поведінку (CSB, compulsive sexual behaviour), інша ж половина не мала цього розладу. Всіх добровольців попросили оцінити відеокліпи сексуального і несексуального характеру, і під час перегляду дослідники робили їм МРТ (функціональну магніто-резонансну томографію). CSB часто називають секс-залежністю. Цей розлад спричиняє нав'язливі думки про секс, потреби чи поведінку, яка завдає людині проблем і негативно впливає на роботу, стосунки та інші сфери життя. Виявилося, що в людей із CSB три області мозку активувалися інтенсивніше. Те саме відбувалося з наркозалежними. Піддослідні з CSB повідомляли про посилення бажання у процесі перегляду відвертого відео. Але не факт, що побачене їм подобалося. Це порушення взаємозв'язку між бажанням та симпатією пояснює теорія, що лежить в основі наркотичної залежності. Це називається спонукальною мотивацією — залежні шукають задоволення, бо потребують його, а не тому, що воно приносить їм насолоду.

Але, згідно з висновками вчених, навіть попри те, що мозок людей із CSB та наркозалежних реагує однаково, це не доводить, що порнографія викликає звикання. Британська Національна служба охорони здоров'я прирівнює залежність від сексу до наркотичної залежності — і стверджує, що цей розлад може включати звичку переглядати порно, якої сама людина вже не може контролювати. Порно може бути компонентом секс-залежності. Проте, чи може воно саме викликати залежність, ще треба довести.

Сексуальна поведінка

Вважається, що порно допомагає людям бути більш вільними й розкутими в сексі. Але висновки ще одного дослідження демонструють, що іноді люди стають аж занадто розкутими. Гомосексуалісти, що дивляться порнофільми, в яких не використовують презервативи, скоріше за все, самі не вдаватимутиться до захисту, як показало опитування 265 чоловіків. І навпаки, якщо у фільмах, які вони переглянули, актори користувалися презервативами, вони відчували більшу схильність робити це теж. Презервативи не надто популярні в порноіндустрії, де акторів регулярно перевіряють на хвороби. Торік штат Каліфорнія відхилив пропозицію закріпити на законодавчому рівні вимогу про те, щоб порноактори одягали презервативи під час усіх сцен сексу. Не допомогло навіть те, що прибічники цієї вимоги обстоювали необхідність зменшити поширення хвороб серед акторів. Критики ж заявили, що через це штат може втратити порноіндустрію. Також порно пов'язують із нерозбірливістю в статевих зв'язках. Деякі докази свідчать про те, що від перегляду порно в сім разів зростає імовірність займатися випадковим сексом. Але, як виявилося, це діє тільки на нещасливих людей. Аналіз даних, отриманих у 2002-2004 роках, вказує на те, що ті, хто дивився більше порно, мали більше статевих партнерів і більше інтрижок, а також були більш схильні купувати секс. Однак, як і в більшості подібних аналітичних матеріалів, незрозуміло: саме порно спричиняло таку поведінку чи до нього зверталися через низку вже наявних факторів, що її викликали.

Ставлення до жінок

Порнографію віддавна звинувачують у роздмухуванні сексистського ставлення і запровадженні нереалістичних сексуальних стандартів. Результати досліджень щодо цього суперечливі, але в одному випадку науковці глибше проникли в суть питання. Дослідники з Копенгагенського університету та Каліфорнійського університету в Лос-Анджелесі провели опитування 200 дорослих щодо споживання порно-контенту і оцінили їхні особистості за параметрами доброзичливості. Це одна з "великої п'ятірки" рис особистості, яка вказує на те, наскільки людина альтруїстична, товариська та здатна допомагати й довіряти іншим. Учасники опитування переглядали порно в лабораторних умовах. Після цього дослідники виявили, що великі обсяги споживання порнопродукції посилюють негативне ставлення до жінок, включаючи стереотипи і ворожість — але тільки у чоловіків з низьким рівнем доброзичливості.

Висновки?

З переглядом порно часто пов'язують численні проблеми окремих людей і суспільства в цілому. Але на кожне дослідження, що жорстко його критикує, припадає інше — таке, що його виправдовує. Докази часто неоднозначні, а методи досліджень і розміри вибірки мають свої обмеження. Чи збільшаться ризики в майбутньому, адже ефект присутності глядача в порно невпинно посилюється? Поки що говорити про це зарано. У дослідженнях впливу порно часто виникає питання: порнографія — це причина чи наслідок? Вона приваблює людей, схильних до сексуальної агресії, нещасливих у стосунках, тих, чий мозок має зменшену систему винагород, і секс-залежних? Чи вона спричиняє всі ці явища? Сфера дослідження дуже проблематична. Чітких відповідей ми наразі не маємо. Але вже на цьому етапі докази свідчать — відповідь на питання, чи може порно впливати негативно, насамперед залежить від самої людини, яка його переглядає.



Немає коментарів:

Дописати коментар