суботу, 12 листопада 2022 р.

Херсонський кавун

Ви запитуєте звідки у листопаді кавуни? ШО НЕ ПАНЯТНА??? З ХЕРСОНУ!!!

Херсонські кавуни вирощуються на піщаних ґрунтах таврійського регіону,  вони славляться своєю  якістю, і надзвичайно солодким смаком.

Познайомили Херсонщину з кавунами кримські татари, каже історик Андрій Лопушинський. У середині ХІХ століття плоди вирощували на території Олешок, а звідти Дніпром їх могли сплавляти до Одеси.

У 1969 році у Голій Пристані заснували дослідну станцію баштанництва, тут виводили  нові гібриди та сорти кавунів. На початку двохтисячних у місті започаткували кавуновий фестиваль, пізніше встановили скульптуру кавуна.

Сам херсонський кавун характеризується щільною м’якиною та високим рівнем вмісту цукру, переважно завдяки комбінованому ефекту сортів, виведених на місці, погодних умов, природи ґрунтів, а також із відсутністю або вкрай обмеженим використанням зрошення.

Окрім надзвичайно солодкого смаку херсонський кавун має щільну та хрустку текстуру. Сорти, отримані за останні 50 років селекційної роботи, що виконуються Інститутом південного садівництва та баштанництва, становлять головний вплив людини на якість Херсонських кавунів. Характеристики місцевих сортів, зокрема, високий вмісту цукру і товста шкірка робить їх термостійкими

Репутація херсонського кавуна  як якісного продукту також знайшла свої відображення і у культурі.

Обігнавши вітерець

десь на полустанку,

До перону підійшов

потяг на світанку.

Звідкіля він – із Карпат

чи з Полтави, може?

Пасажирські поїзди,

мов дві краплі, схожі.

Та коли рябий кавун

винесли з вагона,

Стало ясно й ліхтарю –

ПОТЯГ ІЗ ХЕРСОНА.

Це мені передала

Таврія дарунки.

Сонце вивело на них

світлі візерунки.

(вірш - Анатолій Качан)






























Немає коментарів:

Дописати коментар