понеділок, 22 липня 2024 р.

"Стосунки з іншими людьми врятували наш шлюб". Що таке поліаморія

 

Аліса Лавгуд дев'ять років перебувала у моногамному шлюбі, коли визнала себе поліаморною. Озираючись назад, вона каже, що завжди такою почувалася, але не знала, що з цим робити. Тепер вона вирішила розповісти про світ поліаморії, як живуть люди, що мають кількох партнерів.

Еліс каже, що поліаморія - це більше, ніж стиль життя


У 2006 році слово "поліаморія" увійшло до Оксфордського словника англійської мови, який визначив його як "практику численних сексуальних стосунків з відома та згоди усіх партнерів, які беруть у ній участь".

Проте це визначення не зовсім підходить тим, хто вважає себе поліаморним, каже Еліс, яка займається сексуальною освітою.

Багато з них вважають, що це є частиною їхньої ідентичності та має класифікуватися як тип сексуальності, додає вона.

Еліс каже, що її власний шлюб став міцнішим завдяки поліаморії, адже кожен партнер має наполегливо працювати, щоб уміти поділитися своїми почуттями. За її словами, відверте спілкування та чітке вираження емоцій допомагає партнерам краще давати раду будь-яким ситуаціям, які виникають у їхньому житті.

І Єліс не самотня у бажанні відкрити свої стосунки для інших людей. З 2019 року у Великій Британії з’явилося п’ять додатків для знайомств для людей, які практикують етичну немоногамію. Один із них відзначає 350% зростання кількості клієнтів у Манчестері, 250% - у Брістолі та 200% у Лондоні за минулий рік.

Водночас опитування YouGov у 2023 році стверджує, що лише 2% жителів країни ідентифікують себе як поліаморні.

Відкриття шлюбу для інших людей зробило їхні стосунки з чоловіком міцнішими, каже Еліс Лавгуд



"Я завжди відчувала, що я поліаморна, і хотіла стосунків із більш ніж однією людиною, однак я ніколи цього не робила, оскільки вважала, що це неправильно, поки я нарешті не дізналася про такий варіант як поліаморія", - каже 29-річна Єліс.

"Це наче в тебе є вітчим - просто ще одна людина, яку ти можеш любити. Це не означає, що ти менше любиш свого справжнього батька", - пояснює вона.

За її словами, спочатку її чоловік Метью мав сумніви щодо відкриття їхніх стосунків. Пара відвідувала поліаморного психотерапевта і повільно йшла цим шляхом.

Єліс, яка є бісексуальною, вважає, що поліаморію слід розглядати так само, як і сексуальність.

"Це частина того, ким я є - зараз у нас дійсно чудові стосунки", - каже вона.



За її словами, зараз вони з Метью мають стосунки з однією людиною, а також ходять на побачення та шукають стосунків з іншими людьми.

За їхніми словами, троє їхніх дітей віком 10, 5 і 3 роки добре сприймають їхні стосунки.

"Діти краще, ніж дорослі, розуміють поліаморні стосунки", - каже вона.

"Діти можуть прийти зі школи зі словами, що у них є три-чотири бойфренди, а ми просто скажемо: "Це нормально", - додає Еліс.

"Ми навчилися говорити про наші емоції та дбати про почуття один одного", - каже Метью.

"Це допомогло нам у всіх аспектах стосунків - це зробило нас набагато сильнішими", - твердить він.

Ласло проводить семінари, щоб навчити людей поліаморним стосункам


Ласло Агостон каже, що коли він дізнався про поліаморні стосунки, це стало для нього моментом прозріння.

На той час, у 2015 році, він проживав в Угорщині.

"Я пам'ятаю те прозріння як одне з найважливіших одкровень у своєму житті. Раптом все почало мати сенс", - каже 37-річний чоловік.

Після кількох років досліджень він почав проводити семінари з поліаморії. Однак це мало сумні наслідки - за його словами, його семінари привернули увагу неонацистів, які почали слати йому листи з погрозами, що сприяли його втечі з рідної країни.

Ласло, який зараз живе в Брістолі, твердить, що його не цікавлять стосунки на одну ніч - вони з дружиною домовилися, що матимуть лише серйозні стосунки з іншими людьми.



За його словами, спочатку його дружина страждала від ревнощів, але разом їм вдалося успішно це подолати.

"Коли ми це подолали, наші стосунки стали набагато кращими та міцнішими", - каже він.

Родина Ласло підтримувала його спосіб життя, а його мати навіть відвідувала його поліаморні семінари в Угорщині.

"Вона не була поліаморною, але її дуже цікавила філософія, що стоїть за цим", - каже Ласло.

Поппі Скарлетт каже, що поліаморія "це спектр, який охоплює багато різних орієнтацій стосунків"


Поппі Скарлетт з Лондона має стосунки з однією людиною протягом 10 років, але одночасно зустрічається також і з іншими людьми.

Вона каже, що її початкові моногамні стосунки "ніколи не здавалися їй правильними", натомість "життя у любові та спілкуванні з кількома людьми більше відповідає її природі".

Як і багато інших представників поліаморної спільноти, Поппі, яка є бісексуальною, розглядає це як важливу частину своєї ідентичності.

"Етична немоногамія - це спектр, який охоплює багато різних орієнтацій у стосунках", - каже вона.

"Окрім поліаморних людей, є свінгери та люди, яким подобається секс утрьох, і ці люди можуть вважати це "стилем життя", а не основною частиною своєї особистості, - пояснює жінка. - Але для поліаморних людей, які хочуть бути відкритими для кількох одночасних любовних стосунків, це часто є важливою частиною того, ким ми є".



Поппі каже, що вирішила розповісти про свою поліаморність матері, коли вперше закохалася в двох людей. За її словами, її сім'я підтримувала її і була "рада бачити її щасливою".

Водночас у соцмережах, де вона регулярно пише про поліаморію, вона стикається також і з негативною реакцією.

"Мені доводилося банити за певні слова, як-от дегенерат, або читати щось на кшталт: "Зараз ти щаслива, але почекай, поки тобі буде 50 і ти залишишся одна".

"Мій контент призначений для того, щоб допомогти людям, які можуть відчувати, що моногамія їм не підходить, і вони хочуть спробувати щось інше", - пояснює Поппі.

За її словами, в усіх своїх стосунках вона прагнула забезпечити, щоб інша людина почувалася комфортно.

"Для мене поліаморія - це більше, ніж просто стиль стосунків. Це філософія зв’язку. Я хочу, щоб мої партнери були щасливі та мали автономію, щоб взаємодіяти з ким їм подобається, будь-яким способом", - каже вона.

"Люди вважають, що ми просто робимо все, що нам подобається, і маємо випадковий секс із купою людей, але насправді ми багато розмовляємо про наші почуття та працюємо над тим, щоб дбати одне про одного", - додає Поппі.

Докторка Луїза Стайлз працювала з безліччю поліаморних пар і каже, що деяким людям це допомагає почуватися вільніше


Психологиня і терапевтка Луїза Стайлз вважає, що поліаморія може заохочувати здорові стосунки.

За останні кілька років вона помітила збільшення кількості звернень людей, які хотіли відкрити свої стосунки для інших.

"На суспільному рівні, я думаю, люди починають менше сприймати своїх партнерів як власність", – каже психологиня.

Ставлення до людей як до "власності", за її словами, передбачає, що партнери вважають, що мають право знати один про одного все, контролювати все і звітувати один перед одним.

"Я думаю, що люди в певному сенсі починають ставитися до своїх партнерів як до справжніх партнерів", - додає вона.

Вона визнає, що поліаморія підходить не усім, і деяким людям на початку таких стосунків може бути дуже важко і боляче змиритися з думкою, що їхній партнер не належить тільки їм.

Але для інших, коли вони пройдуть цей етап і почнуть сприймати свого партнера таким, яким він є, а не як свою власність, це може мати позитивний результат, каже Стайлз.



  • Емма Грімшоу
  • Role,BBC News

https://www.bbc.com/ukrainian/articles/c2llv1x2ygeo

Немає коментарів:

Дописати коментар