Цікаво, що насправді Всесвітній День Шоколаду відзначається 11 липня. Україна певний час тому також приєдналась до відзнаки шоколаду саме 11 липня. Проте існує ще 11 вересня - Національний День Шоколаду у США. Зважаючи на впливовість цієї держави багато хто користується шансом і у цей день скористатись його маркетинговими можливостями. До слова - для любителів шоколаду у Штатах існують ще два додаткових шоколадних дня - 7 липня та 28 жовтня.Батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році поклали початок цього свята. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції, широко відзначається в Німеччині, Італії, Швейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами. В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові.
Батьківщиною шоколаду називають Центральну і Південну Америку. Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем і ваніллю, створюючи напій з гострим і гірким смаком. А слово «шоколад» походить від «чоколатль», що означає «гірка вода».Вважається, що першим завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в 16 столітті. Але робити шоколад гарячим і солодким почали лише на початку 17 століття, додаючи до нього молоко, мед і різні спеції.Запатентований твердий шоколад був у 1828 році, коли голландець Конрад ван Гутен навчився вичавлювати масло какао з какао тертого.За деякими даними, першу шоколадку створили в 1847 році в Лондоні. Але французи твердять, що роком раніше паризький кондитер Жан П'єтро вже отримав твердий шоколад. Зараз світовим лідером з виробництва шоколаду є Бельгія, Швейцарія і Франція.Світові кондитерські фабрики влаштовують у свято шоколаду дні відкритих дверей. Відвідувачам показують майстер-класи з виготовлення ласощів, а також розповідають про його користь і шкоду.В Німеччині взагалі побудували цілу шоколадну країну – Шоколандію! У День шоколаду туди з'їжджаються ласуни і об'їдаються ласощами.У Швейцарії створили «шоколадний» поїзд, який возить всіх бажаючих місцевими фабриками.У Ісландії досі палять багаття в День шоколаду. "Вікінги" таким чином висловлюють ласощам свою повагу.Відзначити сьогоднішнє свято можна відповідно до його назви - порадуйте себе плиткою улюблених солодощів. Шоколад безумовно має корисні властивості. Темний шоколад стимулює викид гормонів щастя - ендорфінів, які покращують настрій. Вчені вважають, що темний шоколад покращує зір і знижує кров'яний тиск.Дієтологи стверджують, що норма темного шоколаду в день складає 30-50 грам. Білий і молочний шоколад без шкоди для здоров'я можна їсти в кількості не більше 20 грамів в день. При високому фізичному навантаженні можливе збільшення норми в 1,5 раза.Цю солодкість не варто запивати кавою, адже шоколад сам по собі містить велику кількість кофеїну. Таке поєднання може навантажити серце. Обережно слід вживати шоколад з морозивом або фруктами, особливо бананами. Таке поєднання дуже смачне, але також висококалорійне. Дієтологи не рекомендують часто вживати білий шоколад. Через відсутність тертого какао він практично не приносить користі організму.
А декому і не потрібно обмащуватись шоколадом, оскільки шоколадкою вже народились
Немає коментарів:
Дописати коментар