понеділок, 13 вересня 2021 р.

День Шоколаду.

 

Цікаво, що насправді Всесвітній День Шоколаду відзначається 11 липня. Україна певний час тому також приєдналась до відзнаки шоколаду саме 11 липня. Проте існує ще 11 вересня -  Національний День Шоколаду у США. Зважаючи на впливовість цієї держави багато хто користується шансом і у цей день скористатись його маркетинговими можливостями. До слова - для любителів шоколаду у Штатах існують ще два додаткових шоколадних дня - 7 липня та 28 жовтня.

Батьківщиною Всесвітнього дня шоколаду вважається Франція. Саме французи в 1995 році поклали початок цього свята. Це молоде свято досить швидко здобуло популярність і, крім Франції, широко відзначається в НімеччиніІталіїШвейцарії та інших країнах як всередині Європейського союзу, так і за його межами. В Україні День шоколаду найбільш яскраво святкують у Львові.


Батьківщиною шоколаду називають Центральну і Південну Америку. Древні індіанці майя і ацтеки змішували обсмажені зерна какао з водою, гірким перцем і ваніллю, створюючи напій з гострим і гірким смаком. А слово «шоколад» походить від «чоколатль», що означає «гірка вода».

Вважається, що першим завіз шоколад в Європу іспанський конкістадор Ернан Кортес в 16 столітті. Але робити шоколад гарячим і солодким почали лише на початку 17 століття, додаючи до нього молоко, мед і різні спеції.

Запатентований твердий шоколад був у 1828 році, коли голландець Конрад ван Гутен навчився вичавлювати масло какао з какао тертого.

За деякими даними, першу шоколадку створили в 1847 році в Лондоні. Але французи твердять, що роком раніше паризький кондитер Жан П'єтро вже отримав твердий шоколад. Зараз світовим лідером з виробництва шоколаду є Бельгія, Швейцарія і Франція.

Світові кондитерські фабрики влаштовують у свято шоколаду дні відкритих дверей. Відвідувачам показують майстер-класи з виготовлення ласощів, а також розповідають про його користь і шкоду.

В Німеччині взагалі побудували цілу шоколадну країну – Шоколандію! У День шоколаду туди з'їжджаються ласуни і об'їдаються ласощами.

У Швейцарії створили «шоколадний» поїзд, який возить всіх бажаючих місцевими фабриками.

У Ісландії досі палять багаття в День шоколаду. "Вікінги" таким чином висловлюють ласощам свою повагу.

Відзначити сьогоднішнє свято можна відповідно до його назви - порадуйте себе плиткою улюблених солодощів. Шоколад безумовно має корисні властивості. Темний шоколад стимулює викид гормонів щастя - ендорфінів, які покращують настрій. Вчені вважають, що темний шоколад покращує зір і знижує кров'яний тиск.

Дієтологи стверджують, що норма темного шоколаду в день складає 30-50 грам. Білий і молочний шоколад без шкоди для здоров'я можна їсти в кількості не більше 20 грамів в день. При високому фізичному навантаженні можливе збільшення норми в 1,5 раза.

Цю солодкість не варто запивати кавою, адже шоколад сам по собі містить велику кількість кофеїну. Таке поєднання може навантажити серце. Обережно слід вживати шоколад з морозивом або фруктами, особливо бананами. Таке поєднання дуже смачне, але також висококалорійне. Дієтологи не рекомендують часто вживати білий шоколад. Через відсутність тертого какао він практично не приносить користі організму.
































А декому і не потрібно обмащуватись шоколадом, оскільки шоколадкою вже народились




Немає коментарів:

Дописати коментар