вівторок, 14 січня 2014 р.

Микола Амосов. Кілька слушних порад від геніального лікаря.

Микола Амосов. 6 грудня минулого року цій видатній людині виповнилося б 100 років. Не сталось. Мало кому вдається перетнути цей кордон і залишитися при цьому при здоровому глузді. Моїй двоюрідній бабці це вдалося. У свої 100 років вона ще самостійно на базар ходила. Але не про неї у цьому пості мова. Про Миколу Амосова, який прожив на цій планеті свої поважні 89 років та залишив по собі не тільки величне та добре ім'я, але і неабияку корисну спадщину.
Сам прожив довге та активне життя, і спираючись на свій медичний, науковий та особистий досвід поділився секретами збереження здоров'я та творчого довголіття.
Отже приймемо 6 "слушних" порад від воістину геніального лікаря...



1. Не сподівайтеся, що лікарі зроблять вас здоровим. Вони можуть врятувати життя, навіть вилікувати хворобу, але лише підведуть до старту, а далі - щоб жити надійно - покладайтеся на себе. Я ніяк не применшую могутність медицини, оскільки служу їй все життя. Але такожмаю розуміння у здоров'ї - теоретично і практично. З цього приводу можу похвалитися: вже півтора року проводжу експеримент на собі - три години фізкультури з гантелями і біг.

 2 . Лікарі лікують хвороби , а здоров'я потрібно здобувати самому тренуваннями . Тому що здоров'я - це " резервні потужності" органів , всієї нашої фізіології. Вони необхідні , щоб підтримувати нормальні функціональні показники - у спокої і при навантаженнях - фізичних і психічних , а також щоб не захворіти , а захворівши , по можливості - не вмерти . Приміром, щоб кров'яний тиск і пульс не підвищувалися більше ніж у півтора рази при вправах або бігу , а неминуча задишка швидко заспокоювалася . Щоб не боятися протягу , а застуди швидко проходили без ліків , самі собою. І взагалі , щоб добре працювалося , спалося , " їлося і пилося " .Так от: ці " потужності" ліками не видобуваються , а тільки тренуванням , вправами , навантаженнями. І - роботою , терпінням до холоду , спеки , голоду , стомлення.
 3. Що таке хвороби, відчуває кожен: прикрий розлад різних функцій, що заважає відчувати щастя і навіть жити. Причини теж відомі: зовнішні "шкідливості" (інфекція, екологія, суспільні потрясіння), власне нерозумна поведінка. Іноді - вроджені дефекти
Стверджую: природа людини міцна. Принаймні, у більшості людей. Правда, дрібні хвороби неминучі, але серйозні найчастіше - від нерозумності способу життя: зниження резервів в результаті детренованості. Зовнішні умови, бідність, стреси - на другому місці.

 4 . Тренування резервів має бути розумним . Це означає - поступово , але наполегливо . Наприклад , у вправах , бігу або навіть ходьбі щодня можна додавати від 3 до 5% від досягнутого рівня , в розумінні числа рухів , швидкості та відстані, причому в залежності від віку та надійності існуючого здоров'я. Це ж стосується загартовування , засмагання , навіть і роботи.Якщо сказати про суть тренування - то це режим обмежень і навантажень ( РОН , як тепер люблять скорочувати ) . Це мій коник. Втім , нічого оригінального я не придумав.Отже три головних пункти.Перший - їжа з мінімумом жирів , 300 г овочів і фруктів щодня , і щоб вага дорівнювала цифрі : зріст мінус 100 кілограм.Другий - фізкультура. Тут справа складніша . Вона всім потрібна , а дітям і літнім - особливо. Оскільки тепер на роботі майже ніхто фізично не напружується , то , за думкою , для пристойного здоров'я потрібно б займатися по годині на день кожному . Але немає для цього характеру у нормальної людини . Тому - хоча б 20 - 30 хвилин гімнастики , це приблизно 1000 рухів , краще з гантелями по 2 - 5 кг. Раджу вправлятися перед телевізором , коли "Новини" показують , щоб час заощаджувати. В якості додавання до фізкультури бажано виділяти час для ходьби , по дорозі на роботу і назад , по одному кілометру . Корисно , і нерви зберігає , враховуючи поганий транспорт. Про біг підтюпцем я вже не кажу - не реально. Але - корисно.Третій пункт , мабуть, найважчий : управління психікою. " Вчіться панувати собою " . Але ох як це важко! Рецептів багато , аж до медитації , описувати не буду. Сам користуюся простим прийомом : коли великий накал і виділилося багато адреналіну , фіксую увагу на ритмічному рідкісному диханні і намагаюся розслабити м'язи . Найкраще б у такі моменти - зробити енергійну гімнастику , але ж обставини зазвичай не дозволяють. Але все одно , як тільки дозволять - працюйте . Надлишок адреналіну спалюється при фізкультурі , і таким чином судини і органи рятуються від спазмів. У тварин стреси "спалюються" втечею або бійкою , а людині це не дозволено .

 5 . Якщо ти молодий - до 60 !!! - І симптомів від органів немає , то не слід при найменшому нездужанні бігти в поліклініку. Як уже говорив , наші лікарі не довіряють природі , націлені на ліки і спокій.Бійтеся потрапити до них у полон! Знайдуть хвороби і переконають : " Відпочивати і лікуватися! "В організмі є потужні захисні сили - імунна система , механізми компенсації. Вони спрацюють , потрібно дати трохи часу. Майте на увазі , що більшість легких хвороб проходять самі , докторські зілля тільки супроводжують природне одужання. Вам кажуть: " Вилікували ! " , А ви і вірите : " Хороший доктор ! "Якщо вже пощастило потрапити до хорошого лікаря , бережіть його , даремно не турбуйте . Пам'ятайте , що лікар - це більше , ніж просто фахівець. Це не сантехнік. Вказівки доктора виконуйте ... в міру вашого розуміння. І не вимагайте від нього зайвих ліків , про які від сусідок дізналися .Повторюся : ліків потрібно пити менше. Наприклад , тепер в моду увійшли крапельниці , вже не тільки в лікарні , але і вдома. Так от: дурниці це , мода . Одна справа - в реанімації потрібна " важка артилерія " , інше - вдома.
Що сказати на завершення? Щоб бути здоровим , потрібна сила характеру .Як слабкій людині знайти оптимум поведінки в трикутнику між хворобами , лікарями і вправами ? Моя порада: вибирати останнє - вправи і обмеження. Принаймні , старатися. Повірте - окупиться !Втім - кожен господар своєї долі. І здоров'я.... Цікаве питання . Чому люди так часто хворіють?Думаю , що 90 % людей , якби вони дотримувалися правильного способу життя , були б здоровими. Але , на жаль , режим вимагає напруження волі . А сили волі у людини мало ...Сучасне офіційне лікування здійснюється методом " Підбору - перебору " ( !) Гіпотензивних засобів , яких не один десяток , і які потім треба приймати всі (!)


 6 . І ще . У світі багато , дуже багато поганих лікарів. Не можу огульно заявити: " всі лікарі погані" . Багато хороших , але і поганих - теж. Докази ? Запитайте , що вони читають і що вміють. Читають - з практиків - одиниці. Уміють - більш-менш - лікарі хірургічного профілю. Тому що їм без "рукоділля" просто не можна лікувати . Терапевти щиро вважають , що їм нічого не треба вміти - ні аналіз зробити , ні на рентген подивитися , ні плевру пункутирувати . Є , мовляв , для цього вузькі фахівці. А ми , мовляв , загальні лікарі. Ось так... . 

І на сам кінець . Є багато помилок в медичній науці . Часто це залежить від неправильної оцінки статистичних даних. Наприклад , на ваш погляд, у чому причина " розростання " , " збільшення" раку?- У світі немає ніякого особливого збільшення кількості ракових хворих (крім раку легенів). Більше того , випадки захворювання раком шлунка навіть зменшилися. Як займав рак друге або третє місце в причинах смертності - так і займає . Але мало хто враховує , що тривалість життя за останні півстоліття зросла , а раком найчастіше хворіють люди старшого віку. Це лише сама дещиця думок , висновків , порад Амосова. Ми вирішили обмежитися ними .
Розповідаючи про медицину, про життя і смерть , нарешті , про самого себе , Амосов відвертий до нещадності , він веде розмову з власною совістю. І це вчить мислити точніше і глибше , змушує задуматися над тим , як жити. Чи не так?


Джерело - http://health.obozrevatel.com/medical/76250-5-zolotyih-sovetov-ot-genialnogo-vracha-nikolaya-amosova.htm

Немає коментарів:

Дописати коментар