пʼятницю, 11 липня 2014 р.

Деякі зауваження стосовно Майстра та Моделі.

У попередньому пості ми, за допомогою фантазії італійського художника Міло Манари, спробували і собі уявити стосунки Майстра та Моделі. Згадали і про особливий статус Музи в житті митця. Вона, насправді, може одухотворити, а може і знищити Майстра. Але зараз коротенько поговоримо не про Музу, а про тих чудових жінок, які є звичайним матеріалом у творчості будь-якого художника, якщо його діяльність пов'язана з безпосереднім використанням жіночої краси. А тут все набагато прозаічніше. Якщо митець - чоловік, то і своє відношення до жінок він переносить до співпраці з моделями. Пам'ятаєте відомий анекдот - "Чоловіче"... Ви ж обіцяли на мені одружитись!!! - Ну і що?? Я багато чого НА ВАС обіцяв". Не рідкість, коли у пошуку все нових та нових форм самовираження (подібно до постійного пошуку все нових та нових жінок для задоволення) митець, використавши попередній образ (жінку), скоро забуває про неї. Про це жаліється багато моделей. Вони вважають, що частіше за все так і не змогли з тим чи іншим художником реалізувати свій потенціал.

І це також можна зрозуміти. Жінки відносяться до будь-якої, а особливо творчої справи, надзвичайно особистісно, пропускаючи весь процес через власну гідність та чуттєвість. Більшості жінок потрібно трішечки "закохатись" у митця. щоб довіритись йому. Але і митець не запросить ЇЇ до себе, якщо не буде відчувати хоч трішечки симпатії. Таким чином нескінченно повторюється одна і та ж сама життєва історія - вона тільки довірилась, а він вже у новому пошуку. Де "золота середина"?

Золота середина у тому, щоб намагатись відноситись до подібної співпраці, як до РОБОЧОГО ТВОРЧОГО ПРОЦЕСУ. Майстер має розуміти, що за РОБОТУ ПОТРІБНО ПЛАТИТИ, а МОДЕЛЬ має таким чином себе позиціонувати. Але...


Але в Україні такі стосунки між Майстром та Моделлю знаходяться тільки у початковому стані. При величезному виборі красивих дівчат та жінок майстри фото-справи інколи ведуть себе як козли у капусті - і там кусьну і тут. Дівчата-моделі розповідають інколи про їх хамське відношення, що, зрозуміло, не красить тих, хто вважає себе Майстром. Мені довелось дізнатись навіть про хабарі... САМЕ ТАК - ХАБАРІ, які дають дівчата в редакції української колоніальної редакції російського "Плейбой", для того. щоб потрапити на його сторінки. Проте це проблема як самого журналу, так і дівчини, що іде на такий крок.


Разом із тим знаю і про позитивний досвід фотосесій, подібних тим. що ви зараз бачите на наших ілюстраціях. Організатором таких заходів, зазвичай виступає хтось з митців, а інколи і сама Модель. Наприклад майстер-класи з фото-ню пропонувала у свій час наша улюблена модель Інна Мікітась. У таких випадках, бажаючі взяти участь у фотосесії чи майстер-класі мають внести певну грошову суму для оплати роботи моделі чи організатора заходу, а він у свою чергу має оплатити присутність Моделі. А що відбувається насправді?


Насправді надзвичайна конкуренція серед Моделей, коли одна красивіша за іншу (специфіка України) призводить до того, що моделі частіше погоджуються на з'йомки чи за суто символічну оплату, чи за можливість ефімерної перспективи сподобатись Майстру, що (можливо!!!) допоможе їй у майбутньому промо, чи взагалі безкоштовно. Тільки одиниці Майстрів здатні дійсно оплатити роботу Моделі. Майстер-класи Інни Мікітась викликають великий інтерес, але значна частина учасників платити за це не хоче, чи не може. І якщо Ви думаєте, що "за кородоном" ситуація краща...

Катерина Владі


... то Ви помиляєтесь. Приклад? Скільки завгодно. Та сама Інна Мікітась розповідає, що навіть маючи вже доволі розкручене ім'я в інтернеті, досить складно опинитись в об'єктиві відомих майстрів-світлин з Франції чи Італії. Всі вони і раді були б попрацювати з ТАКОЮ МОДЕЛЛЮ, але потрібно, щоб вона САМА винайшла кошти для поїздки до Майстра... Чи американське видання журналу PLAYBOY із задоволенням запрошує ту саму Інну до себе на кастінг, але ж Ви розумієте, що Інна має мати певний стос грошей, щоб туди дістатися. Таких грошей у Інни не має, а продюсерсикх агенцій, які б опікувались подібними речами в Україні катма. Може собі зайнятись? У модельному бізнесі сьогодні крутяться великі гроші.


Ось маєте інформацію для роздумів. А поки подивіться ще кілька світлин, які розповідають, як власне, відбуваються майстер-класи та фотосесії відомого українського Майстра-Світлин Андрія Лукаса ( див. пости про Лукаса - http://kvitenyu.blogspot.com/2013/08/blog-post_21.html, http://kvitenyu.blogspot.com/2013/03/xado-chemical-group-2013.html, http://kvitenyu.blogspot.com/2012/12/2012.html, http://kvitenyu.blogspot.com/2012/10/blog-post_2460.html.
Це один з його одеських майстер-класів, на який була запрошена відома московська ню-модель Катя Владі.

Лукас і Катя 


Ранкова Одеса
Народ змінює позицію.

Найважливіше вірно виставити світло.

Знімати будемо десь тут.

Катя в іншому образі.

Є можливість відчути себе як Майстром. так і асистентом.

Ракурс це щось особливе...

Процес, чи, вибачте, АКТ

І цей ракурс виявляється чудовим! Митець не гірше за Модель.

Творчий генг-бенг:))

Залишилось подякувати один одному...

... і до наступної зустрічі!!!

Джерело ілюстрацій - http://od.vgorode.ua/news/185108-obnazhennaia-ymperatrytsa-razghulyvala-po-odesse-fotohrafyy

Немає коментарів:

Дописати коментар