пʼятницю, 19 червня 2015 р.

19 червня - День Смерті "Дракули"... чи Влада ІІІ Цепеша?

19 червня 1476 року у битві з турецькими військами загинув румунський князь Влад ІІІ Цепеш, більше відомий за своїм прізвиськом Дракул...

Сучасникам він запам'ятався жорстоким характером і надзвичайною вигадливістю у численних стратах, які здійснював князь.

 

Але так би і залишився він просто одним із середньовічних деспотичних правителів, якби ірландському письменнику Брему Стокеру не наснився князь-вампір, і він не вирішив наприкінці ХІХ століття написати готичний роман жахів про вампірів, його головним героєм обравши Влада Цепеша.
Так народився один із найтиражованіших кінообразів ХХ століття. Перша екранізація роману Стокера вийшла 1920 року, але вона не збереглася. А ось усі наступні кіновтілення, які виходили ледве не щороку.

Довідка:  Влад III (Дракул, Влад Цепеш, рум. Vlad Ţepeş, Влад Наштрикувач, та Влад Дра́кула рум. Vlad Drăculea — «син дракона» чи «син диявола»; 14 листопада 14311476) — валаський князь і воєвода (1448, 14561462, 1476), румунський національний герой. Вів непримиренну боротьбу проти османського поневолення Валахії, за що здобув репутацію жорстокого правителя. Сприяв і вітав розвиток торгівлі та ремесел  — у центральному Державному історичному архіві Львова зберігається його грамота, дарована львівським купцям.


 

Прізвисько «Це́пеш» («Наштрикувач», від рум. ţeapă — паля) одержав за жорстокість у розправі з ворогами і підданими, яких саджав на палю. Ветеран воєн проти Туреччини. Резиденція Влада III розташовувалася в Тирговіште. Незважаючи на своє румунізоване прізвисько (від народно-латинського слова dracus  — «дракон», «диявол»), сам Дракула народився в Семигороді, який тоді належав Угорському королівству, але був волохом а не секеєм як іноді думають, його батько Влад II Дракул був з роду Басарабів, а мати з молдовського княжого роду Мушатів княгиня Василіса, дочка господаря Молдовського князівства Олександра Доброго.
Прізвисько Дракула («син дракона») Влад одержав завдяки членству його батька (з 1431 р.) в елітному лицарському ордені Дракона, створеному імператором Сигізмундом Люксембургом ще в 1408 р. Членам ордену, метою якого було підкорення «невірних» і навернення їх до християнства, дозволено носити на шиї медальйон зі зображенням дракона. Батько Влада III не тільки носив знак ордену — але й карбував його на своїх монетах, зображував на стінах споруджених ним церков.


Влад III проводив політику планомірного очищення суспільства від «асоціальних елементів». Суд був простим і швидким: волоцюг і злодіїв чекали вогнище або плаха. Це ж чекало і на циган, ненадійних людей та конокрадів. Справедливе покарання наздоганяло кожного, хто робив злочин, незалежно від національності і соціального становища. Природно, що такий сильний правитель мав безліч ворогів. Тому і ввійшов він в історію під прізвиськом Цепеш, що в перекладі означає «садити на палю». Це був його улюблений метод покарання, з допомогою якого він вершив не тільки внутрішню, а й зовнішню політику.
Проте серед простого люду Влад був популярним — ворогував з боярами і перемагав у боях з ненависними і могутніми ворогами — турками. Його підтримувало також християнське духовенство, як свого вірного захисника.
Влад Цепеш і зараз вважається однією з визначних історичних осіб національного руху Румунії. Румунські історики та літературознавці вважають його жертвою історичної несправедливості. Вони вважають, що з легкої руки романіста Брема Стокера на Цепеша звели наклеп і зганьбили його ім'я перед усім світом.

Дракула Брема Стокера





Джерело -  http://www.depo.ua/ukr/svit/do-dnya-smerti-vlada-iii-tsepesha-shcho-zrobili-z-nim-kinematografisti-19062015070000;
https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0%BB%D0%B0%D0%B4_III_%D0%94%D1%80%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%BB%D0%B0

Немає коментарів:

Дописати коментар