четвер, 1 жовтня 2015 р.

Міфи і правда про виноград.

Справжній дар нашої української природи у серпні та вересні це ВИНОГРАД. Особисто я чекаю цей час з нетерпінням, бо люблю виноград щирою плотською любов'ю. Їм його і відчуваю, що добре мені. А Вам? Чому запитую... бо, виявляється не всім добре. як мені. От і спробуємо зараз розібратись у цих міфологічних виноградних хитросплетіннях...

Міф №1. Виноград можна їсти абсолютно всім





 Насправді ж виноград слід вживати в їжу тільки тим людям, у яких все гаразд з травною системою. Пояснення? Справа в тому, що ця ягода досить «важка» для нашого організму. При цьому вона містить безліч легкозасвоюваних елементів, зокрема, вуглеводів (глюкоза і фруктоза), які дуже швидко всмоктуються в кров, чим сприяють підвищенню рівня інсуліну. Ось чому всім тим, у кого підшлункова залоза ослаблена, хто має певні проблеми з шлунково-кишковим трактом, а також страждає цукровим діабетом або ожирінням (має надлишкову вагу), слід утриматися від вживання цих ласощів, причому, навіть у малих дозах.



Міф №2. Плоди винограду вкрай «бідні» корисними речовинами

 Насправді ягоди винограду - багаті джерела вітамінів А, С, В6 і фолатів (які в свою чергу є похідними фолієвої кислоти), а також дуже важливих мінералів - кальцію, калію, заліза, магнію, фосфору і селену. Крім того, виноград містить особливі речовини - флавоноїди, які є досить потужними антиоксидантами, що сповільнюють незворотний процес старіння і пригнічують існуючий сторонній негативний вплив вільних радикалів.

 Міф №3. Виноград можна їсти необмежено




500 г в день - це вже досить багато, не кажучи вже про 1, 5 кг! І це за умови, що у людини немає протипоказань і алергій. Тому, якщо ви вирішили влаштувати розвантажувальний день за допомогою винограду і маєте намір поглинати його цілий день - радимо відмовитися від цієї ідеї! Запам'ятайте, що здоровій людині досить усього ... 10-15 ягід на день.

 Міф №4. На виноград не може бути алергії



Виноград - один з найпотужніших алергенів. Чим темніше сорт винограду, тим імовірніше, що на нього може проявитися алергія. Але разом з тим, в темних ягодах міститься набагато більше корисних антиоксидантів.


Міф №5. Світлі сорти винограду набагато калорійніші ніж темні


 
Насправді енергетична цінність, а також калорійність винограду як темного, так і світлого приблизно однакова. І якщо ви любите світлий виноград, але при цьому впевнені, що від винограду товстіють, і усвідомлено робите вибір на користь темного через його, нібито, меншою калорійності - ви робите помилку!

 Міф №6. Виноград слід їсти без кісточок



Насправді в виноградних кісточках містяться такі вітаміни, як А, Е, К, а також велика кількість природних олій, що сприяють зміцненню клітин і загальному омолодженню організму. Ось чому дієтологи настійно радять вживати ягоди не тільки з кісточками, але ще й зі шкіркою. Остання сприяє очищенню нашого кишечника від шлаків.


 Міф №7. Від винограду різко товстіють



Дійсно повніють, але тільки не від самих ягід. Справа в тому, що виноград сприяє підвищенню апетиту. І якщо ви будете заїдати виноградом і без того щільну трапезу, то кособока талія вам гарантована, причому з такою швидкістю, про яку говорять - «як на дріжджах». Якщо ж вживати його в міру, без особливого фанатизму, то і шкоди від калорійності винограду для вашої фігури не буде.

 Міф №8. Виноград знімає втому





Це правда, але ... проте це ще не все... Завдяки своїм цілющим властивостям виноград успішно бореться з багатьма хворобами і недугами, при цьому надаючи загальнозміцнюючу дію на людський організм.



 Ягоди і виноградний сік рятують при астмі, поліпшуючи стан легенів і дихальних шляхів. Сік винограду надає зміцнюючу дію на стінки судин серця, збільшуючи вміст у крові оксиду азоту і запобігаючи утворенню згустків і тромбів. Виноград - прекрасний сечогінний засіб, що поліпшує роботу жовчного міхура і нирок.



 І донині жителі Середньої Азії, які з незапам'ятних часів займалися вирощуванням цього дива природи, з глибокою повагою і шануванням відносяться до виноградної лози. А ми в свою чергу, хочемо додати тільки одне - пригощайтесь на здоров'я!




Немає коментарів:

Дописати коментар