середу, 1 листопада 2017 р.

"Початок Майдану – це справа рук росіян" (Аудрюс Буткявічюс)

Аудрюс Буткявічюс
Журналісти “Українського інтересу” зустрілись з дуже цікавою і незвичайною людиною. Його називають “батьком” кольорових революцій та адептом ідеолога цих революцій Джина Шарпа. Російська пропаганда приписує йому провокації під час штурму Вільнюського телецентру у 1991 році, участь в організації повстанського руху на Кавказі, керівництво приватною військовою компанією під час Революції Троянд у Грузії, командування групою снайперів, котрі розстрілювали українців на Майдані у 2014-му. “Видатний ідеолог Новоросії” Царьов навіть стверджує, що цій людині заборонено в’їзд до України.

 Отже, знайомтесь – Аудрюс Буткявічюс, литовський політик, один з учасників руху “Саюдіс”, у 1992-1993 роках – перший міністр охорони краю (міністр оборони) Литви. За освітою – лікар-психотерапевт, займався дослідженнями в галузі психологічних воєн. За його плечами, окрім керівництва міністерством оборони, депутатство у литовському Сеймі, навчання та стажування у Королівському коледжі Лондона в департаменті військової освіти та в інституті імені Альберта Ейнштейна в Кембріджі.


– Україна відбулась, як Ви вважаєте?

– Без сумніву. Відбулися і держава, і нація! Я скептичний по відношенню до тих, хто робить з України потенційних "підлітків" або "учнів". Ми (литовці і українці) дуже схожі. Ми страшенно схожі і по внутрішньому настрою, по особистісній та народній психології. І основа цього - історична і геополітична ситуація в якій проживають український та литовський народи. Наші вороги теж кричать, що Литва "не відбулася", що Литва "розвалиться", дехто з наших підхоплює такі нотки, у нас, як і у вас, є і патріоти, і інертна маса і "п'ята колона". Хтось підхоплює і повторює штампи ворожої пропаганди, особливо, коли вона заснована на вирваних з контексту "фактах". Це відомий прийом інформаційної війни: ворожа пропаганда вимагає, щоб ми жили в їх контексті подій, в їх логіці і самі себе оцінювали з їх позицій. Тобто, щоб всі ті стереотипи і кліше дев'ятнадцятого століття - типу "самодержавство - Народність - ПРАВОСЛАВ'Я", якими користується сьогоднішні російські "держиморди" і "чорносотенці", стали критеріями нашої самооцінки. Наш контекст подій - це постійно мінливий світ, в якому люди можуть працювати де захочуть, світ, в якому людина вільно обирає де хоче жити, подорожувати, у що вірити, кому делегувати свої права і так далі. Вільна особистість, а не холоп государя або стадна тварина держави! Роль держави міняється в глобальній економіці, навіть патріотизм повинен бути заснований на розумінні, того, що ми всі живемо на одній кульці. У цьому контексті все, що у вас і у нас відбувається, має інший зміст, ніж горезвісні "держава розвалиться", "не відбулися держава". У нашому розумінні - Росія анахронізм з примітивним бажанням зберегти патріархальну владу, ізолювати себе від світу, віднімати ініціативу у народу і керувати всім через олігархічну піраміду вузького кола осіб, наближених до самодержця.

Литовські політики і суспільство вперше зіткнулася з необхідністю переглянути логіку оцінки навколишнього світу, контексти політичних подій в двадцятих роках минулого століття, після столітньої окупації Російської імперії. У короткі терміни була сформульована концепція надання динамізму нації і країні. Відомий литовський журналіст В.Алантас назвав сукупність рішень того часу "Литва в похідному марші". Ідеологія перетворилася в політику, потім в конкретні рішення. Наші діди швидко навчили суспільство, створили інфраструктуру для економічного розвитку, і це допомогло нам пережити п'ятдесят років нової радянсько-російської окупації.
Все почалося з правильно сконструйованої ідеї що перетворилася на національну ідеологію, яка дала відповіді на питання: хто ми такі? Які наші цілі? Куди ми шлях тримаємо?
Моя єдина порада: гарячим залізом випалюйте ідеологічні штампи ворога, стежте за словами, які вживаєте, - не проникнув чи путінський пропагандист в вашу логіку, контекст, в оцінки того, що відбувається. Все інше прийде само собою.

Постійно задавайтеся питанням: що в дійсності відбувається в світі, а що є тільки словесно-логічними побудовами. Мапа не теж саме, що реальність! Запитуйте себе: чи не оцінюю я свою державу, своїх політиків, своє власне життя з позицій давно померлих концепцій?
Вашим дітям Майдану вже три рочки. Вони прекрасно ходять і навіть вимовляють звичайні слова, але вже пора з'явитися змісту, концепції, які стануть основою вашої ідеології прориву. Майдан створив для українців такий суспільний настрій, імпульс якого обов'язково треба використовувати для додання нової якості національної ідеї. Я жив і працював тут за часів Помаранчевої революції і потім я приїхав в 2013-му. У порівнянні з часом Помаранчевої революції я побачив набагато більше занепаду. І раптом - Майдан, раптом всі події. І ти бачиш, як нація відроджується на очах.


Ми зачепили тему кольорових революцій. Ви вважаєтесь фахівцем з кольорових революцій. Преса пише, що Ви - один з режисерів революції в Україні.

Я переконаний, що люди, народ, не тільки мають право, але й зобов'язані вміти захищатися і від іноземних ворогів, і від внутрішніх, і від своєї влади теж. Я маю на увазі, що народ може і повинен використовувати ненасильницькі методи тиску на можновладців. Як це робити - справжня наука, заснована на динаміці соціальних процесів. Демократія повинна бути озброєна! Народ, як основна складова демократичних процесів, повинен володіти методами неозброєного опору, щоб влада відчувала його дихання в потилицю. Це те, чим я і займаюся, навчаючи лідерів опору такого роду діям. Можна сказати, що це частина психологічної війни, гібридних операцій. І росіяни в цій справі далеко не першопрохідці. Мені доводилося консультувати політичних лідерів у багатьох країнах колишньої радянської імперії, в тому числі і в період Помаранчевої України.


А Майдан чотирнадцятого року?

 Ось тут я точно ні до чого. На мій погляд, початок цього процесу - це справа рук росіян. Це питання - як ти оцінюєш весь комплекс, весь контекст подій. Давайте будемо бачити не тільки те, що відбувалося на ПЛОЩІ. Як ми вже знаємо, Росія готувала операцію по анексії Криму давно, приблизно з 2005 року. І потім у восьмому, і в дев'ятому були пробні акції, спрямовані на те, щоб відірвати Крим та взагалі зруйнувати Україну. І, на мій погляд, російським стратегам гібридної війни дуже хотілося створити таку ситуацію, в якій дії Росії проти України стали б легітимними. По-перше, в очах міжнародної громадськості, по-друге, в очах частини населення країни, які повірили в пропаганду про єдиний російсько-український народ. Легітимність - це фундамент будь-якої влади, будь-якого політичного дійства.
Так ось, коли я побачив, коли ваших студентів б'ють хлопці з міністерства внутрішніх справ ( "Беркут" - ред.) На замовлення канцелярії Президента (Адміністрація Президента - ред.), Льовочкіна, питання було таким: що, вони не розуміють, що роблять , або навпаки - надто добре розуміють? Коли картинки побоїв, зняті камерами МВС були викинуті відразу, як по зaказу, в ефір і спровокували народ на відповідні дії, я питав себе: чи не навмисне створюється ситуація, коли президент Янукович, керований з Москви, буде просити від Росії допомоги для підтримки конституційного порядку? І цьому сприяли і перебування України в членах СНД, і також обов'язки Росії за Будапештським меморандумом. Простіше кажучи, створювалися передумови для "надання інтернаціональної допомоги братньому народу".
Я прекрасно розумію, що я зараз роблю, кажучи українцям, що Майдан міг початися зовсім з іншого витка. Але в якийсь момент росіяни втратили контроль над цим процесом. Як в старій легенді про учня чарівника, який викликав демона і не зумів з ним впоратися. І це вже не раз бувало в їх історії. Взяти, скажімо "ПЕРЕБУДОВУ".
На мій погляд, росіяни помилилися в прогнозах поведінки колишнього президента Януковича. Замість того, щоб боротися за владу, як личить ПОЛІТИКУ і звертатися за міжнародною допомогою до братнього народу, він "ліг на дно", "зробив лижі", як і наказує злодійський кодекс поведінки. А потім все вже було пізно: президентська ЛЕГІТИМНІСТЬ випарувалася, події повернули в русло відновлення реальної державності. І вже в такому контексті захоплення Криму став грубим порушенням міжнародного права і невмілі російські "чарівники" своїми руками поховали все задумки - про те як проковтнути і перетравити України.
Пару слів потрібно сказати і про так звану допомогу від США. Я її не бачив ні в Литві, ні тут в Україні. Як знаєте, адміністрація Обами закривала очі на багато подій. Наприклад, ситуацію в Північній Кореї, де дійсно необхідно було втручатися, не кажучи вже про події в Україні. Це російські невдахи своїми криками про "вплив США" прикривали провалилася операцію.



- Скажіть, Ви говорили про те, що план розчленування України був уже в 2005 році. Він не вдався, або вдався на скільки відсотків? Крим же вони відірвали від нас і на Донбасі війну почали.

- Кому потрібен тільки Крим? Крим це пояснення своїм громадянам в Росії, що ось ми, мовляв, такі круті, щось зробили. Насправді, вся південна частина України повинна була стати російською. "Порвати Україну", "розділити!" - звучало в геополітичних майстернях наближених А.Дугіна. Цього не сталося і зараз.
Крим не ПРИЗ, а ПРОБЛЕМА для влади Путіна! І чим далі, тим більше людей в Росії це розуміє. Для повернення Росії в світову політичну гру їм була потрібна ваша військова промисловість, ваш індустріальний потенціал, сільськогосподарський потенціал, ваш ринок в цілому. Не отримавши всього цього, Путіну залишається тільки блефувати і зображати силу, якої насправді не вистачає.Говорячи про Донбас, це теж суцільна невдача Росії. По-перше, це втрати в міжнародній політиці - втрата особи. У сьогоднішньому світі стати ізгоєм і агресором саме дурне, що вони могли для себе придумати. По-друге, вони смертельно налякали своїх союзників з Євроазійського Союзу, і зараз навіть Бацька не приховує своїх страхів перед російськими військовими базами. По-третє, своїми діями вони так налякали європейців, що НАТО отримує нові ролі, і цілі, і гроші. По-четверте, своїми повільними, показушними діями вони так згуртували українців, допомогли відтворенню Збройних Сил України, прискорили інтеграційні процеси України в ЄС, що я готовий повірити в Путіна, як агента Держдепу США. Так що тут я повністю солідарний з думкою Гиркин-Стрєлкова.
- Ви вважаєте, що Путін програв цю війну з Україною?
- Те, що ми тут сидимо, те, що Україна зберегла свої основні території, те, що тільки ці два шматки відірвані, це найбільша перемога. Ніхто навіть і повірити не міг, що вам це вдасться. У 2004, коли я був тут у вас, їздив по вашим військовим частинам, у вас же було в той час під 140-150 тисяч армії. Російські через свою агентуру зуміли настільки знищити Збройні сили України за вісім-дев'ять років, що ви втратили основну структуру.
Восьмого березня 2014 року, коли вони брали Крим, у вас практично не було можливості чинити опір. І ось в такій ситуації, коли вони вже думали: все, справа в капелюсі, з'явилися хлопці, які брали участь в Майдані. Молодь яка до цього дивилася на все військові справи мало не з презирством, ця молодь раптом зрозуміла, що треба вчитися ... І хоча ви велика і потужна країна, в той момент не було інструкторів, не було політичних рішень, політична влада була розмита. І, коли я бачив, як ваші полковники зі спецназу самі робили сержантську роботу і навчали цих сімнадцяти-вісімнадцятирічних хлопців, які потім склали кістяк ваших добровольчих структур ... Ось це було видовище, якого я ніколи в житті не забуду. Розумієш, ваші полковники, вже моїх років, самі повзали, показуючи примитивнейшие прийоми вашим молодим хлопцям і вони не соромились це робити. Ваш народ зміг в потрібний, вирішальний момент включиться в складні політичні процеси, з'явилася воля до свободи, до самозахисту і ви поламали плани противника. Ось чому я кажу, що Український народ зрілий і гідний своєї волі.


- Але Путін не зупиняється, він веде цю гібридну війну, в Литві вони теж намагаються створювати п'яту колону або використовувати давно існуючу. Тобто - наскільки сильний Путін, наскільки йому буде все сходити з рук і до яких пір? Що його зупинить?

- Ситуація в Росії - єдине, що може зупинити Путіна. Якщо п'ять-шість років тому в Росії не було тих, хто б вірив, що корупція - це найбільше зло, ось вся ця історія, яку Навальний зараз запустив, п'ять-вісім років тому була б просто немислимою. Зараз виросло абсолютно нове покоління, мізки якого вже не так просто запудрити. Це молодь від 15-16 років, яка вже є тими людьми, які викопають могилу для Путіна. І такі нові лідери, які розповідають молодим хлопцям, що, поки ця стара команда не піде, вам життя тут не буде і ви не отримаєте тут ніяких можливостей. І молодь вже вірить цим словам.
Я це все накладаю на свої спогади - деякі процеси в Радянському Союзі почалися в моєму рідному місті - Каунасі, коли там спалив себе молодий хлопець Ромас Каланта (в 1972 році - ред.) І все місто вийшло на вулиці, все раптом згадали, що цей радянський Союз - це наш ворог. Ви знаєте, скільки мені було тоді років? Чотирнадцять. Але я брав участь у всіх цих подіях. Мені було чотирнадцять років, але ми тоді з будівництв тягли будматеріали, ставили барикади, я брав участь. Тому я, коли дивлюся на цих хлопців, з дитячими шиями в Москві, які зараз йшли з Навальний ...
Може, людям, які не мають мого досвіду, це здасться смішним, - ну там, діти, так - але я знаю, якими стають ці діти через два, через чотири роки. Ці чотири роки пройдуть досить швидко, коли їм буде вісімнадцять років, вони вже будуть, як ваші хлопці на Майдані. Якщо протягом цих чотирьох років цих пацанів в Росії добре підбурювати, якщо їм дати зрозуміти, що - хлопці, або ви постійно будете жити під цими путінськими, скажімо, олігархами, які захопили всі для себе і своєї рідні, або ви вже починаєте щось то робити і виженете їх, тоді у вас з'явиться простір. Тобто, ось Вам моя відповідь.
- Тобто, Путіна зупинять не санкції?
- Ні, ніколи вони його не зупинять. Якщо ми повинні щось робити, то ми повинні вирощувати цю російську молодь. Вони повинні рости на вашому прикладі.
- А скажіть - Ви в'їзний в Росію?
- Хочете, щоб я спробував? (Сміється).


Джерело -  https://uain.press/main1/audryus-butkyavichyus-nachalo-majdana-eto-delo-ruk-rossyyan/

Немає коментарів:

Дописати коментар