середу, 6 березня 2019 р.

Мурал і роги: вісім несподіваних образів Лесі Українки.

105 років тому в Грузії померла Леся Українка - авторка драм "Лісова пісня" й "Кассандра".
Її класичні портрети усі пам'ятають зі шкільних лав. Але як переосмислюють образ класика наші сучасники?
Ми зібрали деякі зображення зі свіжим поглядом на Лесю Українку.
Один із найвідоміших пам'ятників Лесі Українці стоїть у Києві.
У 2008 році його вирішили освіжити на честь Дня незалежності: поетесі одягли сукню і традиційні прикраси.
Дизайнерів надихнув приклад Брюсселя, де місцеві активісти одягли вишиванку та шаровари на знамениту скульптуру хлопчика, що дзюрить.

Євромайдан був певен, що класики - за них.
Взимку 2014 року на фасаді одного з будинків у центрі Києва з'явилися графіті Тараса Шевченка, Лесі Українки та Івана Франка в образах активістів Майдану.
Але у 2017 році малюнки зникли з фасаду будинку, де на той час розташовувався салон меблів. У відповідь активісти обмалювали стіни й розбили скляні двері магазину.

У 2014 році клуб молодих ілюстраторів, дизайнерів і графіків Pictoric презентував проект "Діячі України".
Це була серія зі 100 плакатів, які показали на "Книжковому Арсеналі", а потім - в різних українських містах як пересувну виставку.
"Чуючи вислів "видатні українці", ми уявляємо Шевченка в кожусі й шапці, Хмельницького з булавою та Лесю Українку у вишиванці. Поодинокі спроби осучаснити шаблонні портрети зі шкільних підручників були й не раз, але масштабами вони не вражали. Саме тому молоді українські художники створили серію плакатів, де відтворили сучасний погляд", - пояснюють ілюстратори ідею проекту.
Лесю Українку для нього створила художниця Поліна Дорошенко.

Леся Українка у спортивній майці Nike - це частина проекту київського художника Дмитра Кришовського "На спортивному".
Вона опинилася у компанії Шевченка, Гоголя, Богдана Хмельницького і навіть Януковича, зображених у "чітких прикидах".
"Зараз важко уявили зірку світової величини, яка б не була обличчям торгової марки чи дому моди. От я й подумав - чому великі люди минулого не можуть стати яскравим образом сьогоднішнього дня? Так і виникла ідея вдягнути Тараса Шевченка не в кожух, а в стильний спортивний костюм відомої марки", - цитувало художника kp.ua.

У 2012 році дизайнер і поет Ілля Стронговський намалював Тараса Шевченка з мацаками Ктулху, а за цим послідувала Леся Українка з рогами. Малюнок і нині можна придбати у формі листівки.
Багато хто звинуватив автора в неповазі до класиків. Сам художник відповідає, що суспільство просто не готове сприймати канонічних письменників у нових образах.
На запитання, чому ж Леся з рогами, художник в інтерв'ю "Радіо Свобода" відповів так:
"Це ознака того, що вона самець. Роги не ростуть у самок у природі. А чому вона самець? А тому, що названа Франком єдиним мужчиною в українській літературі".

У 2015 році в Києві відкрили мурал, присвячений Лесі Українці, - на вулиці Стрілецькій, неподалік від Золотих воріт. Його створив австрійський художник Гвідо Ван Хелтен.
Квіти на малюнку не випадкові: художника, як пишуть ЗМІ, надихнув меланхолійний Лесин вірш "Конвалія".
Історик і краєзнавець Станіслав Цалик вважає мурал вдалим.
"Муралом підкреслили особливість цієї місцини. Намальована жінка начебто дивиться в будинок навпроти, де справді мешкала Леся Українка. Це гарний варіант, бо зрозуміло, про що, і зрозуміло, чому він тут розміщений", - сказав він BBC News Україна.

Ще один мурал, присвячений поетесі, з'явився у Києві в 2017 році на Великій Васильківській
Художник із Коста-Рики Мата Руда присвятив його віршу "Без надії сподіваюсь" ("Так, я буду крізь сльози сміятись, серед лиха співати пісні").
Фотографією поділився з BBC фотограф Євген Чистяков.

Ви ще не стежите за Лесею Українкою в Instagram? А вона там є!
Профіль письменниці в соцмережі створили у 2016 році волинські студенти та активісти з Центру вільної освіти і культури.
Крім того, влаштували фотовиставку, аби показати, як світлини Лесі могли б виглядати в стилі Instagram.
"Ми стилізували всі зображення з Лесею Українкою, хештегами позначили локації, роки життя та творчості письменниці", - розповіла авторка проекту Ірина Полєтуха місцевим ЗМІ.

Немає коментарів:

Дописати коментар