понеділок, 2 вересня 2019 р.

У ніч на 1 вересня 2014 року українські захисники вийшли з руїн Луганськоо аеропорту, після 146 днів його оборони від російських окупантів.

Луганський аеропорт у мирний час.

Одна ці сторінок цієї епопеї - битва за населений пункт Георгіївка.
До середини липня 2014 гарнізон Луганського аеропорту, який знаходився в оточенні з початку червня, став відчувати брак всього необхідного - «повітряний міст» для скидання припасів на парашутах не був достатньо ефективним. Командування сектора почало розробляти план, щоб для доставки припасів забезпечити наземний шлях...

Луганський аеропорт після приходу "рускава міра".
Сил бойовиків було явно недостатньо на цьому напрямку, тому вже 13 липня вдалося прорвати рідке кільце оточення зведеному загону 80-ї аеромобільної та 128-й гірсько-піхотної бригад. Однак збільшення гарнізону та його посилення мало і зворотний бік: потрібно все більше припасів. Особливо це стосувалося води, продовольства і снарядів до гаубиць Д-30, які були основним далекобійною зброєю захисників аеропорту.

Тому був розроблений план створення так званого коридору безпеки, щоб налагодити стійке постачання лап. Ключовим пунктом, який було необхідно взяти під контроль, стала Георгіївка.

Бійці "Айдару" перед штурмом

Так як село було укріплене і там перебував гарнізон, було вирішено нанести удар з двох сторін - з боку Луганського аеропорту повинні були атакувати бійці 80-ї бригади, а з іншого боку - батальйон «Айдар» (командир зведеної групи Ігор Лапін, позивний «Зола ») за підтримки взводу танків 1-ої окремої танкової бригади. Основним завданням для всіх крім утримання Георгіївки була проводка колони постачання.

Боєць «Айдара» Ігор Орел згадував: «До Георгіївки ми дійшли через поля і спустилися із заходу, з висот. Все село - як на долоні. Ну і ми теж на цій горі. Невже нас ніхто не бачить? На штурм пішли на п'яти танках і трьох БТРах, 100 бійців ».

Така масована атака для бойовиків була несподіванкою, і перший блокпост «айдаровци» взяли без бою. Рашисти втекли на трьох машинах в сторону Лутугине. Тут група розділилася: два танка і частина бійців вирушили на зачистку села в напрямку Лутугине, щоб уникнути удару «в спину», а решта пішли в глиб села.

Тим часом десантники з Луганського аеропорту під командуванням капітана Сухаревського атакували рашистів з північно-західного напрямку. Після уповільнених перестрілок їм вдалося взяти контроль над пересічними дорогами. Практично в центрі села львівські десантники об'єдналися з «Айдаром».

Здавалося б, пряма дорога для колони. Однак, як згадує Сухаревский (позивний «Барсук»), буквально на його очах колона почала розгортатися на вихід: «Я їм кажу:" Ви куди? Тут дорога на аеропорт відкрита, я вам її тримаю ". А вони мені: "У нас наказ, ми відступаємо" ...

"Куди ви, блін, відступаєте? Що відбувається, чорт забирай ??? "А вони звалюють. Залишаємося на блокпосту - я зі своїм екіпажем і "Айдар" з чотирма танками ».

Десантники і «Айдар» отримали наказ зміцнюватися в Георгіївці. Десантники зайняли один з блокпостів, де знаходилося 2 танка і 2 БТРа, «айдаровці» виставили вантажівку з ЗУ-23-2 на висоті.

На в'їзді в місто залишилося блокпост (7 десантників), в центрі Георгіївки стояла вогнева точка (5 десантників), в самій Георгіївці - близько 50 «айдаровців» (інші, що брали участь в штурмі поїхали самовільно на свою базу) і 4 танки 1-ї танкової бригади, інші десантники тримали контроль над дорогою з аеропорту.

Ніч пройшла відносно спокійно, проте всім було зрозуміло, що противник не може так просто втратити такий ключовий пункт і готує контрнаступ.

Близько 5:00 з потужною артпідготовкою ворог пішов у наступ. Той же Орел згадував так: «Два танка рашистів з боку Луганська атакували село вздовж вулиць. Почався справжній танковий бій. Там стояли три наших танка. Ну і стали танки лупцювати один в одного ». Танковий бій закінчився досить швидко. У одного «Булата» хоча видимих ​​пошкоджень і не було, проте вся електрична проводка відмовила. Екіпаж залишив тліючу машину. А незабаром машини, що залишилися, виїхали з Георгіївки, буквально на очах у приголомшених десантників і айдаровців.

Згорілий танк "Булат" на вулиці Георгіївки

Тлілий танк незабаром згорів повністю. «Він як почав вибухати - ми і охреніли. Ми тут бій ведемо, а він вибухає поруч. Довго його рвало, він кілька годин горів ... Моєму водієві очі вибило осколком від його вибухів. Трьохсотий просто на рівному місці був через цей танк. І танк вони кинули на такому місці, що там і відійти нікуди, біля перехрестя, який тримати треба. Ну ось так і стояли і воювали... а поруч тан вибухає. А що робити?".

Бій за блокпости розгорявся з новою силою. Як потім згадували багато, було незрозуміло, хто і де воює.

У першій половині дня в Георгіївку підійшло підкріплення з аеропорту: 5 танків і 3 БМП з десантом. Як згадував «Зола», «три танка втекли, і замість них пізніше приїхали інші:" Блок "," Бджола "," Соболь 10 "," Соболь 15 "... А з того боку у" Борсука "був" Копчений "та ще один ... не пам'ятаю, позивний. Всі з першої танкової бригади ».

Серйозну підтримку надало і командування сектора: крім артилерійської підтримки, над селом з'явилися Су-24 і Мі-24, які буквально «розкатали» артилерійську батарею бойовиків на висоті на північний схід від Георгіївки. Змінювала вогневе прикриття група з п'яти бійців 8-го полку спецназу.

Поява свіжих сил в корені переламав ситуацію. Особливо активно діяв один з танкових екіпажів (позивний командира - «Копчений»). «" Копчений "там відпрацював, як у тирі. Він підбив танк, БМП порвав, пару "КамАЗів". Шикарно відпрацював. Може, ще щось - не пам'ятаю. Точними цифрами, скільки він там прикопав, не маю. Але попрацював добре. Для них це несподівано було, вони так здорово до нас у фланг заходили, а нарвалися на танк. "Копченому" треба віддати належне, його внесок в тій битві важко переоцінити ».

Відзначилися і десатнікі: «По городах підібралися до танку рашистів, спалили його з гранатометів. Штук 7 гранат в нього вшкварили, поки загорівся. "Мухами" спалили ».

У підсумку, зазнавши серйозних втрат, бойовики змушені були відійти. Скільки конкретно загинуло в бою за Георгіївку, сьогодні встановити важко. Було багато трофеїв. Так, «Айдар» розжився справної БМП-2.

Карта боїв за Георгіївку 20-21 липня 2014 р.

«У нас там 8 полонених було, всі росіяни. За втрати точно не скажу, але те, що я в самій Георгіївці бачив, що на парканах висіли, під завалами були і в канавах, ну не менше трьох десятків. Плюс ще те, що накришив "Копчений" у рибгоспу, ну і артилерія. Там втрати у сепаратистів були великі. А у мене п'ять трьохсотих всього. І то один - від цього бл ** ського танка ».

Десантники провели в Георгіївці 12 днів, «Айдар» - тиждень.

Бойовики обстрілювали цей населений пункт, не наважуючись туди увійти після втрат внаслідок штурму.

Цікавими є й характеристики бойових якостей побратимів за результатами боїв. «Айдаровци - молодці, звичайно. Божевільні. Лізли всюди, самі.

Навчені погано, але ентузіазму і напору скільки! Я там жартував над ними, говорив, що ваш девіз - "Слабоумство і відвага". Я акуратно намагався організувати, а вони на напорі, на безстрашність ... ».

«Взагалі десантники дуже відрізняються від нашого батальйону дисципліною і розумінням справи: постійно щось копають, роблятьукріплення, несуть караули, абсолютно тверезі».

Джерело: fraza.ua (автор: М. Жірохов) - https://3polk.com.ua/articles/military/bytva-za-luganskyj-aeroport-boj-za-georgyevku.html?fbclid=IwAR3WT7i0DqU2WSCiumAiWWG6UkbGwdUfd040W7cfX5LFg5-tw0qjBIWRDy8

Немає коментарів:

Дописати коментар