вівторок, 19 грудня 2023 р.

ГРУДЕНЬ. Квіткова Абетка - Г.

 

Гру́день – від слова "грýда, грýдка, груддя". Після осінніх дощів розтоптана ґрунтівка замерзає. Їздити такими дорогами важко: заважають замерзлі грудки. Груддя утворюється і на замерзлих зораних полях.

У давньоруські часи і, як засвідчує "Словарь української мови" Б. Грінченка, аж до ХХ сторіччя цей місяць мав назву "студень". У деяких краях студнем старі люди називають його й понині. А ще мав він і такі народні назви: лютень, хмурень, студенець, мостовик, трусим, підбериха, стужайло, студень, студеник...

Грудень – найтепліший зимовий місяць в Україні. Середня температура повітря змінюється від -4 – -3 °C на пн. сході та півночі – до -2 – -1 °C на заході. Найнижчу температуру у грудні зафіксовано 1908 року: -34,5 °C в м. Красноград, на Південному березі Криму (-16,2 °C) у 1899 р. (м. Севастополь). Абсолютний максимум температури у грудні 20,6 °C зафіксовано 1964 року в м. Клепиніне. На початку грудня по всій території України завершується стійкий перехід середньодобової температури через 0° C, настає зима.



















































Немає коментарів:

Дописати коментар