Щорічно 16 червня відзначається неофіційне свято – День свіжих овочів (Fresh Veggies Day), щоб вшанувати поживну цінність свіжих овочів та їхню важливість для здоров’я людини. Свіжі овочі є найкращим джерелом мікроелементів, життєво важливих для метаболізму, росту, розвитку та профілактики захворювань. Природний вміст клітковини в овочах допомагає запобігти закрепам, геморою та раку товстої кишки. Не існує такого поняття, як поганий овоч. Деякі з них можуть потребувати додаткової роботи, щоб зняти зовнішню оболонку або почистити, а деякі стають смачнішими, коли їх готують.
Сьогодні доступність надмірно вуглеводного харчування, напівфабрикатів, фастфуду витіснили з нашої щоденної “тарілки” свіжі овочі. Готуйте салати, пропонуйте дітям шматочки овочів як перекус, для формування звички їсти овочеві страви. Замінюйте шкідливі перекуси або доповнюйте щоденні обіди та вечері свіжими овочами.
Термічно оброблені овочі, звісно, частково втрачають свої поживні властивості, але це кращий варіант для обіду, ніж круасан чи бургер.
Чому Свіжі овочі корисніші для вживання?
Річ у тім, що більшість овочів, після того, як їх зірвали, починає втрачати поживні речовини. Кожен овоч має свій строк: шпинат, наприклад, повністю втрачає вітамін С за сім діб, морква ж здатна зберегти близько 30% вітаміну за такий термін. Нерідко заморожування продуктів допомагає утримати корисні речовини. Але тільки-но зірвані овочі є найбільш поживними. Ось чому День свіжих овочів варто відзначати влітку щодня.
Немає коментарів:
Дописати коментар