Останнім часом ця рослина дуже популярна. Йдеться не про одяг з льону, а про раціон людини. Особливо популярно їсти лляне насіння. Його додають у салати, йогурти та інші страви. А фахівці переконують, що споживання льону зміцнює наш організм. Чи справді це так і яка користь від льону, розповідає Оксана Скиталінська, вiце-президент Асоцiацiї дiєтологiв України.
-- Льон справді такий цінний у медицині?
-- Так. Ще Гіппократ лікував хворих
насінням льону. А король Карл Великий
вважав його панацеєю від усіх хвороб і
навіть видав закон, згідно з яким усі
піддані були зобов’язані вживати його
в їжу. У кожній лляній насінині міститься
комплекс корисних речовин, а калорійність,
натомість, невисока -- в одній столовій
ложці міститься 37 кілокалорій, 1 грам
білка, 3 грами жиру та 2 грами вуглеводів.
Одна столова ложка лляного насіння
містить приблизно 1,8 грама рослинних
омега-3 жирних кислот.
-- При яких захворюваннях слід споживати
льон?
-- Харчові волокна (клітковина)
льону мають унікальну здатність
всмоктувати воду (в 4 -- 6 разів більше її
власного обсягу), виводити шкідливі
речовини з організму. Дослідження
підтверджують, що лляне насіння захищає
проти раку, особливо молочної та
передміхурової залоз і товстої кишки,
оскільки омега-3 жирні кислоти гальмують
запальні процеси, утворення та розвиток
пухлин. Окрім цього, Омега-3 жирні кислоти
нормалізують тиск, запобігають затвердінню
артерій і майже на 75 відсотків попереджують
відкладення холестерину та налипання
білих клітин крові до внутрішніх стінок
артерій. Омега-3 ЖК підтримують природний
ритм серця, лікують аритмії та серцеву
недостатність. Вживання лляного насіння
допомагає запобігти інфарктам та
інсультам. Корисним буде льон жінкам,
у яких менопауза. Одне з досліджень
демонструє, що 2 повні столові ложки
лляного насіння на день (40 грамів), додані
до каші, соку, йогурту, удвічі скорочують
частоту та інтенсивність припливів у
жінок і можуть бути замінником гормональної
терапії для поліпшення легких симптомів
менопаузи, наприклад, припливів,
дратівливості та нічної пітливості. А
ще льон зменшує прояви депресії, безсоння,
неспокою, знижує ризик розвитку хвороби
Альцгеймера.-- Кажуть, ця рослина особливо корисна людям, у яких діабет?
-- Це правда. Щоденне споживання лляного насіння здатне нормалізувати рівень цукру в крові в дорослих пацієнтів з цукровим діабетом другого типу. Клітковина перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишківнику, захищаючи організм від різких перепадів рівня цукру в крові. Цукор надходить повільно та рівномірно з їжі в кров.
-- Льон дієвий у боротьбі зі зайвою
вагою?
-- Так. Підкажу рецепт. Беремо одну
склянку кефіру (1,5% жирності), 2 чайні
ложки насіння льону, 1 чайну ложку насіння
сезаму, півчашки сезонних ягід, одну
четверту частину банана. Усе перемелюємо
в блендері та їмо замість сніданку -- 1
-- 3 місяці. Поєднувати такий рецепт слід
з пробіжками, вправами. Можна робити
розвантажувальні дні -- кефіру потрібно
взяти 1,5 літра, а банан уже не додавати.
Пити більше чистої води.-- А лляне насіння можна їсти всім?
-- У невеликих кількостях так, лише вагітним та тим жінкам, що годують грудьми, бажано обмежити його вживання до 1 чайної ложки на день. Всім іншим -- 2 -- 5 чайних ложок на день. Льон має високу поглинаючу здатність, тож, аби уникнути закрепів, слід пити багато води. Насіння треба зберігати в холодильнику, а мелене (так зване лляне борошно) -- у морозильній камері, оскільки олія, що міститься в ньому, легко окислюється і з корисної перетворюється на шкідливу.
Немає коментарів:
Дописати коментар