пʼятницю, 10 липня 2015 р.

Біль душі. Іван Сотник - Заповіт патріота.

6 травня, волиняни провели в останню путь свого земляка Івана Сотника, який з перших днів російської агресії пішов до батальйону «Донбас». Люди зустрічали машину з тілом загиблого в Луцьку і Камінь-Каширському, схиляючись перед ним на коліна. 
Сотник на псевдо «Чекіст» був снайпером. У суботу, 2 травня, він був важко поранений під Широкиним, лікарі врятувати 27-річного бійця не змогли.
За словами товаришів, Іван Сотник був потайною людиною і рідко говорив, що він думає про події в країні. Але незадовго до загибелі Ваня несподівано поділився в «Фейсбуці» своїми думками. Його слова бійці назвали заповітом. В ньому Іван написав: «Якщо ти думаєш, що в твоєму містечку тихо, а значить, у твоєму світі немає війни, то ти свідомо помиляєшся. Якщо ти сидиш у костюмі хіпі-пацифіста, й проблеми тебе не турбують – це до першого вбитого друга, до першої жалоби у твоїх знайомих, до першої повістки, першого вибуху на зупинці ТВОГО міста…»
«Війна – це жінка, яка вийшла по хліб і загинула від розриву снаряда на зупинці. Цей снаряд міг бути провокацією для «лайфньюз», міг бути бракованим снарядом, який просто не долетів до цілі, міг бути невдалим влучанням української армії або вдалим актом залякування від російських терористів. Жінка вийшла по хліб, і жінки не стало. «УРА!» ніхто не кричав. Літаки не летіли. Місто не згоріло. Це і є ВІЙНА».
Івана Сотника поховали в рідному селі Грудки Камінь-Каширського району Волині. Дорогу на цвинтар земляки посипали квітами.

                        Іван Сотник - Заповіт партріота.

 «НІЯКОГО героїзму. Війна - це кров, смерть, відірвані руки, ноги, голови. Війна - це покалічені долі. Війна - це спалені міста. До тих пір, поки у вашій голові війна буде чимось гарним і героїчним, ви до війни не готові. Війна - це запах гною, гару, сечі та поту, а не пафосні монологи і красиві вчинки.Завжди був проти радянського кіно про Другу світову. Красиві, причесані (іноді красиво замурзані сажею) правильні люди приймали однозначні і правильні рішення. Все виглядало, як у класичних п'єсах: якщо герой хороший ("наш"), він правильно розмовляє, добре виглядає, правильно міркує і красиво вмирає наприкінці. Якщо герой поганий ("німець"), то він вбиває, спалює, грабує і не рахується з жодною іншою точкою зору. У житті ВСЕ НЕ ТАК. У житті погані солдати є з обох сторін, хороші солдати є з обох сторін, і кожен впевнений, що він правий. Наші солдати теж не святі, наші снаряди теж можуть потрапити у цивільній об'єкт, наші солдати не всі "кіборги". Вони іноді не можуть зв'язати двох слів, іноді п'ють, іноді роблять замах на інших людей. І відбувається це тому, що в армію не відбирають за принципом "святий - не святий", а закликають тих, хто може виконувати поставлене завдання. А завдання у солдата просте - воювати.Будь ласка, прийміть це як факт.

Героїзм, подвиг, благородні вчинки та інше - питання ІДЕОЛОГІЇ. А ідеологія в будь-якій війні - другорядна. Ідеологія - це інструмент для мотивації солдатів і народу. І вже ніяк не першопричина. Тому не тіште себе ілюзіями, що в реальному житті люди керуються ідеологією.




Без жалю. Під час військових дій, якщо твій будинок знаходиться на лінії вогню або в зоні ураження, то велика ймовірність, що його не буде. Якщо ти будеш перебувати в своєму будинку, то, можливо, не буде і тебе - це факт. Ворог взагалі не буде рахуватися з твоєї точкою зору. І твої сльози над пожитками його не хвилюють, як не хвилюють його твої банки з помідорами, твій кіт, твоя картина над ліжком, яку тобі колись подарувала мама. Їм плювати на все, що для тебе цінно. Не тому, що вони сволочі, а тому, що не буває воєн, в яких враховуються твої пожитки. Думати і страждати потрібно було раніше. Війна прийшла в твоє місто - або виїжджай, або бери в руки зброю або приймай участь у захисті будь-яким доступним тобі способом. Все елементарно просто. Бракований снаряд не шкодуватиме тебе. Випадковий осколок теж не буде про тебе піклуватися. Сидіти і чекати, поки тебе разом з будинком зрівняють із землею, - нерозумно і безглуздо. Якщо після обстрілу житлових кварталів Маріуполя і Краматорська ти цього не зрозумів, то хто тобі винен?



Погасити ЕМОЦІЇ. Плануй своє життя зараз. Поки паніка не заклинила твій мозок. Чи хочеш ти поїхати? Якщо хочеш, то - куди? Якщо не вийде, то куди ти подінешся? Якщо вийде, то що ти будеш робити далі? У будь-якому випадку - зайві емоції тобі не потрібні. Вся ця риторика із серії "о Боже! Світ зійшов з рейок! "Не принесе тобі ні рішень, ні безпеки. Емоції: паніка, ненависть, істерика - ніяким чином не поліпшать твоє становище. Вони не можуть вплинути на ситуацію. Емоції лише змушують людей метушитися і приймати алогічні рішення.




Визначись, НАРЕШТІ. Мова йде не про підтримку ідіотизму, що панує з обох сторін. Визначатися треба не з деталями, а з пріоритетами. Відкинь всі сумніви, другорядні деталі і фрази "тут все неоднозначно". Відкинь і виріши: на чиєму ти боці. Без всяких "АЛЕ" і "ЯКЩО". Сторони для тебе може бути тільки дві: "Україна" та "Росія". Інших сторін для тебе в цій війні немає.Вже ПІСЛЯ того як ти визначився, можна вводити всякі "але" і "якщо". Типу "я за Україну, але хотілося б, щоб ..." або "я за Росію, АЛЕ ..." Втім, якщо ти "за Росію", тоді, на жаль, ми з тобою на різних сторонах фронту.



Пацифізм НЕ ПРОЙДЕ. Позиція "зупиніть війну" - не позиція. Це емоції. Від твоїх криків ні Путін, ні Порошенко, ні Обама, ні Меркель і взагалі НІХТО не зупиниться. Втім, якщо тобі ще хочеться покричати в порожнечу - справа твоя. Хоча є куди більш логічні дії, ніж пукати у вічність. Навіть якщо вас почує, наприклад, Порошенко, то чи почує вас Путін?


Подивись навколо. У твоїй країні вже РІК йде війна. Хто б і як її не називав. Хто б не сміявся. Хто б не ставився до цього скептично. Війна йде між Україною і Росією. Вкраплення "ополчєнцев" воюють на стороні і за інтереси Російської Федерації. Уряду Російської Федерації можуть вірити лише громадяни самої Російської Федерації і ще трошки "розумників" з України. Все. Всім іншим або пофіг, або вони РФ не вірять. Це факт. Хочуть цього Лавров і Путін чи ні. Втім, Лавров і Путін - це політика. А ми говоримо про сприйняття війни.Якщо ти думаєш, що у твоєму місті тихо, а значить, у твоєму світі війни немає - ти помиляєшся. Якщо ти думаєш, що ти сидиш в позі дзен, а значить війни в твоїй країні немає, то ти помиляєшся свідомо. Якщо ти сидиш в костюмі хіпі-пацифіста і проблеми тебе не хвилюють - це до першого вбитого друга, до першої похоронки у знайомих, до першої повістки, до першого вибуху на зупинці ТВОГО міста. Якщо ти намагаєшся вмовляти себе, що все обійдеться, то простіше виїхати. Якщо нема куди їхати - перечитуй цю статтю заново. Так, на жаль, сталося, що про війну багато хто з нас знали за радянськими фільмами. Там були обвуглені стіни згорілих будинків, масовані танкові атаки. Летіли літаки, грала музика. З криком "УРА!" В бій йшли вусаті молодці. У світі ДАВНО такого немає. Війна не така. Війна - це жінка, яка вийшла за хлібом і загинула від розриву снаряда на зупинці. Цей снаряд міг бути провокацією для "Лайфньюз", міг бути бракованим снарядом, який просто не долетів до мети, міг бути невдалим влученням української армії, міг бути вдалим актом залякування від російських терористів. Жінка вийшла за хлібом, і жінки не стало. "УРА!" Ніхто не кричав. Літаки не летіли. Місто не горіло. Це і є ВІЙНА.




ДУМАЙ ПРО ЗАВТРА. Це найважливіше. У когось "завтра" може не бути. А у ТЕБЕ воно бути зобов'язане. Загинути просто. Але якщо тобі нікуди подітися, то чи не простіше зробити все, щоб вижити і перемогти? Ті, хто буде до останнього шкірити зуби і кидатися між двома вогнями, ЗАВТРА програють. Це факт. Коливатись і
шкіритись легше за кордоном. Повір.



І ЩЕ ОДНЕ. Не треба скиглити на тему "а ось Порох", "а ось Путін" ... Залиште їх у спокої. Так. Проблем багато. Але вони від тебе залежать? Ні. Ти можеш їх вирішити? Ні. От і не бібікать. Хочеш звалити - біжи. Тільки прошу - біжи мовчки. Хочеш залишитися? Ласкаво просимо в пекло. Зате будеш переможцем. Не факт, що бути переможцем у цій війні тобі сподобається. Втім, після війни у ​​тебе буде СТІЛЬКИ роботи, що тобі буде не до цього. (C) »


 Іван Сотник загинув під Широкино 2 травня. Куля снайпера влучила йому в голову. Ваня був у касці, але вона його не врятувала. Хлопця, який стікав кров'ю, але ще був живий, відвезли в лікарню в Маріуполі і відразу поклали на операційний стіл. Під час другої операції боєць помер.


Немає коментарів:

Дописати коментар