вівторок, 14 липня 2015 р.

Подружжя із Вінниці створило єдиний у світі растаманський байк

Вінничани Ігор та Марина Вишневські привертають до себе увагу всього міста, коли їдуть вулицями на своєму «Раста байку». Унікальний мотоцикл подружжя байкерів створило власноруч за три місяці.
Ігор упевнений, що такий «Раста байк» – єдиний в світі, адже коли шукав інформацію в інтернеті, ніде не зустрічав нічого подібного.

 Купив старий «Дніпро», бо нова «Ямаха» не ламалася
– Ми приєдналися до байкерського руху два роки тому, – розповідає Ігор, який працює таксистом, – купили потужного нового «чопера». Але дивлячись на друзів, які самотужки збирали свої перші мотоцикли, не вилізали з гаражів і весь час говорили про запчастини, я зрозумів, що пропустив якийсь етап справжнього байкера. Тому купив старенький «Дніпро» з коляскою, і тепер у мене вражень вистачає: постійно щось барахлить.
Ігор Вишневський

Раста-байк Вишневського

 Від «хіпі-автобуса» до растаманського мотоцикла
Але, придбавши мотоцикла, Ігор з дружиною вирішили, що він має надто буденний вигляд, тож порадившись, та переглянувши фото «хіпі-автобуса», вирішили стилізувати свій байк під растамана.
– Рух растафарі виник в Ефіопії, – робить екскурс в історію Ігор Вишневський. – У 1930 році у них з'явився король, якого з часом обожествили. Культ короля переріс у релігію, основні принципи якої: любов до людей і до всього живого (тварин, рослин), повага до інших релігій, мир, братерство.



 Боба Марлі тепер катають по Вінниці
Проект «Раста байк» подружжя Вишневських присвятило навіть не стільки самій релігії, як персоні ямайського співака Боба Марлі. На мотоциклі багато його зображень, фігурок, а з динаміків, прикріплених під пальмою, лунають пісні співака та інша музика в стилі реггі.




– Боб Марлі своїми піснями зробив релігію растафарі зрозумілою людям, – розповідає байкер, – він вніс її в повсякденність, зробив способом життя. Сам дотримувався цих принципів, був гарною людиною, але, на жаль, помер у молодому віці. У 36 років отримав травму на футболі, на яку не звернув увагу, згодом хвороба розвинулась, і звичайна травма пальця у 1981 році забрала життя співака.
Мотоцикл Ігоря з'явився на світ за сім років після смерті Боба, і лише два тижні тому став символом і Боба Марлі і його творчості та релігії.




Літо в будь-яку погоду
«Раста байк» має настільки яскравий вигляд, що, люди не можуть пройти повз нього: фотографуються, дякують за такий острівок літа, який не залежить від погоди. Дійсно, мотоцикл просто випромінює літо, варто на нього сісти,як одразу відчуваєш себе немов у Африці.
– Нам сигналять машини дорогою, – розповідає Марина Вишневська, директор представництва однієї з київських фірм, – хоча в далекі поїздки поки що не вибиралися, катаємось містом.

 
 Жіноча рука відчувається в усьому декорі «Дніпра»-растамана. Марина власноруч вив'язала гачком чохли на сидіння та стилізовані берети, яких завжди возять з собою декілька штук: для друзів. Весь корпус мотоцикла, від декоративних елементів до запчастин, прикрашено різноманітними африканськими дрібничками: наліпки, фігурки, марракаси, барабан, діжка для рому і навіть штучна пальма. Кермо прикрашають два прапори України, а позаду розвівається прапор Ямайки.



– Все вишукували в інтернеті, з наліпками допомогли дизайнери, – говорить Марина, – виявляється, знайти можна будь-що, ми і одяг для себе підібрали в кольорах Ефіопії: жовтий, червоний, зелений. Коляска – моя, там я завжди сиджу, тож облаштувала під себе. В нас ще є 19-річний син, тому і 3-місний й мотоцикл саме в нагоді.



Фото Сергія Немирівського

Немає коментарів:

Дописати коментар