вівторок, 4 жовтня 2016 р.

Burning Man. У пустелі Блек-Рок штату Невада завершився черговий «експеримент зі створення суспільства свободи і радикального самовираження».

C 28 серпня по 5 вересня 2016 року в пустелі Блек-Рок штату Невада майже 70 000 чоловік об'єднались на Burning Man - події, що присвячена сміливому незалежному мистецтву та самовираженню...


 Що таке Burning Man?

Оупен-ейр, рейв, музичний або арт-фестиваль? Косплей? Організатори відхрещуються від будь-яких визначень і вважають за краще називати Burning Man "подією» в пустелі Блек-Рок (Black Rock Desert), але для кожного з учасників він є чимось особливим.


"Пташина" панорама фестивалю.
 У сприйнятті Burning Man люди діляться на два табори. Тих, хто щиро не розуміє, навіщо забиратися в пустелю з найближчим населеним пунктом в 300 кілометрах, засинати і прокидатися з пилом в очах і вухах, ховатися від піщаних бур і різкої зміни температури вдень і вночі. І інших - назвемо їх мрійниками. Вони готові проїхати і пролетіти сотні і тисячі кілометрів, щоб на час стати жителями міста, яке існує всього вісім днів на рік і де кожен може здійснити свої найсміливіші творчі ідеї, а у відповідь зустріти тільки цікавість і інтерес - жодних засуджень.




Як все починалося

Все почалося в 1986 році. Компанія друзів зібралася на пляжі Сан-Франциско в день літнього сонцестояння, щоб спалити опудало дерев'яної людини. Вечірка вдалася і стала проходити щороку. У 1990-му, коли на Подію зібралось близько 800 учасників, поліція в цілях безпеки заборонила спалювати опудало на пляжі. "Бернери" об'єдналися з спільнотою Cacophony Society, перенесли дату святкування на останні вихідні літа (Labour Day) і перебралися з пляжу в пустелю Блек-Рок штату Невада.



 
Ця пустеля є частиною висохлого доісторичного озера Лаонтан, його дно ідеально рівне, тут немає піщаних дюн, зате є пил. Багато пилу!





Саме в пустелі Burning Man з пляжної вечірки перетворився в грандіозний фестиваль, куди приїжджають за емоціями і натхненням. Це місце тяжіння для незалежних художників і музикантів, хіпі та фріків всіх мастей, винахідників, мрійників і романтиків.







 За двадцять з гаком років на BurningMan побували засновник Google Сергій Брін (Sergey Brin), творець Facebook Марк Цукерберг (Mark Zuckerberg), Джеф Безус (Jeff Bezos, Amazon), Ілон Маск (Elon Musk, Tesla). Крім світил Силіконової долини на просторах Блек-Рок Сіті можна зустріти саму різношерсту публіку - від старлеток з Лос-Анджелеса до менеджерів хедж-фондів з Лондона або китобоїв з Аляски.




 
Письменник Чак Паланік (Чак Палагнюк - Chuck Palahniuk) в одному з інтерв'ю розповідав, що старший брат Burning Man - Cacophiny Society (Какофонічне суспільство, яке визначає себе як об'єднання вільних людей, які бажають розширити свій досвід за межі повсякденності через безглузде безумство) - є прототипом проекту «Розгром» з роману «Бійцівський клуб» (Fight Club).







 Що потрібно знати.

Всім, хто вирішить відправитися в пустелю Блек-Рок, необхідно знати про десять основних принципів «Бернінгем Мена», які покликані зберегти унікальну атмосферу і попередити учасників про те, з чим їм доведеться там зіткнутися.


  
1. Радикальне включення

Кожен може стати частиною Burning Man. Тут з радістю і повагою ставляться до незнайомців. Не існує особливих умов для участі в цьому суспільстві. (Одна умова все ж є - наявність квитка обов'язкова!)




 2. Дарування

Подарунки підносяться безкорисливо, а не в обмін на щось.






 3. Декоммодіфікація

Відсутність угод, споживацтва, спонсорства та реклами. Будь-які логотипи заборонені.






 4. Радикальна самодостатність

Розраховувати можна тільки на себе. Вам можуть щось підказати, але екскурсії з гідом не практикуються.







 5. Радикальне самовираження

Тут прийнято демонструвати свої таланти і виражати себе: цензури немає, кожен встановлює собі рамки.













 6. Громадські зусилля

Тут цінують творчу співпрацю і взаємодію. Велике значення надають прагненню створювати, просувати і захищати твори мистецтва і способи спілкування, які підтримують творчу взаємодію.













 7. Відповідальність

На кожному з учасників лежить відповідальність за себе і суспільний добробут. Місцеві, державні і федеральні закони проте в пустелі ніхто не відміняв.


  
8. Не залишати слід

Організатори вимагають з повагою ставитися до навколишнього середовища. Все повинно залишитися таким же чистим, як і до вашої появи: для цього досить, щоб кожен прибирав за собою.







 9. Участь

Спостерігати з боку не вийде, кожен має право на працю в ім'я загального блага, щоб потім як слід відпочити.










 
10. Тут і зараз


 Особистий досвід безцінний, теорія ніколи не замінить практику.
 
Адміністрація настійно радить всім дотримуватися цих принципів.




 Як влаштований Блек-Рок Сіті

Зрозуміти, що з себе представляє Burning Man простіше по карті міста.


Блек-Рок Сіті - місто в пустелі з житловими «вулицями» і інфраструктурою, навколо якого будуються арт-об'єкти, сцени, розважальні зони. Наметовий автомобільний табір побудований півколом. У самому центрі - символ фестивалю, гігантська фігура «Палаючої людини».

 З середини 90-х, коли кількість учасників перевалила за кілька тисяч, Блек-Рок Сіті знайшов форму багатошарової підкови, перевернутої догори. Посередині цієї підкови знаходиться Плая (щось на зразок центральної площі міста), місце, де розташовані арт-об'єкти, курсують арт-кари - машини найхимерніших форм і розмірів, щось на зразок дискотек на колесах.
 
У самому центрі Плая знаходиться опудало дерев'яної людини. Для зручності учасників, від нього прийнято вести відлік вулиць Блек-Рок Сіті, який розкреслений немов велетенський годинниковий циферблат. Таким чином, типовий адреса місця зустрічі на Burning Man може виглядати так: 4.15 D.




 
Як спланувати поїздку


Почати організацію поїздки варто з покупки квитків на фестиваль: близько 60 000 квитків розкуповуються в лічені хвилини. Номінальна вартість одного квитка складає $ 450. На сайті tickets.burningman.org можна стежити за календарем продажів.
 
Вперше їхати на Burning Man краще в компанії друзів, які вже «плавали і знають». Вони підкажуть, скільки їжі і води брати з собою, і поділяться пачкою вологих серветок. Новачків, які вперше опинилися в пустелі, називають virgin burners (з англ. - «Бернер-Незаймані»).






 Де жити

 Вибір житла в пустелі Блек-Рок невеликий: це або кемпінг-автомобіль, на якому ви дісталися до місця призначення, або намет. Якщо вибір припав на намет, то на комфорті можна поставити хрест. Проте цей варіант набагато бюджетні кемпінгу, де ціни на оренду можуть досягати $ 10000 на тиждень.
 
Після вибору житла варто задуматися про місце стоянки. Як правило, друзі-Бернер збираються в так званий кемп (від англ. Camp - «табір»). Керівництво кемпу домовляється з адміністрацією про кількість паркувальних місць і розташуванні табору.
 
Під час вибору місця парковки варто мати на увазі: чим ближче кемп знаходиться до Плай, тим менше буде можливостей виспатися - вечірки тут плавно перетікають одна в іншу. Паркінг в центрі міста не гарантує спокій, зате гарантує найбільшу захищеність від вітру. А парковка на околиці, зовнішній стороні «підкови», дасть можливість відпочити і відновити сили в тиші (до найближчої вечірки дорога може зайняти близько півгодини пішки або 10 хвилин на велосипеді).







 Де купити все необхідне

Must have: Для захисту від вітру і піщаного пилу вам знадобляться «пілотні» окуляри і лицьової хустку. Для нічних пересувань - надійний і потужний ліхтар. Для фото- і відеокамер необхідно передбачити захист від піску.
 
Знайти список речей, які потрібно взяти з собою, і купити все необхідне для поїздки можна в спеціальних магазинах (burningman.org/event/preparation).
 
Яскраві костюми - один із способів самовираження на Burning Man: чим яскравіше, тим краще. Але не варто плутати Burning Man з Хелловін. Наряди для Burning Man - це можливість звернути на себе увагу, висловити емоції і почуття. Де купувати вбрання? - У Сан-Франциско. В районі Haight Asbury можна купити вбрання, якому позаздрить сам сер Елтон Джон. Костюми повинні бути максимально зручними і враховувати коливання температур - до 20 градусів протягом доби. Шуба і шапка будуть доречні вночі (натуральне хутро не вітається), а вдень можна обійтися шортами і бікіні.
 
До чергової аптечки варто покласти краплі для очей: слизова оболонка з роздратуванням реагує на дрібнодисперсний пил, який тут всюди.







  
Чого не варто брати з собою

Зайві кошти по догляду за тілом: кількість води сильно обмежена.

Гроші. Вони дійсно не знадобляться, адже відповідно до одного з принципів, тут нічого не продають і не купують (крім кави та льоду). «Безкорисливе дарування», за словами засновника заходи Ларрі Харві (Larry Harvey), - протиотруту від «капіталізму на стероїдах».

І при цьому участь у фестивалі - зовсім не дешеве задоволення, адже все необхідне треба привезти з собою.









 І нарешті... 
Ваші підозри щодо можливої яскравої еротичної складової Burning Man абсолютно виправдані. Інакше, яким може бути справжнє людське самовираження, якшо воно позбавлено сексуальної свободи і природнього еросу. Секс і еротику на злочин перетворюють негідники які здатні на злочин перетворити будь-яке починання (бог їм суддя бо чинять вони так, бо не знають що таке ЛЮБОВ) і "Держава", злочином для якої є все, що вона не здатна котролювати. А вільний секс вільних людей передбачає першочергову відповідальність...



















































































 КОДА









Джерела - https://www.cntraveller.ru/travel/chto-takoe-burning-man-i-kak-tam-vse-ustroeno;
 http://burningman.org/

Немає коментарів:

Дописати коментар