четвер, 31 серпня 2017 р.

Українські виноробні, на які варто поїхати на екскурсію цієї осені.

Якщо ви дивилися хоча б один з культових фільмів про вино ( "Правила виноробів", "На узбіччі", "Удар пляшкою"), то напевно мріяли опинитися на місці головних героїв: жити у виноградників або подорожувати по виноробнях, з ранку до вечора дегустувати вино і насолоджуватися життям.На щастя, за останні роки рівень українського виноробства істотно виріс, а разом з ним і винний туризм. При бажанні можна потрапити практично на будь-яку виноробню "нової хвилі", відвідати виноградники, подивитися на виробництво, спуститися в винні погреби і продегустувати вина просто з бочок. Дізнатися, нарешті, який на смак виноград, з якого роблять улюблений Рислінг або ароматний Трамінер...
 Попутно можна покуштувати страви місцевої кухні, які будуть відмінно поєднуватися з локальним вином. 
Отже, ми склали список виноробів, які влаштовують такі екскурсії.

 Закарпаття

Тут до цих пір можна знайти старовинні підвали (залишені з часів Австро-Угорщини і турецької окупації) з витриманими винами, вік яких іноді перевищує 400 років.


 Котнар

Цей край славився своїми виноградними сортами ще в 17-18 століттях, коли був у складі Австро-Угорщини. У 2005 році нова виноробня почала відновлювати колишню славу, чистити територію і засаджувати виноградники, а в 2008 році вже запустила повноцінне виробництво.

Тут є заводи первинного і вторинного виноробства, дегустаційний зал, а виноградники займають площу в 180 га.


 Спочатку "Котнар" був орієнтований на виробництво десертних і купажні вин. Але пару років тому головним виноробом став угорець Вінце Бейл і все перевернулося. Тепер тут виготовляють Каберне, Мерло, Шардоне, Рислінг і інші якісні сортові вина. І напевно ви пробували їх "розе".


Екскурсія на виноробню

В "Котнар" обіцяють провести екскурсію по виноградниках і показати весь процес виробництва. На дегустації запропонують 10 сортів вина з традиційними закусками - закарпатським хлібом, сиром, горіхами. Також можуть нагодувати стравами угорської кухні.


 Ціна: від 60 грн
Адреса: с. Мужієво, Берегівський район, Закарпатська область
Контакти для екскурсії: 0504204555



Чизай

Завод розташований в одному з найбільш привабливих для виробництва вина районі - Берегівському, в урочищі Чизай, який подарував своє ім'я торговій марці. Практично на кордоні з Угорщиною і недалеко від "Котнара", так що можна відвідати відразу кілька виноробів.

 Заснований він був у 1995 році. В цей час - це сучасний виноробний комплекс повного циклу виробництва з власними виноградниками (понад мільйон саджанців), заводами первинного і вторинного виноробства, віносховищами, дегустаційними залами, фірмовим магазином і музеєм виноградарства і виноробства. Загалом, є що подивитися.

  
Екскурсія на виноробню

Для туристів виноробня підготувала два варіанти:

- екскурссію по підприємству, вінохраніліщах і музею, а потім дегустацію 10 позицій вин (включаючи легендарне марочне вино Троянда Карпат) з закусками.

- Винний тур в Долину Чизай. Програма включає в себе поїздку на найвищу і найживописнішу точку виноградників, прогулянку, дегустацію вин і частування бограчем в спеціально обладнаній альтанці. Як бонус наллють граппи власного виробництва.


Ціна: від 65-200 грн.
Адреса: Закарпатська область, м Берегово, урочище Чизай, №1.
Контакти для екскурсії: 0673229910



Південь України

Виноробне господарство князя П.Н.Трубецького 
Це єдине історичне шато України, а 2016 рік для виноробні - взагалі ювілейний. Вина з винограду, вирощеного на власних виноградниках і зібраного вручну, тут виробляють вже 120 років.Всього є чотири колекції вин, об'єднані стилістикою і способом виробництва. Молоді вина - свіжі, яскраві і Пітко, без витримки в бочці. Витримані - з витримкою у французьких Баріка не менше шести місяців. Марочні - з бочковий витримкою не менше двох років. Преміум-колекція - збори особливих вин: лімітовані тиражі, вина з виділених ділянок виноградників і з тривалою витримкою.

  
Екскурсія на виноробню

Тож не дивно, що з такою історією тут серйозно опрацювали туристичний маршрут. Пропонують не лише відвідати виноградники і виноробню, але навіть взяти участь у зборі врожаю (в сезон, звичайно). Також можна записатися на історичну екскурсію, спеціальні етно- або гастротури. Ще запропонують поплавати на яхті або човні по Дніпру, заїхати в Асканію-Нова. Звичайно, без дегустацій не обійдеться.




 Класична ж екскурсія почнеться з виноградників, де вам розкажуть все про виноградну лозу, грунті і кліматі, пояснять, що ж таке терруар, з чого він сформований, а також поділяться знаннями про сортах. Далі ви переміститеся на виноробню і дізнаєтеся, що процес виробництва вина підрозділяється на первинне і вторинне виноробство. Тут ви вивчите, як переробляється виноматеріал, як він витримується і завдяки чому в підсумку перетворюється на вино.Крім того, тут можна буде в буквальному сенсі зробити ковток історії, адже вісім винних підвалів зберігають понад 10 000 пляшок, серед яких близько 7 000 вин - рідкісні екземпляри.До речі, зовсім недавно виноробня запустила віртуальний тур. (https://www.google.com/maps/@46.7916654,33.3635853,3a,66.8y,95.46h,76.2t/data=!3m4!1e1!3m2!1sB0oRssnftMUAAAQvvK6jjw!2e0)

Вартість екскурсій і дегустацій, в залежності від вашого бажання коливається від 50-450 грн.
Адреса: вул. Свиридова, 3, с.Веселое Бериславського району, Херсонської області.
Контакти для екскурсії: 05546 52540, моб. 050 878 47 38 (Наталя)

 БейкушемНевелике сімейне виноробне господарство, яке сповідує принципи терруарного підходу до виноробства, було засновано в 2010 році. Виноградники знаходяться на Бейкушському мисі, який з одного боку омивається Березанським лиманом, а з іншого - Бейкушського затокою. На 11 га вирощують Шардоне, Піно Нар, Піно Грі, Сапераві, Ркацителі, Мерло, Каберне Совіньон і ще кілька сортів винограду.Море близько, повітря чисте, природа мальовнича. Ще одна причина поїхати туди на екскурсію - спробувати самі вина, тому що знайти їх в Києві, наприклад, не так і просто -прідется замовляти або шукати на фестивалях.


 Екскурсія на виноробню

Сюди можна приїхати на кілька днів збору врожаю, дізнатися всі тонкощі і особливості процесу виробництва вина, на якийсь час навіть сать активним учасником і частиною команди. На виноробні вам проведуть екскурсію, покажуть виробництво і познайомлять з винами.


Вартість екскурсії: 200-300 грн.
Адреса: с. Чорноморка, Очаківський район, Миколаївська області. 60 км від Миколаєва, 120 км від Одеси
З питань відвідування виноробні писати сюди або в Facebook (https://www.facebook.com/beykushwinery)


 Коблево

Це найстаріше виноробне підприємство, створене у 1982 році. До речі, розташоване на 46-й паралелі - однієї географічної широти з відомим французьким регіоном Божоле. Найбільша кількість українських виноградників знаходиться саме в Коблево, тут вони розкинулися на площі понад 2 500 га. Тут вирощують більше 15 сортів винограду. А в рецептурі вермутів використовуються 11 натуральних трав, квітів і прянощів.


  
Екскурсія на виноробню

Винзавод "Коблево" знаходиться в однойменному селищі на Чорноморському узбережжі, отже маєте можливість одночасно і у моря відпочити.

Під час дегустаційного туру на винзаводі "Коблево" місцеві винороби розкажуть про сортах винограду, а також навчать всім тонкощам правильної дегустації і пояснять правила сполучуваності різних вин і страв. Якщо цікаво, дізнаєтеся про особливості вирощування лози, подивіться на виробництво. Також заведуть в картинну галерею і, звичайно, в фірмовий магазин.



Ціна: 75-150 грн
Адреса: Миколаївська область, Березанський район, c. Ленінка, вул. виноградна 2А
Контакти: 098321-05-39; 063 616-81-28


 Колоніст

Плачкови заснували свою сімейну виноробню в 2005 році. Географічно вона розташована на одній широті з Бордо (Франція) і П'ємонтом (Італія), практично - в Придунайської Бессарабії (південь Одеської області). Вина "Колоніст" виготовляють з винограду, вирощеного на південно-західних схилах найбільшого прісноводного озера в Україні - Ялпуг.


На плантаціях "колоністів" ростуть сорти Каберне-Совіньйон, Мерло, Шардоне, Рислінг і кілька мускатних. Крім того, тут працюють з двома українськими сортами винограду, виведеними інститутом ім. В.Є.Таїрова в Одеській області - Сухолиманське білим і Одеським чорним.
Компанія зосереджує свою увагу на високоякісних сухих винах, також виробляє напівсухі і солодкі вина, а в найближчому майбутньому обіцяє ігристе вино за класичним методом шампанізації в пляшці під власною назвою "Биссер".


  
Екскурсія на виноробню

У серпні "Колоніст" відкрив сезон збирання врожаю і тепер запрошує всіх бажаючих відвідати виноробню і побувати на фестивалі молодого вина. Тут можна буде зібрати виноград, потім придушити його босими ногами під запальну музику (ось же воно!), Спробувати свіжий виноградний сік і живе молоде вино, після чого продегустувати вже готові вина "колоністів".



 Обід подають на літній терасі на виноградниках, на вечерю готують страви бессарабской кухні - все з місцевих продуктів за старовинними рецептами. Загалом, програма розрахована на цілий день. Ви встигнете відвідати виноградники, виноробні цехи і винні підвали, а також фірмовий магазин.

Ціни: 150-800 грн.
Адреса: Одеська область, Болградський район, село Криничне, вул. Болградська, 4.
Контакти для екскурсій: (096) 452-64-12 (Наталія, директор виробництва); (044) 499-40-21; (063) 683-96-48 (Інна менеджер)


 Шабо

Це виноробне підприємство, засноване в 2003 році. "Шабо" - компанія з повним циклом виробництва. Виноградники займають понад 1200 га, а це більше 10 млрд виноградних ягід за сезон.


 Асортимент у підприємства досить широкий: вина тихі і ігристі (класичні та створені методом Шарма), вермути, бренді, коньяки, навіть виноградна і пшенична горілка. Та ви й самі бачили на полицях супермаркетів.
 Екскурсія на виноробню"Центр культури вина Шабо" знаходиться безпосередньо на території діючого виноробного комплексу. Тут і сховища загальною площею близько 10 тисяч квадратних метрів, і двохсотрічні винні підвали, і музейний лабіринт, а також кіно- та дегустаційні зали, експозиції ландшафтного дизайну, арт-галерея, скульптури, фонтан і навіть єдиний в Україні пам'ятник виноградній лозі. Маєте можливість відвідати ресторан "Шабський дворик".Гостям показують відділення з переробки винограду, відділення елітних вин, знайомлять з технологіями виробництва тихих та ігристих вин, коньяків, бренді і виноградної горілки Shabo.Між іншим, в 2011 році за рекомендацією Ради Європи центр був названий культурною спадщиною Європи і включений в європейську карту музеїв вина.



 Якщо не заблукаєте на території, то поруч, серед виноградників, знайдете "Будинок ігристих вин Shabo". Тури пропонують різні: з дегустацією і без, звичайні і VIP.
  
Ціна: від 180 грн.
Адреса: Одеська область, Білгород-Дністровський район, с. Шабо, вул. Швейцарська, 10.
Контакти для екскурсій: shabo-tourism@shabo.ua, 38 048 7000 210



Grande Vallée

Це нова торгова марка сортових вин компанії "Винтрест", яка почала свою історію в 1999 році. 
Виноградники Grande Vallée знаходяться в місці під назвою Велика Долина. На сьогоднішній день загальна площа виноградників складає понад 650 гектарів. 
Лінійка вин Grande Vallee - це французьке вино українського виробництва. Але створене за класичною рецептурою з автентичного французького винограду на французькому обладнанні.

Екскурсія на виноробню

Екскурсія дає можливість побувати на виноградниках і поспостерігати за прибиранням винограду, побачити повний цикл виробництва вина, починаючи з бункерів приймання і закінчуючи лінією розливу. Також тут можна продегустувати вісім позицій сухих сортових вин на літній терасі.


Вартість дегустації: 150 грн.
Адреса: Одеська область, Овідіопольський р-н, смт Великодолинське, Ул.Транспортная, 1В.
Контакти для екскурсій: Сударенко Іван 067 553 61 24, Колпакова Олеся 067 553 53 62


Джерелоhttps://bzh.life/posts/plany-vinodelni








Немає коментарів:

Дописати коментар