вівторок, 17 жовтня 2017 р.

Cезон приготування наливок -- у розпалі! Готуємо та споживаємо.


Cезон приготування наливок -- у розпалі! Одні ягоди та плоди відійшли, інші -- достигають, тільки встигай збирати і закладати в бутлі! Малина, ожина, глід, айва, обліпиха, терен, суниці, груші, яблука, персики, сливи, калина, горобина -- усе це чудова основа для традиційних алкогольних напоїв українців.

  Про історію наливок, їх рецепти та користь розмовляємо з експертом Всеволодом Поліщуком, Тарасом Кіндратом, майстром з виготовлення наливок та настоянок, і Наталією Сусловою, лікарем-дієтологом МОЗ України.

До речі, а яка різниця між наливкою та настоянкою?
 
Т. Кіндрат: -- Наливки -- це слабоалкогольні напої з ягід чи фруктів. Із плодів витягують сік тільки додаванням цукру чи меду. Лиш іноді додають спирту чи горілки. Такий напій не дуже міцний -- 20 -- 25 градусів. А настоянки роблять із чого хоч: трави, гілочки, навіть комахи (скажімо, на мертвих бджолах), кісточках плодів, самих плодів, але до настоянки одразу дають спирт, горілку, тому вона набагато міцніша -- 35 -- 40 градусів.



Кажуть, що колись українці пили тільки наливки, це правда?

  В. Поліщук: -- Це один із найдавніших алкогольних напоїв українців, загалом слов'ян. Коли вони з'явилися -- достеменно не відомо, але їх споживали масово у середньовіччі. Адже у знаменитій фразі з казок "мед-пиво пив" слово "мед" означає питний переброджений мед, який тепер заведено називати медовухою. Відомі наливки на ягодах і фруктах -- малині, ожині, вишні тощо -- виготовляли способом бродіння. На спирту й горілці не настоювали, такої технології тоді не знали. Наливки і настоянки були дуже популярними до 1939 року. У Радянському Союзі з його державною монополією на виробництво спиртних напоїв виробників загнали у підвали.



  - Чим же корисні домашні наливки?

  Н. Суслова: -- Коли роблять наливки, ягоди, плоди консервуються і довго зберігають свої корисні властивості. Якщо наливка дуже концентрована, то чайна ложка, або 10 -- 15 крапель, зранку чи перед сном матиме позитивний вплив на організм. Напій може справді проявити свої лікувальні властивості: поліпшить травлення, розширить судини, усуне спазми.



  - І як зробити наливку?

  Т. Кіндрат: -- Стандартний рецепт такий: взяти кілограм ягід, додати до них 300 грамів доброго меду. На другий день розбавити літром горілки або самогонки. Дехто додає до них цукор, але набагато смачніше виходить, якщо робити на меду -- гречаному або липовому, бо навіть найгірший мед все одно кращий для наливки за цукор. Настоюватись наливка повинна щонайменше місяць. Що довше витриманий напій, то більше він цінується. Зберігати наливку треба в темних банках, бо на сонці вона втрачає свій насичений колір. Якщо банка щільно закрита, то напій не зіпсується років десять! Якщо на кілограм ягід дати одну чайну ложку трави полину, то він додасть гірчинки та пікантності смаку наливки. А щоб зберегти насичений колір напою, можна додати до неї три-чотири скибки лимона наприкінці настоювання.



  - А як правильно пити наливку? 

  Традиційно наливки п’ють із 30-грамових келишків. Стінки повинні бути тонесенькі, з кришталю, щоб добре було видно яскравий колір напою. Не можна охолоджувати наливку, бо тоді вона втрачає свій смак. Пити її потрібно кімнатної температури, мінімальна -- 18 -- 20 градусів за Цельсієм, не нижча.
 
В. Поліщук: -- Так, це був напій для урочистостей і ритуалів. Наливки пили малими ковтками, розтягуючи, на знак дружби із закінченням переговорів, на заручинах, весіллях, хрестинах тощо. Ними ніколи не напивалися. 

Ярина ПРИШЛЯК

Джерело -  http://expres.ua/news/2016/09/23/204208-sekrety-prygotuvannya-spozhyvannya-odnogo-naydavnishyh-alkogolnyh-napoyiv


Немає коментарів:

Дописати коментар