середу, 14 лютого 2018 р.

Чим Німфи завинили перед Феміністками?

Джон Вільям Вотерхауз "Гілас і німфи"

На сторінках британської газети Guardian триває запекла суперечка: зображення оголених німф - це порнографія чи ні? Дискусії спричинило рішення керівництва Мистецької галереї Манчестера прибрати із експозиції полотно Джона Вільяма Вотерхауза!!! З продажу також вилучили листівки з репродукцією цього одного з найбільш відомих полотен митця...

  Картина "Гілас і німфи" відтворює епізод давньогрецького міфу про аргонавтів. Красунчик Гілас попрямував до річки, аби набрати води для своїх супутників. На березі його зачарували німфи і затягли до глибин для розваг. До друзів Гілас так і не повернувся. За думку Уотерхауза, ця легенда була попередженням для чоловіків про небезпеку чарівності фатальних жінок.
Сучасна фото-версія міфічної історії.
  Створене полотно було у 1896 році і донедавна не ставило відвідувачів у незручне становище. Але на тлі численних кампаній на захист прав жінок керівництво галереї вирішило прибрати картину, аби запитати у громадян - це відверта еротична фантазія вікторіанської епохи чи недоречний і образливий нині твір?
Реакція шанувальників мистецтва була змішаною. Одні засудили цей крок, інші назвали його "політично коректним". Клер Ганнавей, куратор відділу сучасного мистецтва, заявила Guardian, що мова не про цензуру, а картину прибрали з експозиції, аби почати обговорення цієї теми.
Художник Майкл Браун, який став свідком вилучення полотна, висловив стурбованість через такий крок. "Мені не подобається, коли твори мистецтва замінюють, або коли нам кажуть, це правильно, а це ні. Вони скористалися своєю владою, аби ветувати твори мистецтва у публічній колекції. Ми не знаємо, як надовго це полотно прибрали зі стіни - це можуть бути дні, тижні, місяці. Якщо проти цього не протестуватимуть, воно може ніколи не повернутися назад", - цитує його Guardian.

Кометар Квітника:

Наш коментар буде ілюстративним. Те, що не побачиш нині у мистецькій галереї Манчестера (тимчасова "пірова" перемога фемінізму), можливо переглянути на наших сторінках. Спробуємо показати уявлення про німф вчора і сьогодні.

Довідка -
Ні́мфи (грец. Νύμφες — дівчина, наречена, молода жінка) — другорядні божества у давньогрецькій міфології, які жили в печерах, лісах, полях, горах, річках і джерелах, уособлювали сили та явища природи. Переносно німфа — вродлива жінка.

Лісові німфи, що жили на деревах, звалися Дріадами


 чи Гамадріадами - німфи дерев, які на відміну від дріад народжуються і вмирають разом з деревом.



Гірські німфи - Ореади або Орестіади


Німфи текучих вод НАЯДИ.


Морські німфи - НЕРЕЇДИ, ОКЕАНІДИ.


За міфами, німфи були довговічні, але не безсмертні. Від шлюбів німф з богами народжувалися герої (Ахіллес, Еак). Перебуваючи поблизу людей німфи, краще ніж олімпійці, розуміли їхні потреби й турботи, нерідко допомагали людям або карали їх. Дзюрчання струмків, шелестіння лісу, дзижчання комах — усі голоси весни й літа були ніби їхнім співом.

 Вони були втіленням усього приємного, зворушливого, милого в природі. Культ н. був дуже поширений у Греції й Римі, де їм споруджували величні храми — Німфеуми. У мистецтві їх зображували вродливими веселими напівоголеними легковажними дівчатами.



Джерела - http://www.bbc.com/ukrainian/news-42937489;
                - https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9D%D1%96%D0%BC%D1%84%D0%B8








Немає коментарів:

Дописати коментар