середу, 7 листопада 2018 р.

"Війна в Азовському морі вже почалась" - Глен Грант

полковник Глен Грант
Інтерв'ю з британським військовим експертом про війни Росії проти України і світуГлен Грант - полковник британської армії у відставці та військовий експерт. З 2010 року він працює в Україні, співпрацював з Міноборони під час проведення реформи, виступає експертом з питань національної безпеки і оборони Українського інституту майбутнього. Раніше працював в оборонних відомствах Латвії, Естонії, Болгарії, Чорногорії, Молдови, Словенії, Польщі, Сербії.Під час виступу на Львівському форумі з безпеки, Грант в черговий раз заявив: українська армія дійсно змінилася, але цього мало. "Безладна реформа, замість гарної реформи", - сказав він, характеризуючи зміни в ЗСУ.

 Основні пункти, які, на його думку, слід виправити: радянський стиль освіти і підготовки; немобільності військ і брак особового складу; радянська структура підрозділів.
"Є об'єднані штаби для Донбасу, але не для Азова, півдня чи Києва. Одна людина не може контролювати все і генерал Муженко - не виняток ... Особливо, якщо йому доведеться чекати рішення президента, щоб почати стріляти", - вважає експерт. Грант нагадав і про військовий бюджет: у командира повинні бути гроші, щоб командувати; повинен бути бюджет на невідкладні потреби армії, а не "довгі списки" витрат, складені вищим керівництвом країни.

Пропонуємо Вашій увазі думки Глена Гранта про те, як Україна може протистояти Росії, чим загрожує введення миротворців ООН в Донбас, про що вже почалася війні в Азовському морі і чому Путін не зможе виграти в гонці озброєнь з США.

полковник Глен Грант




 - У січні в своїй статті "Як Україна може побудувати армію, щоб перемогти Путіна" (опублікована в Kyiv Post - ред.) Ви писали, що "Путін вважає, що повинен виграти, тому що правда знищить його і Росію". Виходить, у України є два варіанти - перемогти або чекати зміни влади в Росії?
- Я б вважав за краще подивитися на це питання зовсім інакше, почати з головного. Україна не має жодних варіантів. Варіанти є у Росії, а в України - реакція. Хоча в України може бути кілька варіантів дій, але не тих, які ви назвали, а зовсім інших. Те, що назвали ви, буде реакцією на дії Росії: або Путін продовжить робити те, що робить; або Путін змінить поведінку. У цьому сенсі російська сторона - домінує.
Які можливості у України? Росія фактично не веде звичайну війну проти України, вона бореться на декількох фронтах: військовому, на Азовському морі, економічному, правовому, соціальному, використовує політичний шантаж. Нічого з цього Україна не використовує проти Росії.Як я говорив раніше, вам потрібно створити групу з умовно 20 тямущих людей, які сядуть і вирішать, що Україна повинна зробити; що може зробити; що не повинна робити; чи повинна робити те, що робить; вести чи далі переговори про рибальство в Азовському морі, які ось недавно продовжилися. Потрібно критично осмислити, що дійсно представляє цінність для України, що це значить, як вплине на відносини з РФ і дасть переваги для війни на дальню перспективу.Але я думаю, що Путін все одно буде продовжувати цю війну, тому що він присвятив себе їй.


 - Зараз війна в Донбасі - це не заморожений конфлікт, але чи є ризик, що стане таким?
- Заморожений конфлікт буде існувати тільки в тому випадку, якщо Україна буде і далі стороною в Мінську, і якщо в Мінську все буде як і раніше. Формальна позиція Росії в цілому: добре, ми не атакуємо, але ми і не рухаємося назад. Якщо Україна це приймає, то це політичне рішення, тому що це означає продовження нинішнього положення, без боїв, по суті, формалізація того, що Донбас - це не частина України.Ситуація стає напруженою, більше чотирьох років Україна не контролює Донбас. І в якийсь момент це стане надзвичайно складною проблемою. Подивіться на Молдову, Придністров'я - 28 років, це дуже довго.Моя відповідь - так, Донбас може стати замороженим конфліктом. Але абсолютно ясно, що Україна його не прийме. Потрібно продовжувати політику того, що повернення Донбасу відбудеться. Як і буде повернення Криму.


Глен Грант
 - Деякі експерти, включаючи радника американського президента з нацбезпеки Джона Болтона, вважають, що миротворча місія ООН в Донбасі не буде ефективною. Болтон як приклад наводив миротворців на Кіпрі з 1964 року. На вашу думку, чи може місія ООН допомогти в завершенні війни в Донбасі?- Це залежить від того, чого хоче Україна. Путін не дозволить допустити миротворців ООН уздовж свого кордону. Якщо миротворці ООН зайдуть в Донбас на його умовах, якщо миротворці будуть тільки в сірій зоні - Україна втратить Донбас на наступні 30 років.Ось ви говорили про Кіпрі. З 1964 року - скільки років пройшло? Дуже багато, це ціле покоління.Миротворці, на мою думку, - це відволікання від основної проблеми. Це політичне питання: чи потрібен "мир за всяку ціну"? Чи прийме країна мир за всяку ціну після стількох смертей? Це політичне рішення, яке приймуть президент і парламент. А миротворці - це мир за всяку ціну.
- Що, на вашу думку, зараз відбувається в Азовському морі?
- Не можна вдавати, що війна не ведеться в Азові. Там війна, хоча зараз це і схоже більше на політичну гру, ніж на військовий конфлікт. Зараз позиція двох сторін в Азовському морі - не атакувати один одного. Росія отримує більше вигоди від зупинки порту Маріуполя, ніж від нападу, і Росії просто нема на що нападати в Азові. Але через Маріуполя у України стало більше проблем, тому що зупиняється бізнес і намічається колапс. Створюється внутрішня напруга в Україні, що полегшує завдання для Росії.


 - Україна вирішила створювати там військово-морську базу. У вашій уяві, якою має бути українська база в Азовському морі, щоб протистояти Росії?
- Найголовніше - правильна структура команд в Азовському морі, правильна координація національних сил, охорони, повітряних сил, поліції. І потрібно було вирішити, де буде штаб-квартира - тільки на Азовському морі або ще в районі Одеси. Я абсолютно впевнений, якщо Україна залагодить ситуацію в Азовському морі, то Росія почне створювати проблеми в іншому місці. Росія - це не та проблема, яка просто зникне.
- Путіну досі потрібен Крим?
- Зараз вже це тільки засіб зберегти імідж, обличчя. Єдине, що він тепер може втратити, - це "обличчя". Частина його політики - це демонстрація, який він сильний чоловік, що він може і що він зробив. (Анексія - ред.) Криму була тільки заради Криму, це було для того, щоб вибити з колії і перемогти Україну, показати, що Україна - це власність Росії.Але він не передбачав ефект, антипутінський і антиросійський ефект. Я абсолютно впевнений, що він не очікував, що українське суспільство стане і піде на фронт в 2014-му.


Глен Грант
 - Нещодавно в Україні провели соцопитування про Крим, запитавши, чи вірять українці в звільнення півострова. 40% відповіли, що вірять, але що станеться це не скоро. А як ви думаєте, коли і як Україна зможе повернути Крим під контроль?- Ви його повернете. Через скільки років - не знаю. Багато міжнародних співтовариств будуть солідарні в позиції по Криму, міжнародний порядок буде відновлений. Найсерйозніші країни-гравці на міжнародній арені не хочуть бачити світ, в якому вони не знають, що станеться з ними завтра. У нас більше 70 років миру, і люди хочуть продовження цього світу.

- У своїй статті ви також писали, що тільки Польща, США і країни Балтії дійсно розуміють, що Росія - це загроза, і намагаються їй протистояти. А як щодо інших країн?
- Є очевидні зміни через Солсбері: Великобританія всерйоз прокинулася і вже збільшує підтримку України в навчаннях, відправляє кораблі до Одеси, кількість яких, думаю, буде рости в рамках норм конвенції.Але, здається, прокинулася тільки Британія. Італія на днях заявила, що потрібно скорочувати санкції і будувати більш тісні відносини з Росією. Деякі країни, я думаю, були куплені і там високий рівень "амнезії", забудькуватості політичної еліти. Відверто кажучи, це межує з дурістю і криміналом, тому що те, що ці люди пропонують і роблять суперечить європейським правилам і цінностям. Дуже тривожно і дивно, що є держави, які дозволяють собі думати про співробітництво з країною, яка вбила десятки тисяч людей.


 - Які ще країни можуть стати або вже стали жертвами російського впливу?
- Болгарія вже серйозно схвильована через Росію. Італія, як я вже сказав, демонструє серйозний вплив на себе. Маленькі країни теж під загрозою, вони легка жертва. Латвія під загрозою - через гроші, через банківську систему. Чорногорія, де вже була спроба вбити прем'єр-міністра. Піддалася впливу Росії і Сербія. Білорусь за крок від перетворення на російського васала. Значна активність росіян спрямована на Іспанію, Каталонію.Росіяни намагаються купити політиків і в інших країнах, ми бачили це у Франції, Чехії, Угорщини. Європу атакують.
- Тобто ті країни, які ви назвали - це союзники Росії?
- Не думаю, що це правильне слово. Вони швидше власність, ніж партнери Росії, які через шантаж роблять те, чого хоче Москва. І Росія, очевидно, хоче поширювати свій вплив настільки широко, наскільки зможе, створюючи велику напругу між Косово і Сербією; всередині Боснії і Герцеговини і з сусідами, тому що ця країна дуже вразлива.


 - Чи достатньо у Путіна ресурсів, щоб продовжувати війни на стількох фронтах?- Їх війська в Лівії, багато їх військ в Сирії, вони будують базу в Арктиці, будують нову базу біля східного узбережжя Аляски. Звичайно, це коштує великих грошей. Багато російського обладнання є досить старим, але вони витрачають гроші на створення нової техніки. У той же час, вони значно зменшують витрати на освіту, охорону здоров'я, соціальні виплати. По суті, вони крадуть гроші, де тільки можуть.Не знаю, як довго Путін зможе це продовжувати. ВВП Росії зростає, оскільки деякі галузі як і раніше відносно процвітають, ціни на нафту залишаються на певному рівні.У Росії є величезні запаси радянських боєприпасів, обладнання та все це зараз використовується, а не закуповується нове. Інший показник - проблеми з вертольотами і літаками.Так, у них є проблеми і високі витрати, але поки що у них є також радянські запаси і дешева людська сила ...

 - І війська НАТО, в разі необхідності, зможуть протистояти Росії?
- Якщо Росія атакує когось із членів НАТО або інші європейські армії, то нарветься на дуже серйозну битву. Російські ВПС не можуть змагатися з американськими, фінськими або шведськими, а всі вони базуються в Балтії. Американська військова система - як і раніше найбільша і сильна в світі. Якщо Путін виступить проти НАТО - він буде неймовірним дурнем.- Американський президент Дональд Трамп недавно оголосив, що США збираються вийти з договору РСМД (про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності - ред.) З Росією. Що це означає і які можуть бути наслідки?
- Реальність така, що це повинно було статися, бо змінився світ. Коли США і Росія підписали цей договір, був біполярний світ. Тоді не йшлося про китайську ядерну зброю або північнокорейську, тоді не було ядерних потужностей у Індії та Пакистану. В майбутньому, який би новий договір не був підписаний, він буде багатонаціональним, а не тільки з двома-трьома країнами. І цей договір передбачатиме зовсім інший військовий і політичний контекст.Коли буде новий договір - я не знаю, але точно знаю, що багато країн захочуть подібну угоду, тому що виробництво ядерної зброї - неймовірно дороге.
Інтерв'ю проведено на полях Львівського безпекового форуму.


Джерела - https://www.liga.net/politics/interview/glen-grant-voyna-v-azovskom-more-uje-nachalas

Немає коментарів:

Дописати коментар