середа, 17 червня 2020 р.

Історія перших перемог: захоплення першого ПЗРК у війні на Донбасі

Рашист у Слов'янську з ПЗРК "Ігла"
Коли російські бойовики під командуванням Стрєлкова-Гіркина 12-13 квітня захопили Слов'янськ і Краматорськ і стали організовувати їх оборону, виявилося, що однією з проблем є активність Повітряних Сил України. Російські куратори почали судорожно шукати можливості для створення ППО. Зрозуміло, що перекинути мобільні ЗРК на той момент було нереально - через кордон могли прориватися тільки каравани з трьох чотирьох вантажівок. Тому рашисти згадали досвід Афганістану 1979-1989 рр., Коли моджахеди завдяки масовим поставкам з США і західних країн переносних зенітно-ракетних систем змогли в якийсь момент практично повністю паралізувати діяльність авіації Обмеженого контингенту радянських військ.




Почалися масові поставки ПЗРК, причому росіяни були змушені дотримуватися деяких умовностей (прим.Квітник - їх, цих орків,"там нєт") і постачали тільки ті зразки, які перебувають на озброєнні української армії. Крім того, якась «розумна голова» в Генштабі ЗС РФ вирішила позбутися і від неліквіду, який залежався на расєйських складах. Йдеться про ПЗРК «Грім Е2» польського виробництва, захоплених в ході агресії проти Грузії в 2008 році. Тим більше що це, по суті, була ліцензійна «Голка» і особливо переучувати бойовиків необхідності не було.

ПЗРК GROM

 Швидке насичення бойових порядків такою зброєю і наявність підготовлених ветеранів у складі бандформування дозволило Стрєлкову-Гіркину досить швидко нанести серйозні втрати нашій армійськії авіації.

Після 2 травня, коли були збиті відразу кілька гелікоптерів, командування АТО для всіх спецпідрозділів поставило завдання знайти і знищити розрахунки противника (а було зрозуміло, що навряд чи у бойовиків велика кількість підготовлених груп ППО).

За агентурною інформацією, одна з груп перебувала в районі Краматорського аеропорту. Її нейтралізацією і зайнялися бійці 8-го полку спецназу. Один з бійців згадував: «17 травня нам вдалося відстежити, як бойовики завантажують зброю в свою машину. Захопити їх на місці не вдалося, диверсанти втекли. Але було видно, що зброя - це переносний зенітно-ракетний комплекс, який відкрито вантажили в машину, припускаючи, що місце пустинне й ніхто не може помітити. А ми навіть провели фотографування. Також ми змогли приблизно розрахувати квадрат, в якому противник вирішив провести диверсію. Це був район міського кладовища ».

Але оскільки було невідомо, де саме базуються рашисти, вихід був тільки один: спровокувати їх і знищити або захопити під час пуску на наш літальний апарат. Причому було очевидно, що гелікоптер їх навряд чи зацікавить, потрібен був літак. Тому було прийнято нестандартне рішення: знаючи, що бойовики мають інформацію про вильоти з аеродрому Чугуїв, командир полку просто викликав літак на Краматорськ. Це був величезний ризик, але в результаті він виявився виправданим.

«18 травня вночі ми вийшли з аеродрому (кладовище знаходилося поруч з ним) до місця засідки. Ми засікли: було точно 1740 метрів, але щоб вийти на точку непомітно, ми зробили гак в 3,8 кілометра. Командир групи розосередив нас на найбільш зручних позиціях для контролю цього району. Моїй підгрупі довелося замаскуватися в купі сміття. Проходили "гробки", на кладовищі було багато сміття, пересувалися люди, і нам довелося розміститися для скритності серед лайна і покидьків.

Противник, судячи з усього, проводив дорозвідку, але ми залишилися непоміченими. І тоді приблизно об 11 годині ми помітили, як на повороті дороги біля цвинтаря зупинилася машина, з неї вийшли двоє людей з телекамерами і попрямували в лісопосадку. Стало ясно: ця група збирається проводити відеозйомку атаки на наш літак, який, як думали диверсанти, вилітає до Краматорська.

А ми лежимо. Уже всю воду випили, жарко було дуже. Лежимо. І ось приблизно о 13 годині командир групи виявив, як на кладовищі заїжджає ще одна машина. З неї вийшло четверо озброєних диверсантів, в руках одного них був ПЗРК. Вони готувалися до бою. Командир групи оцінив обстановку і дав команду відкрити вогонь. Я тут же підняв своїх, і ми пішли вперед.

Бій на кладовищі вийшов швидкоплинним. Багато пам'ятників, вінків, квітів. Після перших прицільних пострілів противнику вдалося від нас відірватися. Вони майже не стріляли і не встигли надати організований опір. Однак і взяти всіх не вдалося ».

Речі затриманих та вбитих рашистів

 В ході бою було знищено водія машини і оператора ПЗРК. Були взяті трофеї - вже готовий до застосування «Грім» і порожній контейнер.

«Командир наказав завантажитися в машину противника і відходити. З аеродрому за нами на двох БТРах 95-ї бригади виїхали наші товариші. І ось там, де були виявлені телеоператори, ми і зловили знімальну групу російського телеканалу «Лайфньюс», яка діяла спільно з диверсантами. Там був водій і два так званих «журналіста» - Олег Сидякін і Марат Сайченко.

Вони не зрозуміли, що відбувається, і реально, вибачте, обісрались, коли, на свій подив, виявилися в руках українського спецназу. Найбільше росіяни здивувалися, що спецназ в Україні існує. О 14.20 ми вже були на аеродромі і розібралися з «уловом». 

Затримані расєйські гівно-"журналісти" перед посадкою у гелікоптер

 Цікаво, що, незважаючи на секретність, російський слід в поставках такого смертоносної зброї встановити вдалося досить швидко: на «Громі» стояв найважливіший блок - пусковий модуль російського виробництва від «Голка-С» (на той час оригінальний польський просто «протух») .

«До росіян тоді ставилися коректно і ввічливо, як до справжніх журналістів. У них виявили кадри нападу на колону 95-ї бригади, вбивства українських солдатів. Доказ прямої участі в тероризмі.

Пусковий блок від "Голка-С" на захопленому ПЗРК польського виробництва

 Сюди вони приїхали знімати, як зіб'ють наш літак. Вони заїхали до Києва з великою сумою готівки і цілком легально купили там потужну портативну телестанцію за 110 тисяч доларів(!!!). Ми знайшли при них чеки. З ними була величезна сума готівкою в гривні. Все це ми акуратно описали і передали нагору ».

Вже 25 травня - буквально за тиждень - росіян передали на батьківщину, де вони відразу ж почали розповідати страшні історії про бандерівців. (прим.Квітник - Сволота расєйська)

«Не знаю, навіщо потім Сидякін і Сайченка брехали, що їх били. Не виключаю, що після перегляду відео вбивства українців, вони могли отримати від кого-то з солдатів. Але насправді вони не постраждали. Війна тільки почалася, і озлоблення в нас не було. Не знаю, як би було зараз ».

31 липня 2014 року особисто Путін (прим.Квітник - це той, що ХУЙЛО) вручив їм в Катерининському залі Кремля ордена Мужності, що побічно може свідчити про те, що вони виконували завдання, не властиві журналістам.

За цю операцію троє офіцерів 8-го полку отримали дострокові звання і нагородні пістолети, а солдати - медалі.


Немає коментарів:

Дописати коментар