вівторок, 18 жовтня 2022 р.

Національний день графіті в США.

 


14 жовтня проводиться Національний день графіті в США. Ці жовтневі заходи у другий декаді місяця мають традиційний щорічний характер і цей день дав мені чинник для роздумів...

Більшість людей не розуміють і не знають чим різняться між собою "графіті" та "стріт-арт" і вважають їх тотожніми. Однак це не так. 

Для "ідейного" майстра графіті дуже важливо зберегти творчу незалежність самовираження. Вуличного самовираження. Можна багато сперечатись, стосовно "вандальних" проявів графіті, коли на думку деяких містян вони порушують їх комфорт, чи "псують" фасад будівель, але фактом залишається і те, що малюнки-графіті у більшості випадків прикрашають депресивні райони у містах, сірі "тіжкі" промислові пейзажі, недоглянуті будівлі, паркани, підземні переходи тощо.
Різниці між "ідейним графіті" та "стріт-артом" полягає у офіційному схваленні другого. Графіті не потребує "схвалення системи" цим системі (чит. бенефіціарам держави та їх прихильникам) воно і не подобається та системно переслідується. 

Занадто довго творців графіті демонізували по всьому світу, переслідували і садили в тюрми за те, що вони просто висловлювали себе за допомогою цієї прогресивної форми мистецтва. Занадто багато художники змушені були вести подвійне життя, приховуючи свою справжню ідентичність від суспільства, яке їх очорнює.
У Сполучених Штатах спробували змінити ставлення до майстрів графіті. Все ж ми живемо у світі,я кий стрімко змінюється.. День вдячності графіті - це прояв нашого прогресу. Ми вважаємо за краще жити в суспільстві, яке вітає мистецтво, а не карає його.
































































Немає коментарів:

Дописати коментар