четвер, 20 липня 2023 р.

День Незалежності Республіки Колумбія. 20 липня. Планета Квітник.

 

Стандартна реакція на назву Колумбія у наших співгромадян така:" А... наркотики та кава?" Однак, я думаю, що якщо запитати у колумбійців щось стосовно України, відповідь може нас також здивувати. Колумбія є одним з лідерів у світі з видобутку смарагдів, а її кава дійсно користується всесвітньою популярністю і не тільки.

( у якості ілюстрації, традиційно для наших сторінок, беруть участь колумбійські Квіточки)

Національне свято, День Незалежності, ще відоме як Революція, яка була викликана квітковим горщиком. Свято щорічно відзначається 20 липня. Знаменує початок незворотних процесів за незалежність від Іспанії в 1810 році.
Іспанці прибули в Колумбію у 1499 році, давши їй ім’я Нова Гранада. До 1510 року створили перше постійне поселення. При Карлі III, який правив Іспанією з 1759 по 1788 роки, в колоніях почало інтенсивно наростати невдоволення. Іспанці наполягали на тому, щоб їх колонії могли торгувати тільки з ними, обмежуючи їх власний розвиток, а після того як Іспанія підтримала американців у війні за незалежність США, ще й збільшилося оподаткування. Це вже стало приводити до невеликих, але ще неефективних повстань.
Після Наполеонівських війн і потрясінь у Європі, жителі Колумбії іспанського походження, які прагнули до незалежності, скористалися своїм шансом.
20 липня 1810 відбулося повстання в столиці і найбільшому місті Колумбії - Боготі. Його сприйняли як каталізатор наростаючого процесу за незалежність.
Уже кілька місяців до цього в регіоні спостерігалися заколоти. Очікувалося, що здобуття незалежності буде лише питанням часу і подібні події відбудуться в Боготі.
Щоб переконатися в тому, що повстання почалося, місцеві революціонери придумали план. Вони хотіли змусити знатного місцевого бізнесмена на ім’я Хосе Гонсалес Льоренте розсердитися на них, щоб викликати резонанс у массі місцевих жителів. Вранці 20 липня вони відвідали його, щоб запитати, чи можуть вони запозичити у нього квітковий горщик, який можна було б подарувати іншому революціонеру, свідомо знаючи, що Льоренте відмовиться. Звичайно неясно, чи відмовився він або дав його. Чи був розбитий цей квітковий горщик і якщо так, то ким саме. Проте, цей візит таки став тим трюком і іскрою, яка викликала значні заворушення в Боготі. У той день була сформована "народна влада".
Фактична незалежність від Іспанії була офіційно визнана тільки у 1819 році. Колумбія стала республікою.
День Незалежності Колумбії відзначається парадами і ходами по всій країні. Популярними заходами в цей День є різноманітні спартакіади і прослуховування традиційної народної музики.
Будинок Льоренте в Боготі тепер є музеєм і популярним місцем для відвідування, а сцена інциденту з квітковим горщиком історичним артефактом.























































Немає коментарів:

Дописати коментар