четвер, 6 липня 2023 р.

Історія вінничанина, кулеметника Повітряних Сил, який загинув, врятувавши життя свого сина

 27 травня Ігорю Руденку мало виповнитись 51 рік.



Кулеметник Повітряних Сил з Вінниччини, загинув у боях за Україну, але врятував власного сина, накривши його своїм тілом від уламків.

Історію життя героїчного захисника з Іллінецької громади записав Роман Рибачук.

Ігор Пилипович народився 27 травня 1972 року в селі Жовтень Ширяївського району Одеської області. Там і проживав із рідними. У дитинстві ріс спокійним хлопчиком. Батьки ще тоді роздивилися у синові здібності до технічного мислення та високої концентрації уваги на деталях. Сільську загальноосвітню школу Ігор закінчив у 1989 році. Згодом почав переймати досвід у татовій справі. Вони щодня проводили час разом, копирсаючись у різній електроніці та техніці.

У 1990 році Ігоря призвали на строкову службу у радянські війська на посаду водія. Завершував проходження військової служби уже в незалежній Україні – у 1992 році.

Після служби в армії він знайшов кохану, одружився, незабаром в родині народились два сини. Водночас Ігор почав серйозно займатися ремонтом техніки та будівництвом.

«Неважливо, день чи ніч, Ігор вмів робити все у будинку. Відремонтувати щось? Телевізор, холодильник, іншу техніку… запросто. Вдома все самі, він у мене все вмів робити власними руками. Справжній чоловік. Гарний та мудрий батько, люблячий чоловік, просто той, хто приносить у дім радість», – говорить про чоловіка Тетяна Павлівна.

Ранок 24 лютого 2022 року, як згадує родина Ігоря Руденка, почався зі слів батька: «Таня! Війна!».

Тоді старший син Рінат першим виявив бажання взяти до рук зброю та піти захищати Батьківщину. Ігор вислухав його, не заперечував, адже був не дуже говірким. Наступна ніч у чоловіка минула не за однією викуреною цигаркою, а на ранок було прийнято рішення вирушити на захист держави разом із старшим сином.

Ігор сказав: «Я піду, щоб бути поруч і оберігати його».

26 лютого батько з сином уже прибули для проходження служби в підрозділі охорони однієї з авіаційних бригад Повітряних Сил. Побратими розповідали, що спокійний характер чоловіка одразу припав до душі іншим військовим, та незабаром вони всі стали гарними товаришами. Пригадують також і здібності чоловіка: «Майстер на всі руки, знався на електриці, десь щось відремонтувати, провести електрику, кинути провід – одразу до Ігоря йшли. Дуже корисним був у колективі, згодом ми всі вже дружили».

Під час військової служби в бригаді Ігор опанував для себе нову спеціальність. Він займав посаду кулеметника. Після тривалих і виснажливих тренувань, здобувши гарні стрілецькі навички, вони з сином відправилися у відрядження до 35 окремої бригади морської піхоти. Там, пройшовши злагодження та інші тактичні навчання, батько із сином вирушили нищити ворога на Схід України, де точились запеклі бої з окупантами.

БАТЬКО І СИН


Перші бойові позиції чекали на чоловіків у районі Авдіївки, де вони неодноразово проявили себе під час стримування масованих атак противника. Батько пліч-о-пліч воював із сином за кожен клаптик української землі.

Пізніше їхній підрозділ отримав бойове завдання – відбити атаку ворога поблизу населеного пункту Новобахмутівка. Під час чергової атаки росіян Ріната було поранено. Ігор Пилипович був поруч на сусідніх позиціях і одразу ж кинувся на порятунок сина. Він привів із собою медика, і вони швидко почали евакуйовувати пораненого. Ворог не втрачав надії перехопити ініціативу в наших бійців та застосовував усі наявні види озброєння. Працювала ворожа аеророзвідка, яка корегувала вогонь танків противника. Поранений Рінат пригадує, як у небі з’явився ворожий дрон. Хлопець тієї ж миті втратив свідомість…

У той день, 9 квітня, родина мала святкувати День народження молодшого сина. Але довгоочікуваного дзвінка з привітаннями від своїх захисників Тетяна Павлівна не дочекалася.

«Наступного дня, – розповідає дружина Ігоря, – моє серце вилітало з грудей, і я просто не могла знайти собі місця, бо душа відчувала щось погане. Задзвонив телефон. Ні, не Ігор, дзвонив Рінат. «Мамуль, я живий!» – відізвався син, - та довго мовчав у трубку. «Матусь, не знаю, як тобі сказати… Батько наш загинув… Він врятував мене, прикрив власним тілом під час ворожого обстрілу, завдяки йому я живий. Я був поранений, тато прийшов по мене з медиком. Згодом був наказ відступати. Ми евакуйовувалися з поля бою. Батько тягнув мене, взявши за автомат. У мить я побачив ворожий квадракоптер і знепритомнів. Отямився вже під батьком… довго лежав і тримав тата за руку… Не вірив

Пізніше Рінат розповів, що через деякий час він почав рухатися повзком у напрямку своїх позицій. Наближалася ворожа піхота. Його знайшли бійці 110-ї окремої бригади та невідкладно доправили у шпиталь.

Ігор Руденко загинув унаслідок отриманих травм, несумісних із життям. Він до останнього тримав бойові позиції на передовій, незважаючи на невгамовний натиск переважаючих сил противника. І ціною власного життя врятував сина від вірної загибелі.


20 квітня рідні та близькі, побратими та друзі провели в останню путь українського захисника. Ігоря Пилиповича поховали в селі Даньківка Іллінецького району Вінницької області. Кохана дружина втратила люблячого чоловіка, а два сини залишилися без найкращого у світі батька.

Ігор Пилипович – це герой, який вкотре довів, що українці воюють не за землі своїх батьків, а за землі своїх дітей…


https://vinnitsa.info/article/istoriya-vinnychanyna-kulemetnyka-povitryanykh-syl-yakyy-zahynuv-vryatuvavshy-zhyttya-svoho-syna

Немає коментарів:

Дописати коментар