понеділок, 8 квітня 2013 р.

Кращі українські фільми 2012-го року. Обирай та дивись.

Українським ми звемо кіно, що було знято в Україні. Стосовно мовних критеріїв... обійдемо їх боком, бо тоді українського кіна буде на заячий скік.
Проте 2012 рік відзначився певним пожвавленням. Отже представляю десять найвизначніших стрічок.
Читай та дивись під катом.





"Україно - Гудбай"

Власне кажучи "Україно-Гудбай" це кіноальманах, що складається з шести короткометражних фільмів: «Побачення» і «Як козаки у космос полетіли» Євгена Матвієнка, «Борода» Дмитра Сухолиткого-Собчука, «Пиріг» Юрія Ковальова, «Ангел смерті» Володимира Тихого і «Ядерні відходи» Мирослава Слабошпицького.

Якщо спробувати знайти загальне визначення тематики фільмів, зібраних у «Україна, гудбай», то це, мабуть, соціальна проблематика. Глядач побачить замальовки з української повсякденності, кожна з яких по-своєму розповідає про життя сучасного українського суспільства. 


Історії про жінку, яка озвучує мультики і надає секс-послуги по телефону, щоб прогодувати сина. Про старого, який доживає свій вік у напівзруйнованому селі. Про стару, яка продає наркотики підліткам. Про дядька Толю, який благає Бога послати страждання всім людям так само, як і йому. Про середньостатистичну молоду сім'ю, яка виплачує кредит за холодильник і мріє поїхати до Криму. Про молоду парі, що живе в Чорнобилі. Тобто про наших реальних сусідів. А ви і не знали на що вони здатні... А Ви?


«Той, хто пройшов крізь вогонь»


Історична картина від режисера Михайла Іллєнка, що близька до поетичного кіно. Це історія про українського хлопця Івана Додоку, радянського військового льотчика, який отримав звання Героя СРСР. У героя є реальний прототип. Через перебування в німецькому полоні, Івана, як це було в ті часи в Союзі, відправили в табори. Втікши з ув'язнення, Додока потрапив у Канаду, де став вождем місцевого племені індіанців. Саме в племені Іван отримує нове ім'я, яке і стало назвою фільму. Проте головною у фільмі є історія кохання.

"Істальгія" 

 Соціальна драма від молодого режисера Дар'ї Онищенко. Сюжет фільму формують три любовні історії, що розвиваються паралельно в трьох містах - Києві, Белграді та Мюнхені. Важливою темою фільму є еміграція і пошук себе у новій країні, адже і сама режисер картини живе в Німеччині. Фільм «Істальгія» - копродакшн України, Сербії та Німеччини.













 «Будинок з башточкою»(«Дом с башенкой»)

Фільм від режисера Єви Нейман, що одержала популярність після картини «Біля річки» (2007). Окремо слід згадати також і оператора Рімвідаса Лейпуса, завдяки роботі якого фільм набув особливої ​​естетики. Сценарій картини написаний за однойменним твором Фрідріха Горенштейна.

  
Дія картини розгортається в часи Другої Світової війни. Мати і син намагаються зустрітися з арештованим батьком, але втративши надію, хочуть повернутися додому. Через війну їм доводитися їхати в евакуацію. Мати, розуміючи, що може загинути, хоче врятувати життя сину. Вона весь час повторює йому, що він повинен постаратися повернутися на вулицю, де вони жили, і знайти там будинок з башточкою.

«Будинок з башточкою» - переможець Міжнародного кінофестивалю в Карлових Варах (у конкурсній програмі «Від сходу до Заходу»), а також володар головного призу 16-го Міжнародного кінофестивалю «Темні ночі» в Таллінні (Естонія).

"Деліріум" 

 Фільм українського режисера Ігоря Подольчака, відомого за фільмом «Меніни» (2008). «Деліріум» розповідає про молодого доктора-психіатра, якому пропонують оселитися в будинку глави сімейства, який знаходиться на межі самогубства. Однак сюжет фільму, збудований з подій, схожих на галюцинації (delirium в перекладі з лат. - маячня), наштовхує на думку, що і сам доктор не цілком здоровий психічно









"Апартаменти"


Арт-хаусний фільм «Апартаменти» режисера Олександра Шапіро - перша частина циклу картин, які будуть мати різний сюжет, а пов'язувати їх буде лише те, що всі вони буду зняті у арендованих апартаментах. Другий фільм з циклу також вже знято, але його перший показ відбудеться десь у 2013.

У стрічці розказана історія про те, як на свій день народження відомий стоматолог потрапляє в руки жорстоких сестер, викликаних з підсвідомості добровільним наркозом. Глядачеві представлений один день з реального та уявного життя героїв, круговорот подій у різних апартаментах.

Якщо цікаво - можеш одразу ТУТ і подивитись:


 http://www.youtube.com/watch?v=Sfu0trED60g
 http://www.youtube.com/watch?v=b3k_d2n-pTA

 «Кінопроби. Однокурсники »(« Вічне повернення »)

 Режисер і автор сценарію фільму - Кіра Муратова. Оператор - Володимир Панков, який працював з Муратовою у таких стрічках, як «Астенічний синдром», «Лялька», «Два в одному», «Мелодія для шарманки».

У фільмі знялася ціла плеяда чудових російських і українських акторів : Олега Табаков, Алла Демидова, Сергій Маковецький, Рената Литвинова, Наталя Бузько, Віталій Лінецький, Георгій Делієв...

Фільм знятий у формі кінопроб як «драматургічно життєвої історії», кожна сцена знімається кілька разів у виконанні різних пар акторів. Такий формат дозволяє показати різні характери, що представлені в однаковій ситуації: чоловік і жінка - колишні однокурсники, вони не бачили один одного вже давно, він приїжджає в її місто, щоб просити поради у життєвій ситуації що склалася.

"Звичайна справа"



 Фільм режисера Валентина Васяновича.
"Квітник" вже писав про цей фільм -  http://kvitenyu.blogspot.com/2013/01/blog-post_18.html
 Головний герой картини - лікар Толік, якого вигнали з роботи. Він вирішує почати нове життя, і втілити давню мрію - стати вільним поетом. У цьому йому погоджується допомогти його давній друг Славік, який втягує героя в ряд абсурдних ситуацій, в результаті яких герой втрачає все, що мав. Але саме це і сприяє написанню воістину гарних віршів. Фільм «Звичайна справа» був удостоєний декількох нагород Одеського кінофестивалю.




"Чемпіони з підворіття" 

Фільм режисера Ахтема Сейтаблаєва. Сюжет картини побудований на реальних подіях, що відбувалися в Італії в 2009 році. У чемпіонаті світу з пляжного футболу серед безхатченків українська збірна дійшла до фіналу. У безхатченків, які хотіли просто зачепитися в Італії, раптом прокинулося почуття патріотизму і в результаті вони розгромили збірну Португалії і стали чемпіонами. Одну з головних ролей у фільмі «Чемпіони з підворіття» виконав чудовий Олексій Горбунов.






 «Гамер»



Перший повнометражний фільм режисера Олега Сенцова. Картина «Гамер» була представлена на кінофестивалі «Молодість». Сенцов виступив одночасно як сценарист, режисер і сопродюссер стрічки.

Головний герой фільму - провінційний підліток на прізвисько Кос. Хлопець повністю поглинений життям у світі комп'ютерних ігор, нічого крім ігор-стрілялок його не цікавить. Навчання він ігнорує, з матір'ю конфліктує. Нарешті він їде на чемпіонат світу з комп'ютерних ігор і займає там друге місце. Кос повертається додому героєм - але чи так він собі все це уявляв?




 «Мамо, я льотчика люблю!»


Дебютна робота режисера Олександра Ігнатуши. Прем'єра фільму «Мама, я льотчика люблю!» Відбулася на кінофестивалі «Молодість». Це - «жіноча» мелодрама про сімейні стосунки і кохання відомої актриси, яку зіграла Ольга Сумська. Від героїні йде чоловік, але незабаром вона зустрічає нового чоловіка - молодого льотчика, з яким хоче провести залишок життя.

Ще більше дізнайся ось тут -  http://top10.ua/cinema/luchshie-ukrainskie-filmyi-2012-goda/

Немає коментарів:

Дописати коментар