пʼятницю, 7 червня 2013 р.

А чи потрібен Бобу Ділану Орден Почесного Легіону?

Боб Ділан
Нещодавно стало відомо, що видатного американського фолк-рок співака Боба Ділана (Bob Dylan) французи планують нагородити Орденом Почесного Легіону (L’Ordre national de la Légion d’honneur). Про це особисто повідомив Великий канцлер ордену пан Жан-Луі Жержелен(Jean-Louis Georgelin). Сам Орден є найвищою відзнакою будь-якої людини за її особливі здобутки перед народом Франції. Дійшла черга і до Боба Ділана...

Трішечки історії. Орден Почесного Легіону було зановано авторитетною у Франції людиною - Наполеоном Буанапарте. Сам Легіон було засновано 19 травня 1802. Проте поки що без самого Ордену. І вже за якихось два роки Декретом Наполеона від 11 липня 1804 «Про відзнаки членів Почесного Легіону» встановлено Орден Легіону. Девіз Ордену — Honneur et patrie («Честь і Вітчизна»). Його резиденція — Палац Почесного легіону на лівому березі Сени в Парижі. Саме там зараз і сидить (у найкращому розумінні цього слова) пан Жержелен, людина з явними ознаками французського шляхетного походження. Хоча, судячи з розвитку ситуації у Франції, не факт, що років за п'ять на цьому місці не буде сидіти такий собі Гасан Абдурахман Ібн Хаттаб.
Так чи інакше, але все дуже шляхетно та серйозно. Зроблено дорослими та поважними дядьками.
Кандидатуру Боба Ділана запропонувала номінувати міністр культури Франції пані Орела Філіпетті.
Орела Філіпетті
Ідею підтримав президент Франції Франсуа Орланд і ще 17 членів керівного складу Ордену. Проте несподівано проти кандидатури Ділана виступив сам Великий канцлер, щирий француз пан Жержелен. У травні 2013 року він навіть заблокував цю номінацію. Сидячи ранком біля відкритого вікна своїх апартаментів, попиваючи традиційні 5 міліграмів вибухової кави разом з круасанами та свіжими трюфелями, приблизно на 20-ій хвилині сніданку, орієнтовно жуючи третій трюфель пан Жержелен вигукнув: "Йоптєль!!! А чи може потрапити в наш Орден відомий американський маріхуаніст (не плутати з онаністом - бо це природньо) Боб, вибачте за вираз, Ділан. А чи не під впливом цієї згубної звички він накрапав щось "антивоєнно-пафосне" про В'єтнам, у якому у свій час завершили свій шлях так багато французських пацанів?" Трюфель застряг у травоході пана Жержелена і тільки вчасно підбігший мажордом, що копнув Великого канцлера в потрібне місце, врятував і самого Жержелена і репутацію Боба Ділана. Світ канцлеру здався одразу більш оптимістичним, а Ділан набагато симпатичнішим. Приблизно ось таким -
Отже будемо чекати нагородження і появи нового Кавалєра, тим більше, що несподіваними сусідами по Ордену у Ділана будуть такі величні особи як пан Тігіпко та пан Кушнарьов. Ви здивовані? Це не помилка. Зазирніть в анали (у найкращому розумінні цього слова) кавалерів Ордена. Чому і як ці люди випередили Боба Ділана не знаю. Знаю лише одне - уся ця помпезна маячня Бобу Ділану до сраки. Принаймні на його офіційному сайті та інших сторінках у соц.мережах про це а ні слова. Боб, як завжди у дорозі. Його пісні чекають люди.

(довідочка - у 1990 році співак став командором французського ордена Мистецтв і літератури (L'Ordre des Arts et des Lettres). У 2012 році артистові була присуджена вища державна нагорода США - Президентська медаль Свободи.

Новину дізнався з:versii.com

Немає коментарів:

Дописати коментар