четвер, 13 червня 2013 р.

Стеком і шаблею. Подивитись.


Важко без аналізу подій пояснити чому саме у 2012 році стався в українській літературі сплеск, що виштовхнув на поверхню велику кількість письменницьких робіт, присвячених нашому історичному минулому. Мабуть це реалізація потреби у відновленні історичної правди. Тим більше приємно дізнаватись, що цей сплеск дає поживу і кіно-митцям. На початку року (7 лютого) відбулася презентація докуметального фільму  "Стеком, і шаблею". Стрічку знято за мотивами історичного нарису Романа Коваля "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею".
У цьому пості я надаю одразу три важливі адреси, за якими Ви зможете подивитись цей фільм, прочитати книгу та отримати історичну довідку про Михайла Гаврилка.

" Те, що зробив Коваль для відродження історичної правди про повстанський Рух Надніпрянщини, більше в такому обсязі не зробив жоден з істориків. Сподіваюсь, в цьому році Роман Коваль отримає заслужену Шевченківську премію в галузі публіцистики. Його книга про Михайла Гаврилка - це і повернення ще однієї мистецько-вояцької постаті до історії, і створення ще одного яскравого міфу. А яскравих міфів нам бракує." Це думка національного державотворця-депутата Олександра Донія.
Михайло Гаврилко

Отже - Михайло Гаврилко. За свою військову кар'єру у складі Легіону Українських січових стрільців він був хорунжим та керівником саперної чоти, однак життя закінчив партизаном, командуючим повстанським загоном Армії Української Народної Республіки на Чернігівщині. Разом з тим Михайло Гаврилко належав до видатних українських митців межі 19-20 століть. Його доля як художника є знаковою в плані поєднання "двох Україн" - народившись на "великій Україні", він довгий час перебував на Галичині й Буковині, отримував фінансову підтримку від Наталі Кобринської та Андрея Шептицького. Тут же й одружився з Оленою Гордієвською з роду Крушельницьких.
Михайло Гаврилко за роботою над погруддям сотника В.Дідушка.
Війна з Росією стала для Михайла Гаврилка особистою - це одна з ключових тез фільму і книги. Адже більшість його скульптур, які залишилися на території підросійської України, були знищені урядом. Серед його найвидатніших робіт - перша у світі Шевченкіана, серія проектів монументів Тарасу Шевченку, у тому числі проект пам'ятника у Києві, який так і не дозволили поставити
Ще років 5 тому це ім'я було відоме хіба що дуже обмеженому колу людей, але завдяки Роману Ковалю ми можемо сьогодні приєднати Михайла Гаврилка до когорти наших національних героїв.
Роман Коваль
  Книга "Михайло Гаврилко: і стеком, і шаблею" частково змиває вину українського народу за своє безпам'ятство, бо вертає із забуття цього шляхетного чоловіка, геніального митця, вояка і творця українського війська.
У цьому пості я надаю одразу три важливі адреси. 


Цей фільм можна подивитись і скачати -   http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=43882
 Фільм створено Творчою групою Історичного клубу "Холодний Яр". Авторами сценарію виступили Роман Коваль, Василь Портяк, Валерій Тетерятник. Режисер і оператор - Володимир Бондаренко. Стрічка двосерійна, загальна тривалість 55 хвилин.

Цю книгу можна почитати - http://toloka.hurtom.com/viewtopic.php?t=44049

Дізнатись про Михайла Гаврилка - http://barvinok.ucoz.net/publ/postati/mikhajlo_gavrilko_i_jogo_spadshhina/6-1-0-218

Немає коментарів:

Дописати коментар