четвер, 9 квітня 2015 р.

10 "абалдєнних" відкриттів британських учених

Без нагородження британських учених не обходиться жодна Шнобелівська премія.

Британські вчені частіше за інших шокують людство дивними відкриттями. Саме вони вирішили питання, які мучили нас століттями - про те, навіщо корові роги, для чого потрібні бабусі та як має виглядати ідеальне горня чаю.
При цьому деякі дослідження британських вчених далеко не безневинні й призводять до гучних скандалів. Читай - далі буде круто!

              10 "абалдєнних" відкриттів британських учених

1. "Зоряні війни" для сарани


Нейробіологи Пітер Сіммонс і Клер Ринд з університету Ньюкасла займалися тим, що показували сарані епізоди з "Зоряних воєн". При цьому вони стимулювали комахам візуальні нейрони.
Вчені намагалися зрозуміти, як сарані вдається швидко обробляти зображення й уникати зіткнень, несучись на величезній швидкості. Ці дані, вірять британці, допоможуть удосконалити спеціальні датчики для безпеки на дорогах.

 2. Намальовані ангели не можуть літати


Біолог Роджер Воттон з Університетського коледжу Лондона дійшов сенсаційного висновку, що ангели на картинах і фресках європейських художників не здатні літати.
Учений заявив, що у намальованих ангелів занадто великі тіла, не покриті пір'ям. До того ж їхня м'язова система недостатньо розвинена для польоту. Найбільше його обурила неправдоподібність однокрилого ангела Джотто (моє намагання знайти щось більш докладне про "однокрилого янгола Джотто ні до чого не привело - ред. Квітник)

3. Що відбувається зі свинями після вибуху?



У 2010 році британські вчені підірвали 18 свиней у військовій лабораторії Портон Даун, графство Вілтшир. Дослідники хотіли дізнатися, як довго свиня може прожити при великій крововтраті, і потім використати ці дані для захисту людей від терактів.
Свиням видалили селезінки, а в кровоносні судини і сечові міхури вставили трубки, щоб переконатися, що вони розриваються під час вибуху. Тваринам дали знеболювальне і завернули в кевларові ковдри, щоб захистити від дрібних осколків. Піддослідні перебували в 2,5 м від епіцентру вибуху. Жодна свиня не вижила.
Дослідження викликало гучний скандал у Великобританії. "Це огидні й непотрібні експерименти. На жаль, ми занадто добре знайомі з наслідками тероризму. Цілком можна отримати дані, не підриваючи свиней", - заявив депутат парламенту Норман Бейкер.

 4. Качки люблять дощ



Ще одне скандальне дослідження було проведено в 2009 році на замовлення британського Міністерства сільського господарства (DEFRA). Три роки вчені з'ясовували, якому виду купання надають перевагу качки, і дійшли висновку, що цим домашінм птахам найприємніше купатися під дощем. Дослідження обійшлося в 300 тис. фунтів стерлінгів.
"Їм всього лише потрібно було вибратися з Лондона на ферму. Запитай вони будь-якого фермера, їм би відповіли, що качки люблять воду", - обурюється голова Союзу фермерів Ентоні Рью.

 5. Лайка полегшує біль



Багато досліджень британських учених шокують тим, що підтверджують очевидні факти. Річард Стівенс, Джон Аткінс і Ендрю Кінгстон з університету Кіля експериментально встановили, що лайка полегшує біль.
Вони просили учасників дослідження опустити руки в крижану воду і спочатку повторювати про себе лайливе слово, а потім щось нейтральне, наприклад, "стіл". За це неймовірне відкриття вчені були удостоєні Шнобелівської премії-2009.

 6. Асиметричне обличчя означає маразм


 Група британських вчених під керівництвом Ларса Пенко з Університету Единбурга встановила, що симетричне обличчя чоловіка підвищує його шанси не стати в старості маразматиком.
Дослідження, в якому взяли участь понад 200 осіб, почалося в Шотландії в далекому 1932 році. Тоді учасникам експерименту було по 11 років, зараз їм вже перевалило за 80.
Дослідивши логіку і час реакції піддослідних в різному віці, вчені дійшли висновку, що асиметричне обличчя є маркером для прогнозу старечого недоумства. При цьому твердження чомусь виявилося справедливим тільки для чоловіків.

 7. Склад давньоримських фекалій


 Британські археологи під керівництвом професора Ендрю Воллос-Хендрілла вивчили вміст каналізації в давньоримському місті Геркуланумі. У добре збережену цистерну надходили відходи з величезного триповерхового будинку на півтори сотні римлян, які належали до середнього і нижчого класів.
Вчені зібрали фекалії в 770 контейнерів загальною вагою 10 тонн, проаналізували і з'ясували, що їли люди, які жили 2 тис. років тому. Виявилося, що прості люди з Геркуланума харчувалися доволі непогано: рибою, овочами, яйцями, оливками, горіхами, молюсками, фруктами, а ще сонями - дрібними гризунами, яких римляни зацукровували в меду і вживали в якості закуски.
Відкриття археологів будуть виставлені в 2013 році у Британському музеї в рамках спеціальної експозиції.

 8. Типи корпоративних негідників



Професор лондонської бізнес-школи Каса Девід Сімс отримав у 2008 році Шнобелівську премію за статтю з корпоративної психології, яка називалася "Ти - негідник: коротке дослідження дослідів обурення в організаціях".
Вчений виділяє три конфліктних типажа - "Розумний негідник", "Негідник із табакерки" і "Хитрий негідник" і приходить до блискучого висновку, що "негідники допомагають іншим відчути себе більш-менш нормальними людьми".

 9. Таємниця пеніса мух-дрозофіл



Торік у часописі Лондонського королівського товариства були опубліковані результати жорстокого дослідження. Вчені з'ясовували, нащо самцям мухи-дрозофіли нарости на пенісі.
Експериментатори холоднокровно відтяли лазером нарости на пенісах мух, і подивилися, як вони будуть паруватися. Виявилося, що обрізані дрозофіли частіше зісковзують із самиць, але на здатності плодити потомство це не відбивається.

 10. Facebook загрожує сифілісом
 



Експерти Національної служби охорони здоров міста Міддлсборо встановили зв'язок між сифілісом і Facebook. Вони виявили, що за рік захворюваність на сифіліс у жителів регіонів Сандерленд, Дарем та Тіссайд зросла вчетверо. І ось збіг - вони в чотири рази частіше за інших британців реєструються в соцмережах.
Директор служби Пітер Келлі вважає, що статистику псують молоді жінки, які знаходять за допомогою соціальних мереж випадкових статевих партнерів.

Джерело -  http://news.tochka.net/ua/113812-10-otkrytiy-britanskikh-uchenykh-litso-marazma-i-kino-dlya-saranchi/

Немає коментарів:

Дописати коментар