четвер, 20 серпня 2015 р.

Анатолій Стріляний - про українізацію і дерусифікацію. Продукт вирощування.

Мабуть, це провісник перемоги: в Україні почалася розмова про те, що робити "після". Треба сказати, що рік війни не для всіх прояснив, через що ця війна почалася. Вона почалася рівно тоді, коли обрусівші частини Донбасу і Криму зачули, що Україна перестане бути для них формальністю. До цього вони ставилися до неї саме так, а тут побачили, що знаходитися в Україні, а жити Росією більше не вийде. Хто вибрав Росію, взявся за (російську) зброю і віддався під окупаційне командування.У цій війні вирішується доля українства. Це головне. В цьому суть.

 Все інше - подробиці і додатки. Цієї суті не визнають російськомовні українці, що прийняли сторону київської влади і теж взяли в руки (українську) зброю. "Ми є російські українці!" - Наполягають вони, що ні обіцяє їм спокійною повоєнного життя.Партія українізаторів веде мову про беззастережну українізацію всієї країни, всіх її земель. У чому буде, якщо буде, особливість нової спроби? Діяти цього разу будуть без оглядки на Росію. Це означає: побачимо не продовження українізації, а, по суті, її початок. Чверть століття буде визнана втраченою. Із задоволенням відзначать тільки те, що велику історичну задачу нікому не вдалося знищити. Українізація тепер буде мати на увазі розрив не просто з Росією, а з руськістю. Дерусифікація стане синонімом українізації. Одне викорінюємо, інше вкорінюється. Так і тільки так, якщо не базікати, а робити справу з відкритими очима.Завдання важке, але для світу не нове, багато хто цим займалися і продовжують. Нація - продукт багато в чому рукотворний, результат свідомої, в тому числі урядової, діяльності. Нації не тільки і не просто ростуть, їх і вирощують. Буде говоритися з усією прямотою, що підштовхування в таких справах є випробуваний агротехнічний засіб. Буде багато кивків на північний схід: з яких інгредієнтів і як створювалася російська нація - як, наприклад, змушували і особливо заохочували в неї вступати. Будуть показувати, що русифікація не випадково стала міжнародним терміном. Позначають їм особливу кадрову політику імперського центру: вербування неросійських на російську службу в місцях їх проживання. За радянських часів це називалося створенням шару "національних кадрів" і навіть "національної інтелігенції" як неявного носія і провідника російськості.
 Професор-історик Донецького університету Стяжкіна: "Росіяни в Україні - українці, і не в мові або в національності справа". На перевірку це не констатація, а типове побажання людини, настільки відданого євроатлантизму, його цінностей і практикам, що він просто не усвідомлює себе згаданим "носієм і провідником". Він щиро хотів би, щоб Україна, звільнивши свої окуповані землі, обмежилася їх демократизацією. Справа була б дійсно "не в мові або національності", якби не та сама русифікація, давно поширена на всі верстви населення України. Через бурхливий розвиток засобів спілкування вона в наші дні стає все більш мимовільною, автоматичною. Тому українізаторська партія на випадок своєї перемоги готує приблизно наступне звернення держави до обрусілого контингенту: "Дорогі співвітчизники! Держава більше не буде займатися потуранням. З самопливом зав'язуємо. Вас не будуть вважати другим сортом через вашу російську мову. Насадження українства не буде - буде відродження його. Насадженнями всього свого тут досі займалася Росія. З вашого боку розумно було б вважати, що починається процес національно-визвольний. Чому б вам, зрештою, не повернутися до себе? "Подібне звернення сподобається далеко не всім. Багато російськомовних українців впевнені, що пролита ними за Україну кров звільняє їх не від подальшої русифікації, а від можливої ​​українізації. Їх запитують: тоді за що ви боролися? Окупанти прийшли, щоб припинити Україну, остаточно затвердити на її місці Росію, руськість. Тепер виходить, що ви говорите їм всього-на-всього наступне: не лізьте до нас - ми зробимо це і без вас. Це ж безглуздість, друзі! Так, ми знаємо, що ви не проти українства, але ж на ділі в цьому випадку будете робити погоду ви. Ви будете робити погоду самим своїм існуванням. Не треба фальші. Росіяни в Україні були б українцями, якби не колос-Росія, яка перемагає українство просто тим, що вона є на світі, хороша чи погана - неважливо ... Хороша чи погана - ось справа дійсно не в цьому. Ви посилаєтеся на Захід, який він сьогодні, на права людини. Довід чарівний, але тільки якщо допустити перебір абстрактності. Сам факт нашої суперечки показує, що між правами людини і правами нації може бути протиріччя. Чи варто закривати на це очі замість того, щоб знаходити компроміси, що не ставлять, однак, українство в явно невигідне становище?Чверть століття мовна та культурна політика була далеко не першим пунктом боротьби в Україні. Тепер вона може стати першим, нехай не формально, але по історичному, екзистенційному глузду. Якщо партія українізаторів зазнає поразки, Україна як вмістилище українства перестане існувати значно раніше, ніж Росія - як джерело російськості. Зануда скаже, що врешті-решт на Землі змішаються всі криниці, але це вже з тієї опери, яку з іншого приводу любив припиняти оригінал Кейнс словами: "У довгостроковому плані всі ми покійники".А взагалі, як написала мені Маргарита Хемлін, "будуть гроші - буде і українізація, ви ж розумієте". 
Анатолій Стріляний - письменник і публіцист, ведучий програми Радіо Свобода "Ваші листи" спеціально для Раідо Свобода

Немає коментарів:

Дописати коментар