вівторок, 1 вересня 2015 р.

10 сучасних громад, які живуть під вулицями мегаполісів

"Діти Підземелля" з'явились одночасно із самими підземеллями. Комусь там просто комфортніше, комусь безпечніше, комусь втаємничніше, комусь тимчасовий прихисток. Ми не задавались метою знайти першопричини такого способу життя і не будемо займатись аналізом його мешканців. Вже наявність такого світу сама по собі цікава. Тому представляємо вашій увазі 10 сучасних спільнот, які мешкають під вулицями мегаполісів у наші дні.

1. Бухарест, Румунія

Під вулицями столиці Румунії Бухареста існує мережа тунелів, які є притулком для групи наркозалежних, ВІЛ-інфікованих і дітей та підлітків, що втікли з дому. Їхній лідер (або як він називає себе - батько) відомий під кличкою "Брюс Лі". Потрапити в цю підземну спільноту можна через звичайний люк посеред вулиці, але стороннім туди вхід заборонений. Запрошені в бухарестський андерграунд описують його, як паралельний всесвіт, де бродять покинуті діти, а підлітки вживають наркотики, де повно підібраних на вулиці собак і кішок, де немає ані найменших проблем з електроенергією, світло заливає коридори цілодобово, де гримлять клубною музикою стерео-системи , а під ногами навіть є штучна трава.  
"Брюс Лі" та його "піддані"
Громадяни Бухареста не тільки знають, що відбувається під їх ногами, але багато хто навіть хвалять Брюса Лі.Після заборони на контрацепцію і аборти в 1966 році, діти-сироти та бродяжки заполонили вулиці міста. Брюс Лі не тільки підібрав цих дітей на вулицях, він надав притулок для тих, хто в іншому випадку замерз би взимку або став жертвою маніяка. Брюс навіть платить гроші за захист місцевої банди, щоб ті забезпечували безпеку його дітей. 

2. Улан-Батор, Монголія

 Коли Монголія перейшла від соціалізму до капіталізму, багато громадян лишилися без притулку і роботи. Оскільки взимку в Улан-Баторі температура часто падає до -34 градусів за Цельсієм, близько 4000 покинутих дітей і ряд дорослих знайшли собі притулок в каналізаційній системі, де проходять труби з гарячою водою.Завдяки роботі міжнародних волонтерських груп, частина з дітей були врятовані з каналізації, але дорослі, оселею для яких стали тунелі під містом, як і раніше живуть там. Свідки описують жителів цього підземного притулку, як ізгоїв, які проводять свої дні за розпиванням найміцнішого монгольського самогону, після чого в п'яному угарі намагаються знайти їжу. 


3. Казань, Росія

 У ході розслідування нападу на мусульманського духовного лідера Татарстану Илдуса Файзова поліція виявила 8-рівневий бункер під однією з міських мечетей Казані. Під землею виявилася ісламська секта з 27-ох дітей і 38-ох дорослих, що живуть подібно ченцям в келіях. Багато хто з цих дітей містилися в неопалюваних приміщеннях, ніколи не бачили лікаря, не вчилися в школі і навіть не бачили денного світла.Бункер був дітищем 83-річного лідера секти Файзрахмана Сатарова. Нібито в середині 1960-х років, помітивши іскри з тролейбусного кабелю, Сатаров інтерпретував їх як божественне втручання. Він оголосив себе ісламським пророком і побудував бункер в релігійній школі. Після виявленні підземної секти, Сатаров відмовився залишити свою підпільну ісламську державу, але в підсумку бункер був зруйнований, а дітям забезпечили медичну допомогу і належний догляд. 

4. Яньань, Китай


 Завдяки рихлим лісовим грунтам в китайському Яньані більше 30 мільйонів китайських фермерів повернулися до печерного життя. Вони виривають собі печерні житла в землі або видовбують їх у скелях. У той час, як більш складні печери зміцнюють цегляною кладкою, звичайні печери на одного-двох людей (звані yaodongs) представляють із себе склепінні приміщення, вириті в схилі гори. Їх входи прикриті рисовим папером і ковдрами, стіни поштукатурені білим вапном, а також прикрашені картинами і вирізками з журналів. Багато печер є спадкоємним майном і передаються від одного покоління до іншого.
 


5. Париж, Франція

 Паризькі катакомби, також відомі як "імперія мертвих", - величезне 320-кілометрове підземне кладовище. Це місце останнього притулку для більш ніж шести мільйонів чоловік. Під час навчань біля Пале де Шайо паризька поліція натрапила на штаб-квартиру таємного товариства, яка була обладнана електрикою, телефонною лінією і навіть ресторанами з кінотеатрами. На стелі були намальовані свастики, кельтські хрести та зірки Давида.
У першому тунелі поліцейські знайшли відеокамеру, Що фіксує всіх хто входить і автоматично включає запис гавкаючої собаки, який повинен відлякувати тих, хто випадково потрапив в тунель. Тунель привів до 18-метрової печері, яка була оснащена екраном кінотеатру, сидіннями, вирізаними в скелі, проекційним обладнанням і колекцією різноманітних фільмів. У меншій печері, що знаходиться поруч, був ресторан і бар, повністю обладнані меблями. Коли поліція повернулася за кілька днів, щоб дослідити джерело електроенергії, виявилося, що кабелі живлення і телефонні лінії були демонтовані, а посеред печери на підлозі лежала загадкова записка "не намагайтеся знайти нас". 

6. Москва, Росія

 У Москві під колишнім Черкізовським ринком, який був закритий у 2009 році, поліцейський рейд виявив 260 нелегальних робітників, що живуть в підземних комунікаціях. Більшість цих робітників були в'єтнамцями. Були й переселенці з колишніх радянських республік Таджикистану, Узбекистану та Киргизії. Мігранти були змушені працювати в пекельних умовах практично за копійки. Оскільки в країні вони перебували нелегально, та й грошей, щоб зняти квартиру в Москві, не було, то працівники були змушені жити і будувати місцеве співтовариство в тунелях. Під колишнім ринком знайшли міні-швейні цехи, казино, кафе, курник, і навіть імпровізований кінотеатр. 

7. Новий Кінгстон, Ямайка
 У підземеллях Нового Кінгстона, де процвітає туризм розташувалося суспільство знедолених людей, змушених жити в каналізації виключно через їхню сексуальну орієнтацію. Враховуючи, що 85 відсотків громадян Ямайки виступають проти легалізації одностатевих шлюбів, то в цій країні гомофобія є культурною нормою. В результаті, люди нестандартної орієнтації піддаються домаганням, насильству і навіть вбивств. На них навіть проводять поліцейські облави. Хоча зливову каналізацію часто затоплює під час злив, місцевійЛГБТ-спільноті на поверхні просто загрожує смерть.
 


8. Лас-Вегас, Невада

 Під будівлями, залитими неоновим світлом, під ногами нескінченних орд туристів, які гуляють вулицями Лас-Вегаса, є 320 км зливових тунелів, які близько 1000 чоловік називають своїм домом. В окремих приміщеннях площею 37 квадратних метрів стоять двоспальні ліжка, шафи, душові кабінки, а на стінах висять репродукції картин і книжкові полиці. Окремо варто уточнити, що все це знаходиться на бетонних плитах, що лежать на підлозі, оскільки тунелі постійно напівзатоплені. Вся система тунелів виглядає як як одна велика арт-галерея, стіни якої покриті складними графіті. 

9. Гора Хеврон, Палестина

 Близько 1000 палестинців живуть у печерах гори Хеврон, як вважають вчені, вже протягом багатьох століть. Вони представляють із себе самодостатнє суспільство, що існує завдяки сільському господарству. Століттями вони виробляють молоко і сир для особистого використання, а також для торгівлі з навколишніми селами. Тут немає доріг з твердим покриттям, а місцеві жителі подорожують пішки або на конях з ослами. У печерних людей немає ні водопроводу, ні електрики, а медичні послуги або освіту вони здобувають хіба що завдяки пожертвам жителів довколишніх сіл. На жаль, багатьох людей виганяють з печер, які раніше належали їхнім предкам. 

10. Шойна, Росія


 Невелике російське селище Шойна, що розташоване на березі Білого моря, було побудоване в 1930-і роки в якості бази для рибальського флоту. Однак вилов риби за допомогою тралів призвів до знищення придонної рослинності, через що в 1950-х роках вітер почав розносити по околицях тисячі тонн піску.Цілі будівлі незабаром були поховані під піщаними дюнами, а до 1980-го року більша частина села зникла під піском. Населення Шойна скоротилося з 2000 до 375 осіб, більшість з яких потрапляють в свої будинки через горища або люки, вирізані у даху. Відкопувати будинку з-під багатометрових заметів безглуздо, оскільки їх знову заносить.

Джерело -  http://uainfo.org/blognews/1441051058-deti-podzemelya-10-sovremennyh-obshchin-so-vsego-mira-kotorye.html

Немає коментарів:

Дописати коментар