вівторок, 22 вересня 2015 р.

У Гарварді вченим роздали іронічні "Шнобелівські премії".


У Бостоні в Гарвардському університеті провели щорічну церемонію вручення «Шнобелівської премії» (Ig Nobel Prize), лауреатами якої стають науковці, що провели, на перший погляд, найабсурдніші та нестандартні дослідження та експерименти. Церемонію транслювали на сторінці премії у мережі Twitter.

 Премію з фізики отримали дослідники з Технологічного інституту Джорджії, які встановили, що процес сечовипускання у всіх ссавців вагою більше трьох кілограмів займає приблизно 21 секунду (плюс-мінус 13 секунд).

 Премія з хімії поїхала до Австралії за відкриття способу повернути колишні характеристики звареному яйцю за допомогою хімікатів, а з медицини до Японії та Словаччини за вивченням медичних переваг і наслідків пристрасних поцілунків

Памела Андкрсон повертає яйцю колишні характеристики
 Британські учені, які встановили, що апендицит можна діагностувати по силі болю, яку пацієнт відчуває при їзді в автомобілі по нерівній дорозі, отримали винагороду у галузі діагностичної медицини.


 Спроба чилійських вчених змінити ходу курки за допомогою штучного хвоста, аби зробити її ходу схожою на ходу динозавра, принесла премію чилійським вченим.


 Цього року відразу дві премії - у галузі фізіології та ентомології - отримав американський вчений з Корнельського університету Майкл Сміт, який з'ясував, на яку частину тіла бджолині укуси діють найболючіше.



 Найабсурднішим відкриттям у математиці назвали спробу Елізабет Оберцаухер і Карла Граммера з Університету Відня за використання математичних методів для визначення числа дітей у марокканського імператора XVII століття. Науковці підрахували, що Мулай Ісмаель Кровожерний за тридцять років став батьком 888 дітей.


 Премію з літератури отримав Марк Дінгемансе з голландського Інституту Макса Планка за дослідження, яке показало універсальність використання питання «А?» (Huh?) для перепитування на всіх мовах на планеті.


 Премію з економіки отримала поліція Бангкока за пропозицію платити співробітникам за відмову від хабарів.

 Нагадаємо, у 2010 Нобелівську премію з фізики отримав нідерландський вчений російського походження Андрій Гейм. Наразі він є єдиною в історії людиною, яка у різні роки стала лауреатом Нобелівської та "Шнобелівської" премій.

Андрій Гейм

 Джерело - http://tyzhden.ua/News/146513

Немає коментарів:

Дописати коментар