середу, 16 вересня 2015 р.

На Форумі видавців у Львові назвали 20 найкращих книг 2015 року в Україні.


10 вересня під час урочистої церемонії нагородження щорічної премії «Найкраща книга Форуму видавців» у львівському Оперному театрі назвали кращу книгу цьогорічного форуму.
Нею стала книга «Відвага і страх» Ольги Гнатюк, яку видало київське видавництво «Дух і літера». У книзі йдеться про життя окупованого Львова в часи Другої світової війни, про долю людей та водночас долю польської, української та єврейської інтелігенції.

 Цього року в конкурсі взяло участь 463 книги 87 видавництв. Їх оцінювало 87 членів журі.

Оля (Олександра) Гнатюк





























Всього журі назвало 20 кращих книжок
  1. Шептицький від А до Я (Видавництво Старого Лева)
  2. Юрій Лоза. Історичний атлас України. (Мапа)
  3. Історія європейської цивілізації / за редакцією Умберто Еко (Фоліо)
  4. Джеймс Джойс. Улісс. (Видавництво Жупанського)
  5. Олена Галета. Від антології до онтології : антологія як спосіб репрезентації української літератури кінця ХІХ – початку ХХІ століття (Смолоскип)
  6. Українська людина в європейському світі : виміри ідентичності (Університет банківської справи НБУ)
  7. Франсуаза Барб-Ґалль. Як розмовляти з дітьми про мистецтво. (Видавництво Старого Лева)
  8. Іван Котляревський. Енеїда. (Видавничий дім «Школа»)
  9. Блажен той муж… : Життєвий шлях митрополита Андрея Шептицького : фотоальбом (Манускрипт-Львів)
  10. Софія Яблонська. Чар Марока. З країни рижу та опію. Далекі обрії: Подорожні нариси. (Літературна Агенція «Піраміда»)
  11. Микола Стороженко. Мій Шевченко : есе, мистецькі твори. (Майстер книг)
  12. Мар’яна Князевич. Шустрик. (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА)
  13. Пітер Померанцев. Нічого правдивого й усе можливе. (Видавництво Українського католицького університету)
  14. Оксана Пасіцька. Львів і львів’яни: український соціум та промисел (20–30-ті рр. ХХ ст.). (Інститут українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України)
  15. Митрополит Андрей Шептицький. Пастирські послання. У 4-х т. (Артос)
  16. Зеновія Тканко. Мода в Україні ХХ століття. (Артос)
  17. Ірина Котлобулатова. Львів на фотографії-3. (Центр Европи)
  18. Дмитро Тищенко. Їдиш-український словник. (Арт Економі)

Окрім цього, чимало книг отримали спеціальні відзнаки від членів журі та від президента Форуму видавців Олександри Коваль. Зокрема Олександра Коваль відзначила два видання авторства Олега Лишеги – поетичну збірку «Поцілунок Елли Фіцджеральд» (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА) та збірку есеїв «Старе золото» (Піраміда). Також нагороду від неї отримав репортаж донецького журналіста Дениса Казанського «Чорна лихоманка» (Темпора).
Персональну відзнаку від членів журі конкурсу отримала збірка оповідей українського режисера Олега Сенцова «Рассказы», яку видало київське видавництво Laurus.
Під час церемонії також відзначили «Не сподівайтеся позбутися книжок» авторства європейських інтелектуалів Умберто Еко та Жан-Клода Кар’єра та книгу проекту The Ukrainians (обидві – Видавництво Старого Лева).
Мар’яна Савка, головний редактор Видавництва Старого Лева 

Спеціальну відзнаку від Львівської ОДА та Львівської облради отримала книга «Шептицький від А до Я» (Видавництво Старого Лева) та її автори Галина Терещук, Оксана Думанська та творча майстерня «Аґрафка».

Міський голова Львова Андрій Садовий від імені міської ради відзначив книгу Андрія Содомори «Батьківська рука» видавництва Львівської політехніки.

Церемонію нагородження також відвідав міністр культури України В’ячеслав Кириленко. Він подякував Форуму видавців та Олександрі Коваль за багаторічну працю у розвитку українського книговидання та пообіцяв подальшу підтримку з боку уряду.


 Джерело - http://vsiknygy.net.ua/news/42483/

Від себе - у минулу суботу (12.09.15) намагався потрапити на форум особисто, бо був у Львові. Але не сталось. Мої плани не дозволяли вистояти грандіозну чергу за квитками!!!! Мені прийшлось би витратити на стояння від 30 до 60 хвилин, що я не міг собі дозволити. На жаль. Тому послухавши старого лірника біля воріт, та позаздривши тим, хто виходив з форуму, я пішов по своїх справах...


Немає коментарів:

Дописати коментар