вівторок, 30 травня 2017 р.

Наша Війна. 26 травня 2104 року розпочалися бої за Донецький Аеропорт...

26 травня 2014 року в аеропорту імені Сергія Прокоф'єва відбувся перший бій між українською армією і терористами. На підтримку 3-му полку спецназу, який ще в квітні взяв цей важливий об'єкт під охорону, в той день прилетіла зведена офіцерська група. Вперше про це розповідає майор-десантник Святослав (позивний Вітер) з 95-ї десантно-штурмової бригади, безпосередньо брав участь в бою.

 "ПІСЛЯ ПЕРШОГО БОЮ У ВОРОГА БУЛО ПОРЯДКУ СОРОКА ЗАГИБЛИХ, А У НАС КІЛЬКА ЛЕГКОПОРАНЕНИХ"

Новий термінал аеропорту до війни.




  
-26 травня рано вранці, годині о п'ятій, нас розбудили, - каже боєць ВДВ, який, як і інші офіцери, що входили в групу, поки ще не готовий відкривати своє ім'я. - Крім нас були ще кілька людей з развідвзвода 13-го батальйону. Командир бригади провів короткий інструктаж: багато речей з собою не беріть, їжі вам не треба, візьміть побільше боєприпасів ... Незабаром за нами прилетіли вертольоти.
- Ви знали, куди вилітаєте?
- Ніхто нічого не знав. Спочатку нас відправили в штаб антитерористичного центру в Довгеньке. Там сформували нашу групу і ще кілька інших. Нас повинні були відправляти трьома бортами. Крім нас були бійці сил спецоперацій і 8-го полку спецназу. Старшим нашої групи був заступник командира 95-ї бригади.
Все нагадувало гру. Ось їй богу, - через деякий час офіцер сам дивується з того, через що йому довелося пройти, і як він до цього ставився тоді. - Войнушка! Особливо все виглядало не по-справжньому, коли ми приземлилися в аеропорту. Картинка була, як на екрані комп'ютера. Злітна смуга, будівлі, літаки горять, звуки пострілів ... Але ж до того моменту ми вже не раз бачили загиблих і поранених. Проте, все здавалося якимось нереальним.
- На той час ворог вже збивав літаки і гвинтокрили ...


Саме з цього аерофотознімки і діяла офіцерська група
 - Навіть в день, коли ми Карачун захоплювали, були збиті два гвинтокрили ... Перед самим вильотом в Донецький аеропорт командир показав нам аерофотознімок об'єкта. Пояснив, як ми розподіляємось, розповів, що напередодні в аеропорт зайшли понад сто сепаратистів. Вони перебували в новому терміналі.
Ми прилетіли. Неподалік від основних будівель аеропорту були величезні ангари, ми висадилися біля них. Нас зустріла машина зі спецназівцями. Разом з ними ми під'їхали ближче до терміналами і почали переміщатися ближче до старого. По нам почали вести вогонь з АГС. На злітній смузі з'явилися сліди розривів.
В першу чергу хлопці позбивали відеокамери, які передавали відео туди, в новий термінал, де знаходився ворог, щоб нас не бачили. Ми увійшли в старий термінал. Там нас чекали фахівці. Ми розподілили сектори. Моя позиція була навпроти нового терміналу - "стєкляшка" під сходами.


Позиція, яку займав десантник з офіцерської групи
 Почався бій. Це було близько полудня. Не раз по нас прилітали ручні протитанкові гранати. Вперше ми там побачили російські ручні переносні вогнемети "Джмелі", які по нам теж застосовували. Добре, в терміналі вікна були щільні, подвійні. Спочатку вони брали на себе осколки. Гранати рвалися метрах в п'яти-семи від нас, але люди залишалися живі. Ну, глушило нас, в вухах дзвеніло. Потім почали літати кулі і стали пробивати скло. Вікна почали подекуди обсипатися.
Ми вели вогонь у відповідь. Навпроти нового терміналу стояли наші "зушкі". Вони відмінно накривали новий термінал. Потім почала працювати наша авіація. Нам надійшла команда "Відкат". Ми відійшли. Літаки відпрацювали по новому терміналу, після чого ми продовжили бій.
Стрілянина тривала добу. Сепаратисти на Камазах почали виїжджати з терміналу, переплутали напрям і потрапили на нас. Один КамАЗ ми спалили, один дуже сильно обстріляли. Це війна...
Їдучи, ворог відстрілювався з усіх видів зброї, вистрілили по нам і з РПГ, але не попали. Я вважаю, нам вдалося змусити противника відійти за рахунок використання "зушек" і авіації, бо нас і ворога було приблизно однакова кількість. Через кілька днів з інтернету ми дізналися, що бійці батальйону "Схід" почали звинувачувати Ходаковського в тому, що КамАЗи, які змогли відійти з аеропорту, розстріляли за його наказом. Хто знає, як воно було насправді ... Після того бою у них було близько сорока загиблих, а у нас кілька легкопоранених. На наступний ранок в новий термінал зайшли наші групи ССО і спецназу. На цьому перші бої закінчилися. Наша група пробула там ще днів сім або вісім ...




- Але ви ж нічого з собою не брали, ні їжі, ні речей ...
- Побутових проблем у нас не було. Всі ті дні, які ми залишалися в аеропорту, нас періодично турбували снайпери, були провокації, машини якісь під'їжджали ... Але це, як правило, нічим не закінчувалося. З Донецького аеропорту ми не їхали, а летіли. За нами прибули чотири Іла. За тиждень після цього один з них збили в Луганському аеропорту ... Через два дні після нашого відльоту у нас був бій в Семенівці під Слов'янськом.
- Було розуміння, що боротьба за аеропорт розтягнеться на стільки часу?
- Якби ми стали йти далі, можливо, швидко витіснили б ворога. Я можу міркувати як солдат, але я ж не володію всією інформацією. Є люди з числа волонтерів, цивільних, журналістів, які лають Генеральний штаб ... Але це занадто просто. Ті, хто обурювалися, не взяли ж в руки автомат і не пішли на фронт ... На початок війни у ​​нас фактично не було армії. Були маленькі боєготові підрозділи, і все. Тому ми стали свідками кількох трагедій, коли люди не розуміли, що йде війна і в зону бойових дій перебували з зачохленими стволами БМП, до зброї не пристібали магазини. Пам'ятаю, у мене був шок, коли ми на БТРі проїжджали блокпост, везли загиблих хлопців, а там під час несення служби за пивом ходили, на блокпосту знаходилися в шортах ...


 "НАС, ДЕСАНТНИКІВ, ГОТУВАЛИ ДО ТОГО, ЩОБ вражати ворогів без зволікання"

Група з офіцерів 95-ї бригади, яка прийшла на допомогу бійцям в Донецький аеропорт, була сформована до того, як почалися активні бойові дії на сході країни. Вона була створена спеціально для того, щоб виконувати специфічні військові завдання.
Ініціаторами її створення ще в квітні стали самі десантники.
- Офіцери підходили до начальника штабу і командира бригади і просили відправляти нас туди, де найбільш небезпечно, де потрібна допомога, - розповідає майор. - Це був квітень 2014. Всіх бажаючих записали, але відповіді не давали. Минув час. Викликає мене начальник штабу, дає список людей і питає: "Кого ти бачиш у зведеній офіцерськійгрупі?" Я відібрав 12 або 13 осіб. Потім нам дали чотирьох контрактників-снайперів. Плюс командир цієї ж роти снайперів теж попросив взяти його в групу. В цілому нас було 16-17 чоловік, точно не пам'ятаю. Ми почали підготовку: тактична стрільба, дія в місті, у полі ... Формували групу для виконання бойових завдань. На той момент навіть не уявляли, як будуть розвиватися події, думали, що все ось-ось закінчиться. Але тим не менш, почали активно готуватися.
Першим серйозним завданням, яке перед нами поставили, стало розблокування колони 1-го батальйону нашої бригади біля села Андріївка. Їй не давали рухатися і цивільні, і люди зі зброєю .. Вони цілий день розгойдували ситуацію, провокували бійців. Це було відразу після того, як сепаратисти заволоділи броньованими машинами і зброєю 25-ї бригади в Краматорську ... Терористи планували, що їм вдасться так поступати і з іншими підрозділами ... Не можна було цього допустити. Наша група приземлилася відразу за Андріїкою. Туди прибула ще й розвідрота. Ми відтіснили противника, батальйон прорвався, ми зустрілися і разом зайшли на Карачун.

"Місцеві" жителі блокують рух українських військових.

Наступною нашою задачею було супроводжувати колону 30-ї бригади, коли її заблокували під Рубіжним. Коли ми прибули, там уже не було загиблих і поранених. Бійцям дали можливість відійти, забрати своїх. Ми увійшли в саме Рубіжне, провели невелику зачистку. Це був неконтрольований населений пункт військової території. Найближчий наш блокпост знаходився кілометрів за двадцять-тридцять. Це завдання разом з нами відпрацювали івано-франківські "беркути". Гвинтокрил, в якому вони перебували разом з генералом Кульчицьким, збили. Хлопці, чесно і відчайдушно воювали, життя свої віддали ...
13 травня колону української армії розстріляли під Жовтневим. Ми якраз відпочивали, але групу зірвали і кинули туди. Прибувши, ми побачили тільки виїжджаючі машини. Наш снайпер відпрацював по ворожій "газельці". Але добре, що ми приїхали - у гвинтокрил завантажили поранених, і це життя їм врятувало.
Будь-який вільний час між завданнями ми використовували для навчання групи. Беркутівці нас готували з урахуванням своїх знань. У військовий специфіці немає такого: підійти до машини, перевірити документи, озирнутися ... Нас, військових, десантників, завжди готували до того, що ми били ворога без зволіканнь. Робота на блокпостах інша: перевірити документи, обеззброїти, покласти в підлогу. Це ми і відпрацьовували на Карачуні.


Коли ми стояли на Карачуні, ворог першим почав нас накривати з артилерії. У них були "Нони". І спочатку, думаю, стріляли саме "шахтарі", тому що робили це не вміло. Перший тиждень ми навіть не прокидалися під час обстрілів. Або, знаючи, що вони почнуть о четвертій годині ранку, вставали, спускалися з другого поверху на перший і сиділи, поки йшов обстріл. Вони цілили кудись в поле, далеко від нас. Через якийсь час у них явно з'явився фахівець. Або, можна припустити, вони пристрілялися або хтось пояснив їм, як це робиться. Почали цілити більш влучно ...

Карачун

Згадую ті дні ... Електрики на горі не було, все на дизелях. Але мобільний інтернет ловив. І ми регулярно читали новини. Пономарьов, їх народний мер, вже сам визнавав, що народ в Слов'янську бунтувати почав проти "влучних попадань" сепаратистів. А він пояснював, що обстріл Карачуна - необхідний захід. Брехав: "Кожен день ми знищуємо 30-40 бандерівців". Відеозаписи і зараз можна знайти в інтернеті.
- А в аеропорту хто з вами воював?
- Я дивився багато сепарского відео про ті події. Там були росіяни, так звана інтербригад. У всякому разі, вони так себе називали. В її складі були чеченці, дагестанці, росіяни, які раніше воювали в гарячих точках. І місцеві з підрозділу "Схід".
- Ти більше в аеропорт не заїжджав?
- Був там в січні 2015 го ... Перебував недовго. Ми забрали поранених і поїхали ... 


Коли в Донецький аеропорт прибула офіцерська група десантників, він ще був цілим. Так виглядав старий термінал
Ця світлина зроблена 26 травня 2014 року. З цього дня сучасний аеропорт руйнувався, поки не перетворився на руїни




Джерело -  http://censor.net.ua/news/441481/godovschina_nachala_boev_za_donetskiyi_aeroport_samolety_otrabotali_po_novomu_terminalu_posle_chego

Немає коментарів:

Дописати коментар