середу, 17 травня 2017 р.

Послухати. Експеримент «Олег Винник проти Radiohead»

До Києва їдуть Foals, Alt-j і Editors - еліта британської музики XXI століття.
Головний редактор онлайн-журналу про музику Karabas Live Ігор Панасів в своїй колонці розповідає про те, як цього літа українців перевірять на естетичну спроможність британською музикою.


 З кінця липня по кінець серпня в Україні буде проходити незвичайний експеримент. Жартома я його називаю «Олег Винник проти Radiohead». Хоча "вітчизняний замінник Стаса Михайлова" і гурт Тома Йорка не мають прямого відношення до справи.Суть експерименту: за згаданий період кінця літа в Україні виступлять британські групи Foals (27 липня, Київ), Editors (20 серпня, Львівська область, фестиваль Zaxidfest) і Alt-j (28 серпня, Київ). З важливістю цих концертів для майбутнього сучасної музики в Україні може позмагатися хіба що сміливість організаторів, які зважилися привезти таких артистів в нашу країну. На свій страх і ризик.

 Щоб розставити крапки: всі три команди - це не другий-третій ешелон, а в чистому вигляді еліта британської музики XXI століття. Групи, які не тільки бували в топі UK-чартів, а й номінувалися на Mercury Prize - нагороду, яка більше про музичну культуру, ніж про шоу-бізнес (Alt-j її навіть виграли в 2012 році). Це колективи, кожен з яких заслуговує на те, щоб підняти своє місце для сидіння і рушити на їх виступ в Європу.І ось - всі вони їдуть до нас! Не треба витрачати сотні доларів на вояж, досить знайти 700-800 гривень.Скільки публіки прийде на концерти Foals, Editors і Alt-j - це і стане результатом експерименту. Його успіх або провал дасть актуальний зріз - є в країні реальний попит на зразкову сучасну музику світового рівня або нам так здається. Іншими словами, чи готова наша публіка до того, щоб реагувати масовим скуповуванням квитків не тільки на різномастих героїв місцевої естради, а й на актуальних персонажів з-за кордону.Для нашого майбутнього ці три концерти важливіше, ніж, скажімо, чергові заїзди в Україні RHCP або DepecheMode. «Перці» і «депеші» на сьогодні плюс-мінус вчорашній день, вже більше відпрацювання бренду, ніж історія музики. Foals, Editors і Alt-j - це кипляче сьогодення. Реакція українців на них покаже, наскільки чітко країна чує пульс планети.
 Горезвісні Винник, LOBODA, Оля Полякова, Макс Барських та іже з ними - це пострадянський світ, тобто кивок у бік минулого (в якій би умовно модній обгортці його не продавали). Хочеться побачити обличчя тих, хто дивиться в майбутнє. Дізнатися, чи є в нашій 40-мільйонної тусовці кілька тисяч слухачів, яким хочеться крокувати вперед, а не топтатися на місці.
Те, як пройдуть ці три концерти, багато що покаже. Організатори вирішать, чи варто так ризикувати далі. Українські артисти, які адаптують традиції інді-культури на місцевому ґрунті, отримають або не отримають нове натхнення для продовження. Глядачі, які побувають на виступах, рознесуть свої враження по соцмережах і офлайн-каналах, заразивши пережитим щастям тих, хто залишився в стороні. Їм буде про що подумати.
Всім, хто в темі і усвідомлює важливість експерименту, я пропоную сурмити в усі труби, ділитися своїми очікуваннями, піснями і кліпами британців - всіляко пропагувати те, що на нас насувається. Зрештою, дарувати квитки на Foals, Editors і Alt-j на дні народження друзям і знайомим.

 Я вірю в те, що в Україні чимало молоді, яка знати не знає про ці групи, хоча розумом і серцем готова їх приймати. Те, що навіть до смт у нас добрався Wi-Fi, ще не означає, що всі вибралися з дрімучого лісу. Деяким треба просто допомогти.
У 2001 році в Донецьку я потрапив на концерт групи Red Snapper. У місто, куди на той час не добиралися навіть деякі мамонти російського року, приїхала команда з Шеффілда. Тоді здавалося - з іншої галактики. Той концерт змінив багато в моїх смаках і поглядах на музику, це було одкровення, спалах від якого я ношу в своїй пам'яті донині.
Я навіть кілька місяців після цього курив сигарети тільки тієї марки, яка спонсорувала концерт. Сила мистецтва.


Джерело - https://bit.ua/2017/04/eksperiment/

Немає коментарів:

Дописати коментар