19 серпня 1856 року американець Гейл Борден запатентував спосіб отримання згущеного молока.
Гейл – спритний і талановитий чоловік, який почав свій трудовий шлях з роботи землеміра в штаті Техас, згодом створив чимало різноманітних і успішних проектів. Саме він заснував тижневик Telegraph and Texas Redister, винайшов переносні кабінки для переодягання на пляжі, обертовий столик для закусок, пароплав з механічними веслами і багато іншого.
Але найбільша популярність і фінансовий успіх прийшли до Бордену після винаходу способів консервування продуктів. Йому першому спало на думку зайнятися приготуванням «м’ясного бісквіта», – такого собі фаст-фуду XIX століття, – галет з м’яса тривалого зберігання, які виявилися незамінними у довгих подорожах. Продукт був відзначений нагородою Міжнародної Лондонської виставки 1851 року. Однак смак його виявився далеко не ідеальним, тому він і не отримав широкого розповсюдження.
Тим не менш винахідник не втратив інтерес до теми тривалого зберігання харчових продуктів і продовжив експериментувати, намагаючись знайти спосіб консервування молока. Потрібно сказати, що в цей період він пережив особисту трагедію – смерть дружини. Та й бізнес прийшов в занепад. Але тут доля повернулася до Гейлу обличчям, підкинувши йому інформацію про “вакуумну сковороду” – пристосування для заготівлі фруктів. Так у Бордена виникла ідея застосувати цей спосіб і для консервації молока. Він зібрав вакуумну установку, за допомогою якої випарив частину води з молока. Додавши в нього цукор, невгамовний вчений отримав бажаний і довгоочікуваний результат – густий і солодкий консервований продукт, який не втрачає своїх якостей при довгому зберіганні на холоді, так і в теплі.Отримавши патент, Борден укладає контракт з одним з найбагатших оптових торговців бакалійними товарами в Нью-Йорку, що володіє великою мережею магазинів. В 1856 році він зміг налагодити масове виробництво консервованого молока, заснувавши компанію “Мілбанк”.У 1860-х Борден отримав ще чотири патенти на свої винаходи. А з початком громадянської війни у США і збільшенням потоку замовлень на згущене молоко для армії сіверян, його компанія стала магнатом!Якісне згущене молоко не має дріжджів і харчових добавок. В його склад входять:
- кальцій – більше 30%
- фосфор – більше 27%
- кобальт – 20%
- магній – 8,6 %
- калій – більше 14 %
- вітамін В12 – більше 16 %
- вітамін В2 – 21 %
- вітамін В5 – 16 %
- білки: 7.2 г. (~29 кКал)
- жири: 8.5 г. (~77 кКал)
- вуглеводи: 55.5 г. (~222 кКал)
Це означає, що натуральне згущене молоко володіє корисними властивостями, притаманними свіжому коров’ячому молоці.
Однак, дієтологи радять їсти таке згущене молоко не як самостійний продукт, а поєднуючи його з іншими як доповнення до страви або напою. Також важливо дотримуватися норму: не більше 2 столових ложок в день!Правильне згущене молоко повинно мати білий колір з кремовим відтінком, і густу однорідну структуру, вершковий смак.
Немає коментарів:
Дописати коментар