вівторок, 21 березня 2017 р.

Військовий Флот Українського моря: три спроби.

Всі минулі 25 років велася активна робота по саботажу розвитку дієздатних Військово-Морських Сил України. Хтось робив це через власне недоумство, хтось - через шкурні інтереси бізнесу, хтось - виконуючи іноземні директиви. Перша і друга спроба створення «флоту українського моря» завершилися трагічно. Тепер на черзі - третя, вирішальна, спроба.

 Перша спроба.

 Перші в ХХ столітті спроби України створити свій військово-морський флот на Чорному морі відносяться до кінця 1917-го - першої половини 1918-го років. Найбільш знаменна серед пов'язаних з цими спробами дат - 29 квітня 1918 року, коли в Севастополі над кораблями Чорноморського флоту (ЧФ) зарясніли синьо-жовті прапори. Однак не тільки ця дата і не тільки ця подія знаменні.Абсолютна більшість особового складу Чорноморського флоту Російської імперії були українцями. Тому після падіння царизму і проголошення демократичних свобод на флоті закономірно почалися процеси українізації, причому стихійні, знизу, так як створена тоді в Києві Центральна Рада самоусунулася від процесів в Криму і Севастополі. Влітку і восени 1917 року на півострові і на флоті активно діяли більшовицькі агітатори, надіслані Петроградом, діяли есери і монархісти з Центральної Росії. Українські ж сили були представлені культурницьким товариством «Кобзар», Чорноморської українською громадою і неформальними групами національно свідомих офіцерів і матросів, - і... жодної офіційної підтримки з Києва.

 Тільки в жовтні 1917-го Генеральний секретаріат, тобто український уряд, на вимогу Симона Петлюри для з'ясування пов'язаних з ЧФ питань відправив свого представника Дмитра Антоновича в Миколаїв, Одесу та Херсон. Але не на головну базу флоту в Севастополь. Антонович після зустрічей з моряками-українцями повернувся до Києва переконаним в необхідності встановлення українського контролю над ЧФ. Але справи просувалися повільно, тому що військовий міністр Микола Порш був переконаним пацифістом і противником регулярної армії. Тільки 22 грудня 1917 року було створено Секретаріат морських справ УНР на чолі з Антоновичем. 9 січня 1918 року секретаріат перетворили в Міністерство морських справ з тим же керівником. Антонович за короткий термін підготував «Закон про Український державний флот», прийнятий Центральною Радою 14 січня.
 Згідно із законом всі кораблі колишнього флоту Російської імперії на Чорному морі оголошувалися флотом УНР. Стаття І цього закону відзначала: військовий і торговий російський флот оголошується флотом УНР і виконує обов'язки охорони узбережжя і торгівлі на Чорному та Азовському морях. Стаття 4 стверджувала: УНР взяла на себе всі обов'язки по утриманню ЧФ і портів. Дмитро Антонович розробив українську військово-морську символіку, яка використовується і тепер ВМСУ. І одночасно Центральна Рада проголосила скасування обов'язкової військової служби і заміну її добровільним набором по міліцейській - за місцем проживання - системі ...Поки Центральна Рада коливалася й стала роздумувати, більшовики прагнули перетворити Севастополь у Кронштадт Півдня. У цьому вони досягли певних успіхів: частина чорноморських матросів брала участь у наступі Муравйова на Київ, хоча інша частина обороняла Київ від більшовиків. У 1917 році українці в особовому складі Чорноморського флоту становили до 65%, при тому, що вже восени 1917 року на всіх кораблях бригади броненосців віце-адмірала Андрія Покровського майоріли українські прапори. Ряд інших адміралів і офіцерів щиро прагнули допомогти новонародженій УНР.Але соціалістична Рада з великою підозрою ставилася до «буржуїв» і «царських офіцерів». Якби насправді все було так, як писалося в книзі «Чорноморський флот Росії», виданої у 2002 році під редакцією тодішнього командувача ЧФ адмірала Комоєдова: «Особливо великої шкоди завдавали українські буржуазні націоналісти, очолювані Центральною Радою. Їм вдалося створити досить сильні націоналістичні організації на ряді кораблів. Під приводом «українізації» Центральна Рада намагалася захопити Чорноморський флот і використовувати його в своїх контрреволюційних цілях ».

 На жаль, Центральна Рада нічого цього не робила, більш того - вона заважала процесам українізації, які йшли на флоті. Скажімо, скасування загальної обов'язкової військової служби, про що вже говорилося, звела нанівець зусилля віце-адмірала Андрія Покровського, командира однієї з бригад броненосців, до цього колишньою єдиною боєздатною на флоті. Покровський підтримував створення Чорноморського українського військового комітету, на його кораблях діяли українські ради, а на щоглах ще восени 1917-го були підняті синьо-жовті прапори. Втім, перший український прапор було піднято в Севастополі флотським напівекіпажем (командир підполковник Савченко-Більський) ще в квітні 1917 року. Ще одним з ініціаторів українізації флоту був контр-адмірал Михайло Остроградський. Він, зокрема, сформував з чорноморців полк, 9 листопада 1917 року виїхав до Києва для захисту уряду УНР.


 В цілому, в перші місяці весни 1918 року на ЧФ одні кораблі і флотські екіпажі вивісили червоні прапори, інші - чорні, треті - синьо-жовті. У самому Криму більшовики за підтримки анархістів воювали проти російських демократів і монархістів, українських та кримськотатарських формувань. До цього додалася запекла боротьба в самій Україні, де німецькі та австрійські війська разом з воїнами УНР витісняли червоні сили в Росію. Разом з тим Центральна Рада на мирних переговорах в Бресті відмовилася від Криму, хоча в квітні 1918-го року і послала до Криму Запорізький корпус полковника Болбочана. Той тріумфально пройшов по півострову і в кінці квітня взяв штурмом Бахчисарай, підійшовши до Севастополя. Тому флоту необхідно було визначатися.Ось як згадують про тодішні події в Севастополі самі їх учасники. Капітан-лейтенант Українського Державного Флоту Святослав Шрамченко: «Був чудовий день. Севастопольський рейд блищав як дзеркало. О першій годині шістнадцять флагманський корабель Чорноморського флоту, лінійний корабель «Георгій Побідоносець», за наказом командувача флотом підняв сигнал: «Флоту підняти український прапор!». Впали червоні прапори. На більшості кораблів почулася команда «Стати до борту». На цю команду по-старому, як це було в бойовому Чорноморському флоті, а не розхитаному революцією, стали моряки вздовж борту лицем до середини корабля. «На прапор і гюйс - струнко! Український прапор підняти! ». І під сурму і свистки унтерів-моряків злетів вгору український прапор ».


А ось спогади іншого учасника події, надруковані анонімно на сторінках Львівського журналу «Самоосвітник» в 1937 році: «Чудовий весняний день. У севастопольської пристані зібрався весь Чорноморський військовий флот. На звістку, що до пристані підходить українське сухопутне військо, з адміральського лінійного корабля дали наказ: «Флоту підняти прапор!». На кораблях пройшла команда: «Стати до борту!». Екіпаж ладом обернувся до середини корабля. Наказ: «На прапор і гюйс - струнко! Український прапор підняти! »Під сурми і свистки унтерів злетів вгору український прапор. На Чорноморському флоті в складі семи лінійних кораблів, двох крейсерів, декількох десятків нових і старих міноносців, восьми нових підводних човнів і декількох кораблів особливого призначення затріпотіли українські жовто-блакитні прапори ».


 Отже, 29 квітня 1918 року контр-адмірал Саблін, після своєрідного референдуму на кораблях ЧФ, дав телеграму до Києва, що флот стає українським і віддав наказ підняти на щоглах українські прапори (нагадаю, частина кораблів підняла їх раніше). Але на Севастополь йшли німецькі війська, які зупинили Болбочана: адже УНР відмовилася від Криму, тому місто і флот беремо ми, а не ви! І Саблін не витримав - 30 квітня він вивів 19 кораблів до Новоросійська, де більшість їх було затоплено за таємним наказом Леніна. Однак частина кораблів (сім есмінців, гідрокрейсер «Троян» та лінкор «Воля») повернулася назад до Севастополя. З них було сформовано флотилія на чолі з контр-адміралом Бурлієм.1 травня 1918 року у Севастополь увійшли німці. 4 травня вони оголосили українські кораблі тимчасово полоненими. На них були підняті німецькі прапори. В руках української влади, яку тоді ж, 29 квітня, очолив генерал Скоропадський, який проголосив себе гетьманом, залишилися кілька військових кораблів в інших портах півдня України, але кораблів виключно легкого класу, а також підрозділи морської піхоти. Торговий флот Чорного моря, плавав під українським прапорами до кінця 1918 року, до інтервенції Антанти. А ще гідроавіація - 20 літаків, що було неабиякою силою.Іншими словами, тодішні керівники УНР знищили спробу військових і місцевих українських патріотів створити потужний флот для Української держави. Але моряки не падали духом. Контр-адмірал В'ячеслав Клочківській, що замінив Остроградського в Севастополі, крок за кроком майже весь особовий склад флоту в Криму перевів на українську службу. Знову на щоглах кораблів зарясніли синьо-жовті прапори. Протягом 1918 року було створено Українську морську піхоту у складі трьох полків. Її очолив контр-адмірал Михайло Білинський. Почалася добудова лінкорів і крейсерів на верфі в Миколаєві. Але настав листопад ...
Німеччина капітулювала, Скоропадський видав грамоту про входження України до складу Росії, почалося антигетьманське повстання на чолі з Директорією, в Причорномор'ї висадилися війська Антанти, які зробили ставку на «єдину і неподільну Росію». Протидіючи кораблям Антанти, що забезпечували висадку десанту білогвардійців в Одесі, в нерівному бою загинув український легкий крейсер «Гетьман Сагайдачний». Інші кораблі флоту дісталися Антанті: на них вже практично не залишилося моряків. Хто хотів, пішов в морську піхоту УНР, хто хотів - до більшовиків. Зрештою, залишки флоту були виведені за кордон, переважно в Бізерту (північна Африка), де припинили існування.У підсумку Україна на довгі роки залишилася без свого військового флоту, а незабаром взагалі втратила незалежність. А якби керівники УНР розуміли значення потужного військового флоту для утвердження незалежної держави, якби в кінці 1917 - початку 1918 років скористалися шансом встановити контроль з боку УНР над всім потужним ЧФ, то події в Криму і на півдні України могли б піти зовсім по- іншому, що істотно вплинуло б на загальну ситуацію.


 Друга спроба.

Сучасні Військово-морські cіли України (ВМСУ) виникли в результаті зусиль великої групи офіцерів-патріотів і під тиском з боку національно-демократичних партій в першій половині 1992 року. Тоді існувала реальна можливість перевести під юрисдикцію України якщо не весь Чорноморський флот, що залишився від СРСР, то, принаймні, його більшу частину. Але так не сталося.

 Понад п'ять років тривало своєрідне змагання між Києвом і Москвою за справедливий поділ Чорноморського флоту і за реальний, а не формальний контроль над його головною базою - Севастополем. З боку російських адміралів не раз звучали зневажливі заяви: мовляв, навіщо українцям флот? Дамо їм десяток катерів, щоб могли ганятися за контрабандистами, і вистачить! Зрештою, під час розподілу флоту в 1997 році ВМСУ (які на той час вже мали в своєму складі фрегат «Гетьман Сагайдачний», корабель управління «Славутич» і ряд інших бойових одиниць) отримали 250 бойових кораблів і допоміжних суден.... Всього лиш за десятиліття в складі українського флоту залишилося 35 бойових одиниць і 60 допоміжних. І то - багато з цих бойових стали небоєздатними ...Ще на початку 2000-х у складі ВМСУ були чотири фрегати ( «Сагайдачний», «Севастополь», «Миколаїв» та «Дніпропетровськ»), з яких незабаром залишився тільки один - «Гетьман Сагайдачний», флагман ВМСУ, що вимагає серйозного ремонту. Два фрегати пішли на металобрухт, «Севастополь» чекав (і дочекався) своєї черги бути порізаним на метал ...Як відбувалася операція по «кастрації» щойно створеного українського флоту, можна простежити на одному примітному прикладі. На початку грудня 2004 року, між другим і «третім» туром президентських виборів, Кабмін Януковича (якому тоді вже було висловлено парламентську недовіру) дав дуже сумнівне з точки зору законності «зелене світло» рішенням Міноборони зі списання 30 бойових і допоміжних кораблів, серед яких були згаданий вже фрегат «Севастополь», корвет «Ізяслав» і ракетний катер «Умань». Інформагентства при цьому посилалися на джерело в командуванні ВМСУ, яке стверджувало, що списані кораблі - це практично металобрухт, який дістався Україні після розділу Чорноморського флоту. «Джерело», м'яко кажучи, говорило неправду...

 Автор цих рядків у 2003 році на цілком законних підставах побував на борту фрегата «Севастополь». Цей корабель зовсім не скидався на металобрухт; більш того, старші офіцери ВМС України, з якими я розмовляв, стверджували, що для завершення ремонту корабля, який відповідав основним вимогам до сучасної бойової одиниці, досить було 30-35 млн гривень, і він би плавав, щонайменше, 10-15 років. Така ж ситуація тоді була і з рядом інших бойових кораблів, вже списаних на металобрухт; вони підходили для відновлення і тривалого використання.Більш того: в крайньому випадку, щоб здешевити ремонт, можна було вдатися до операції, яку свого часу виконали більшовики з тими лінійними кораблями, які не встиг знищити Ульянов-Ленін (це його слова, до речі, повторював колишній секретар ЦК КПУ з ідеології Леонід Кравчук: «нам потрібен не флот, а хоча б якийсь флотішко»). Після смерті Леніна у Радянського Союзу залишилося три лінкора в занедбаному стані і ще один ( «Фрунзе», колишня «Полтава») в такому стані, що потребував капремонту. На все грошей не вистачало. В результаті були модернізовані три лінкора, що знаходились на плаву, а четвертий використаний як склад запчастин для них. Тому, на думку ряду флотських офіцерів, з якими я розмовляв на початку 2000-х, з трьох однотипних фрегатів, в крайньому випадку, цілком можна було зробити два боєздатних. Ту ж операцію, ймовірно, можна було зробити і з деякими іншими типами кораблів.І не слід думати, що такі операції робилися тільки за прем'єрства Віктора Януковича. Уже за президентства Віктора Ющенка в липні 2005 року заступник начальника Генерального штабу Збройних сил України Григорій Саковський на 5-му телеканалі оприлюднив деякі цифри, пов'язані з планами Києва. Мовляв, кількість кораблів ВМСУ за кілька років скоротиться з 35 до 12, але одночасно «кількість буде компенсовано якістю», оскільки кораблі будуть оснащені новітньою комп'ютерною технікою для знищення підводних човнів і розвідки акваторії.
 Адже, мовляв, зараз близько 20 бойових кораблів і катерів ВМСУ стоять біля причалів в очікуванні ремонту, тобто вони небоєздатні. Крім того, корвету «Чернігів» вже 24 роки, а корвету «Луцьк» - 11 років, а це, мовляв, дуже поважний вік для бойових кораблів. Тому не треба витрачати кошти на старі кораблі, на їх ремонт - треба будувати нові. Мовляв, до 2015 року за умови зростання бюджету Міноборони, ВМСУ могли б отримати ще 10-12 нових кораблів - фрегатів, корветів, тральщиків. І перший з них - корвет «Тернопіль» - в даний час проходить ходові випробування ...

З позиції сьогоднішнього дня, думаю, неважко оцінити позицію і генерала, і все Генштабу щодо побудови нових кораблів і «застарілості» тих, що вже були, і які тоді мали від 10 до 25 років. Автор цих рядків, коли до Севастополя на початку 2000-х прийшов з візитом французький есмінець, поцікавився датою створення цього судна. Виявилося: 1967 рік. Можете самі порахувати вік цієї бойової одиниці - звичайно, корабель за ці роки пройшов необхідну модернізацію.Цікаво, що в ті ж роки колишній командувач ВМСУ віце-адмірал Володимир Безкоровайний заявив, що більшість кораблів, що дісталися Україні при розділі Чорноморського флоту СРСР, можна було відремонтувати і використовувати для вирішення завдань оборони країни. Зате відбувалися дуже цікаві речі: спочатку великі гроші виділялися на ремонт кораблів, а потім ці кораблі раптово списували і негайно різали на металобрухт. Чому? Навіщо? Рішення приймав Київ. Як можна було перевірити, куди пішли гроші, чи правильно вони були використані? - Питав віце-адмірал. І сам відповідав: а ніяк. І як оцінити, що нібито відремонтований корабель ріжуть автогеном?


 Цікаво й інше. За президентства Леоніда Кучми був проданий Китаю за ціною металобрухту (за $ 20 млн) готовий на дві третини авіаносець «Варяг», який став після добудови під назвою «Ляонін» першим і поки єдиним китайським авіаносцем. Звичайно, Україні корабель такого класу в Чорному морі не потрібен, це корабель для океанських держав. Однак ціна його повинна була бути на два порядки вище; Україна повинна була виторгувати ще й участь (за плату, зрозуміло) в добудові цього корабля вже на базі ВМС Китаю Далянь. Отриманих грошей вистачило б на добудову незавершених і модернізацію існуючих кораблів.
авіаносець "Варяг" буксирують до Китаю

А на додачу при Кучмі порізали на металобрухт готовий на третину фрегат «Байда Вишневецький». Недобудовані корвети «Луганськ» (дві третини готовності) і «Львів» (95% готовності) так і залишилися недобудованими і за Кравчука, і за Кучми, і за Ющенка, і за Януковича (не знайшлося кількох десятків мільйонів гривень) - щоб, в врешті-решт, стати в 2014 році російськими трофеями разом з суднобудівним заводом «Море» у Феодосії. Ну, а що стосується атакуючого стратегічного крейсера «Україна», який іржавіє в Миколаєві біля заводської стіни на приколі в стані готовності 96%, то він був би здатний своїми ракетами знищувати морські і не тільки морські цілі на відстані 600 і більше кілометрів.Ряд фахівців заявляли, що цей крейсер застарів, що його електроніка створювалася ще за радянських часів, і взагалі - такий корабель не потрібен Українській державі, виходячи з її воєнної доктрини. Інші експерти, навпаки, вважали за потрібне провести добудову крейсера (це коштувало, за цінами початку 2000-х, від 35 до 70 мільйонів) і говорили: ще 15-20 років після цього він зміг би бути цілком на рівні флотів сусідніх країн, забезпечивши Україні фактичний паритет з Росією на Чорному морі.

Стратегічний ракетний крейсер "Україна"
 А тепер кілька слів про єдиний підводний човен ВМС України «Запоріжжя». Росіяни в 1997 році передали його в жахливому стані. Однак чоаен слід було терміново добудовувати і використовувати як навчально-бойовий. Адже в ВМСУ після розділу Чорноморського флоту було тільки п'ять офіцерів з досвідом підводних занурень. Тому ремонт повинен був завершитися в 2004 році.Однак не завершився. Був інший варіант - два підводні човни в боєздатному стані Україні тоді пропонувала Польща, маючи намір замінити їх новими зразками. Це теж відкинули. Як наслідок, в ВСМУ в 2005 році залишилося два офіцера з досвідом підводного плавання, в 2010-му - жодного. Тому в тім же 2010 року чотири українських офіцери-підводники стажувалися на посадах вахтових офіцерів і командирів бойових частин на борту єдиного боєздатного підводного човна Чорноморського флоту Росії. У липні 2013 року ремонт підводного човна, нарешті, закінчився, а 24 березня наступного року його захопили в Севастополі росіяни ...


Загалом, складається враження, що всі минулі 25 років велася активна робота по недопущенню розвитку дієздатних ВМСУ. Хтось робив це на підставі власного слабоумства, хтось - виходячи з шкурних інтересів бізнесу, хтось - виконуючи іноземні директиви. Друга спроба створення «флоту українського моря» фактично завершилася в березні 2014 го, коли тодішні керівники уряду не змогли (або не захотіли?) організувати вчасний вихід сил ВМСУ з Криму до Одеси. Тепер на черзі - третя, на мій погляд, вирішальна, спроба.


 До 2020 року Україна має намір подвоїти Військово-Морські Сили (ВМСУ). Такі заяви в минулому році можна було почути і від уряду, і від високопоставлених військових. Три чверті флоту держава втратила в 2014 році в результаті захоплення Росією Кримського півострова - разом з головними базами ВМСУ і кораблями, катерами та допоміжними судами.Тобто подвоєння нинішнього складу флоту (а в ньому зараз налічується близько 40 бойових і допоміжних одиниць) буде означати вихід тільки на половинний чисельний склад ВМСУ напередодні російської агресії.Звичайно, кораблі, катери і судна, які увійдуть до складу українського флоту, будуть новими, сучасними, боєздатними, тоді як половина наявних одиниць потребує ремонту. Але все одно і в 2020 році ВМСУ залишаться одними з найбільш слабких на Чорному морі, яке при певних обставинах цілком може перетворитися в театр військових дій. Адже майже всі поповнення буде являти собою бойові катери. Зокрема, за словами командувача ВМСУ віце-адмірала Ігоря Воронченко, в цьому році до складу флоту повинні стати чотири бронекатери типу «Гюрза-М», два десантно-штурмових катери типу «Кентавр» і одне судно спецпризначення.Крім катерів, до складу ВМСУ планували ввести багатоцільовий корвет нового типу «Володимир Великий», який будується в Миколаєві. Але, за словами начальника Генерального штабу ЗСУ генерала армії Віктора Муженко, Україна поки не виробляє системи зброї для кораблів такого класу. Новий корвет для ВМСУ можна добудувати за 3-4 роки, зазначає Муженко, однак для цього треба або форсованими темпами розробити і почати випуск потрібного озброєння, або десь його закупити. Поки ж випускають тільки бойові модулі для катерів, здатні забезпечити артилерійський вогонь, стрілянину реактивними снарядами і захист від повітряних атак.Хоча дивно: за інформацією, яку на початку 2000-х я отримав від компетентних осіб, вже тоді були розроблені унікальні ракетні системи як наземного, так і корабельного базування, від яких на Чорному морі практично не було захисту і якими можна було з одного залпу знищити або вивести з ладу навіть ракетний крейсер або легкий авіаносець. Але тоді ця розробка, як і інші, не була потрібна режиму Кучми, а зараз, мабуть, конструктори цього проекту вже давно на пенсії ...Отже, маємо третю за останні сто років спробу Української держави побудувати УКРАЇНСЬКИЙ флот.Сьогодні до складу ВМСУ входять фрегат «Гетьман Сагайдачний» (флагман), корвет «Вінниця», ракетний катер "Прилуки", шість артилерійських катерів, корабель управління «Донбас», малий розвідувальний корабель «Переяслав», середній десантний корабель «Юрій Олефіренко» і близько 30 суден і катерів забезпечення. Також ВМСУ включають бригаду і кілька окремих батальйонів морської піхоти та інші наземні частини. 
 
фрегат "Гетьман Сагайдачний"

ракетний катер "Прилуки"
 
корабель управління «Донбас»

 розвідувальний корабель «Переяслав»

 
середній десантний корабель «Юрій Олефіренко»


Варто порівняти склад ВМСУ з флотами інших чорноморських держав.  
Численні цифри, що характеризують склад тих чи інших флотів, можуть здатися важкуватими для сприйняття, проте це той випадок, коли без цифр неможливо - вони нерідко говорять самі за себе.Отже: сусідня Румунія мала 4 фрегата (в тому числі 2 - британської споруди), 4 корвета, 6 ракетних катерів, 5 мінних кораблів, 1 законсервовану підводний човен, вертолітний групу (в тому числі 3 палубних вертольота IAR-330 «Пума»), батальйон морської піхоти, групу підводних диверсантів, 2 дивізіону річкових кораблів на Дунаї (в тому числі дивізіон артилерійських кораблів-моніторів). В цілому чинний румунський флот налічував 16 бойових кораблів, 20 бойових катерів, 16 допоміжних суден. У резерві перебувало 60 кораблів і катерів. У планах Румунії - придбати для ВМС 4 багатоцільові ракетні корвета, 4 мінних тральщика і корабель забезпечення.

У Болгарії було 4 фрегата, 2 корвета, 3 ракетних катера, близько 20 кораблів бойової підтримки (тральщики, десантні кораблі, мінні загороджувачі, торпедні та артилерійські катери). Також ВМС Болгарії мають ескадрилью протичовнових вертольотів Мі-14.



Незрівнянно більш потужним є флот Туреччини. Зараз в його бойовому складі перебуває 13 підводних човнів, 18 фрегатів, 8 корветів, 15 літаків і 33 вертольота. Загальна кількість бойових кораблів, суден допоміжного флоту і катерів становить близько 300 одиниць. При цьому влада Туреччини взяли курс на подвоєння ВМС в найближчі 10-15 років і на якісне їх переоснащення. При цьому 100% нових кораблів будуть будуватися на турецьких морських заводах, частково за німецькими, частково за власними проектами.Вже побудовані і введені до складу флоту 2 новітніх корвета типу «Ада», 2 будуються на Стамбульської військово-морської верфі, ще 4 замовлені приватним компаніям, термін завершення серії - 2024 рік.Позаторік закладена - за німецьким проектом - перший підводний човен серії з 6 однотипних човнів. Ця човен, названа «Піріреіс», повинна увійти до складу флоту в 2020 році.


Заплановано будівництво від 4 до 8 фрегатів з потужним озброєнням типу TF-2000 і 4 кілька менших фрегатів типу TF-100.У Стамбулі швидкими темпами добудовують 2 нових великих танкодесантних корабля типу «Байрактар», які повинні увійти до складу флоту протягом 2017 року.У минулому році президент Туреччини Ердоган взяв участь в урочистій церемонії початку будівництва в Тузлі під Стамбулом УДК (універсального десантного корабля) «Анадолу». Проект розроблений турецькими фахівцями разом з іспанською компанією «наванта» на базі УДК «Хуан Карлос I». Цей корабель буде нести на собі авіагрупи з 6 палубних винищувачів-бомбардувальників F-35B, 6 ударних і 8 транспортних вертольотів, а разом з тим від 4 до 6 десантних катерів, кілька катерів управління і до 20 десантних бронетранспортерів. Крім того, Ердоган заявив про намір Туреччини побудувати ще й авіаносець, який буде базуватися в Середземному морі.Експерти відзначають, що в разі виконання програми будівництва флоту приблизно в 2025 році Туреччина увійде в топ-десятку держав з найсильнішими флотами, а далі, якщо вистачить ресурсів на побудову другого УДК типу «Анадолу», вийде на 8 місце в світі.

 А тепер - Чорноморський флот Росії. Оскільки все російське, за словами поета, «аршином общим не виміряти» (хоча «аршин» - це саме російська міра довжини), то кораблі ЧФ зберегли радянську класифікацію. Однак ми переведемо її в загальносвітову. Отже: в складі флоту ракетний крейсер «Москва» (флагман), 6 фрегатів (ще один завершує державні випробування), 12 корветів (плюс 1 спущений на воду), 7 підводних човнів, 5 ракетних катерів, 7 великих десантних кораблів, 5 десантних катерів , 4 середніх розвідувальних корабля, 5 протидиверсійних катерів, 7 тральщиків і кілька десятків кораблів, суден і катерів забезпечення.А на додачу - потужні сили морської піхоти і кілька бригад і полків берегової оборони, штурмової і розвідувально-протичовновий авіаполки. Варто звернути увагу на великі десантні можливості Чорноморського флоту. До 2020 року планується включення до складу ЧФ ще близько 20 бойових одиниць і суден забезпечення. Крім того, Росія утримує захоплені в Криму українські кораблі: 5 корветів, 2 тральщика, підводний човен, корабель управління, великий десантний корабель і 2 недобудованих корвета високого ступеня готовності в окупованій росіянами Феодосії.

 До всього цього додамо квазідержаву Абхазію (реально - російський протекторат), у якій є, за даними ЗМІ, кілька бойових катерів, в тому числі і ракетних, і сторожовик. І при цьому вона не несе ніякої юридичної відповідальності за дії свого флоту (на якому служать, до речі, майже виключно особи з російськими паспортами - адже більшість жителів цієї території мають російське громадянство). Різати на металобрухт свої бойові одиниці Абхазія не збирається.Що ж стосується Грузії, то після війни 2008 року вона змушена була розформувати свої не надто потужні ВМС, втративши більшу частину їх складу - залишилося 5 бойових катерів і 2 малі десантні кораблі, подаровані Болгарією і передані прикордонній службі.І якщо з боку флотів країн НАТО агресивних дій чекати не доводиться, то з боку Росії такі дії були ще до окупації Криму. Згадаймо захоплення морською піхотою Чорноморського флоту маяків не тільки на території Криму, але і в Генічеську, і вихід в 2008 році з Північної бухти Севастополя російської ескадри для нападу на грузинське узбережжя, незважаючи на заборону з боку української влади.Та й після окупації Криму ЧФ активно діє проти України, зокрема прикриваючи незаконну розвідку російськими компаніями нафтогазових родовищ на українській частині чорноморського шельфу (скажімо, не так давно російські снайпери обстріляли водолазне судно ВМСУ «Почаїв»). Тому навіть подвоєний порівняно з нинішнім флот навряд чи зможе захистити українське узбережжя від серйозної атаки - максимум від висадки розвідувально-диверсійних груп під прикриттям кількох катерів, якщо на Чорному морі знову почнеться «гібридна» війна. Тому потрібно якомога швидше розгортати ударні авіаційні групи і берегові ракетні комплекси, щоб убезпечитися від цілком можливого нападу основних сил Чорноморського флоту Росії.
(принаймні сучасних українських ракетних розробок достатньо і вони доволі ефективні, щоб якщо не знищити, то принаймні завдати відчутного удару російським ВМС - прим.Квітник)В цілому ж має бути ясно: третя спроба створення дієздатних ВМСУ є вирішальною, і від успіхів на цьому полі залежить доля України як чорноморської держави. Зрозуміло, оптимальним для забезпечення національної безпеки для України став би вступ в НАТО. Власне, якби Грузія і Україна були членами Альянсу, то агресія з боку Росії, навіть «гібридна», стала б малоймовірною. Але виходити слід з існуючих геополітичних реалій, в силу необхідності мобілізувати українську економіку на забезпечення потреб оборони.



Додати заголовок


 Джерело -  https://surmasite.wordpress.com/2017/02/03/%D0%B2%D0%BE%D0%B5%D0%BD%D0%BD%D1%8B%D0%B9-%D1%84%D0%BB%D0%BE%D1%82-%D1%83%D0%BA%D1%80%D0%B0%D0%B8%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B3%D0%BE-%D0%BC%D0%BE%D1%80%D1%8F-%D1%82%D1%80%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BF/
(Сергій Грабовський, спеціально для публікації в "Крим.Реаліі")

Немає коментарів:

Дописати коментар