пʼятниця, 17 лютого 2023 р.

Бурлеск Життя на Карнавалі в Ріо.

 

17 лютого проводиться Карнавал в Ріо-де-Жанейро, Бразилія. Карнавал у Ріо-де-Жанейро - це популярний фестиваль релігійного та соціально-історичного характеру, який проводять п'ять днів поспіль у лютому, починаючи з 1893 року, коли пернамбуржець Гіларіо Жовіно Феррейра створив перше карнавальне ранчо - "Діамантовий король". Одразу хочу звернути вашу увагу на те, що Бразилія є ДУЖЕ набожною католицькою країною, проте церкві довелось змиритись з відвертим еротизмом Карнавалу. Попри всі заборони СВЯТО ЖИТТЯ ТРИВАЄ.  

Цей фестиваль вважається найбільшим карнавалом у світі за версією Книги рекордів. Це всесвітньо відоме свято, що складається з різних видів культурних маніфестацій, як-от паради шкіл самби, бали-маскаради, мобільні партії блокос де ембало, за якими слідують їхні костюмовані учасники, а також вуличні оркестри та blocos de enredo ("школи самби" невеликого розміру), які називаються кордоес (cordões). Для нього також характерні нешанобливість і банальність, двозначні імена (особливо у блокосів), а також культурна, музична і десь навіть сексуальна різноманітність.


Змагальний парад шкіл самби був дітищем журналіста Маріо Фільо (брата драматурга Нельсона Родрігеса та вихідця з Пернамбуко, відомого як і Хіларіо Жовіно), який організував через свою газету Mundo Esportivo перший офіційний конкурс 1932 року. Інший уродженець Ресіфі, Педро Ернесто, також зіграв вирішальну роль в успіху заходу: будучи мером тодішнього Федерального округу, він став першим політиком, який надав фінансову підтримку карнавалу в рамках проєкту, спрямованого на перетворення Ріо-де-Жанейро на туристичну столицю, а 1935 року він визнав і зробив офіційними паради.


Карнавал у Ріо можна вважати високопрестижною культурною подією, адже його вже було обрано користувачами відомого сайту Fun Party найкращою вечіркою у світі. Його постійно згадують як найвідоміший карнавал з усіх існуючих.













































































Немає коментарів:

Дописати коментар