суботу, 14 вересня 2013 р.

Фізика недалекого майбутнього: як нові технології змінять за 10 років наш світ.

Зазирати в далечину нашого майбутнього справа безумовно цікава, проте невдячна. Роблячи далекоглядні прогнози, ми хоч і відштовхуємось від фундаменту досягнутого на сьогодні, проте інколи складно уявити які зміни можуть нас очікувати вже за найближчим рогом.
Разом із тим, з достатньо високою ймовірністю можливо оцінити наші перспективи на найближчих років п'ять - десять. У цьому пості наводимо Вам основні тези відомого фізика, футуролога, автора низки науково-популярних бестселерів, одного з авторів теорії струн, активного популяризатора науки та ведучого наукових програм на каналах Discovery, BBC і Science Channel Мічіо Каку. Людини, до якої прислухається світ.



1. Internet Glass.  
Окуляри доповненої реальності. Найближчим часом вони зазанють подальшого розвитку та поширення. За їх допомогою людина отримає можливості розпізнавання облич, і проведення відеоконференцій, купівлі різних товарів після сканування їх по QR-коду, перегляд фільмів та інші особливості, які нині доступні за допомогою звичайного ПК.  Звичний комп'ютер, скоріш за все, перенесеться в інше середовище і увесь час інформація буде у вас  перед очима.


Як відомо, Google вже випустив першу партію своїх окулярів Glass, але поки що для тестерів. У масове виробництво окуляри доповненої реальності мають надійти вже наступного року. Проте, на думку доктора Каку, такий гаджет буде дуже популярним вже через десяток років і буде чи не у кожного.



2. Оцифрувати все.
Незабаром усе буде оцифровано: гроші, навчання, медицина, увесь світ перейде на цифру. Cвіт повністю перейде на електронні гроші, це зробить наше життя набагато простішим. Так, наприклад, розрахуватися в будь-якому магазині можна буде за допомогою мобільного телефону.





 Музику та кіно більше ніхто не купуватиме у звичайних магазинах. Вона повністю перейде в "цифру" і все можна буде придбати в інтернеті. "Одна за одною індустрія оцифровується. Це робиться для того, щоб зробити наше життя дешевшим та простішим. Усе це робиться для нашого комфорту", - вважає Мічіо Каку. Разом з тим перехід "на цифру" медицини поки що викликає надзвичано велику кількість питань.


Настане ера чіпів. Чіп може бути настільки маленьким, що його можна буде вставити до будь-якого органу і отримувати з нього інформацію. МРТ-машини будуть розміром із валізу, а ще можна буде отримати записи свого генома. Вирощування ж частин людського тіла стане масовим.


3. Інтерактивне спілкування з голограмами.
У найближчому майбутньому фізична присутність людини замінюватиметься її голограмою. Відеозв'язок зробить великий крок уперед. Наприклад, гортаючи слайди, можна буде викликати лікаря і його голограма з'явиться у вас на стіні.




Ви зможете отримати консультацію, навіть не виходячи з будинку. Так само ви зможете зв'язатися з юристом і отримати певні поради стосовно свого питання.
Зазначимо, нещодавно в Microsoft заявили, що збираються схожу функцію запустити в Skype.















4. Авто майбутнього.
Головна тенденція, що очікує людей у майбутньому – це авто без водія. Прямо з автівки можна буде купити в інтернеті музику, чи замовити квитки на літак, чи взагалі "закупитися" у продуктовому магазині. Все ж буде реалізовано за допомогою просунутого портативного пристрою, вмонтованого в машину. Авто без водія використовуватимуть GPS, радари та спеціальні чіпи.  "Слово "комп'ютер" та слово "автокатастрофа" зникнуть з нашої мови після того, як світ користуватиметься такими авто", - вважає Каку, що у мене особисто викликає величезний сумнів.

5. 3D-принтер.
Ці девайси вже почали входити в наш ужиток і вже кожен бажаючий за кілька тисяч доларів може придбати його. Мічіо Каку вважає, що у найближчому майбутньому такі принтери повністю перевернуть світ. З їхньою допомогою можна буде надрукувати все, що заманеться.


Наприклад, розповідає Мічіо, подарунок на Різдво можна буде відправити у вигляді дизайну будь-якої "іграшки" електронною поштою. Отримувач же зможе роздрукувати модель на 3D-принтері. І взагалі, кожен вдома зможе створити свою міні-фабрику. Зазначимо, нині на таких принтерах науковці успішно друкують людські органи, а "просунуті" юзери - зброю.


6. Ідеальний капіталізм.
На думку Каку, усе це веде людство до ідеального капіталізму. "Сьогодні капіталізм засновується на попиті та пропозиції. Але у звичній схемі немає точності. Ви насправді не знаєте, скільки коштує товар. В майбутньому, коли ви прийдете до магазину, ви точно знатимете, хто має найдешевший продукт, а хто найкращий. Який прибуток отримає компанія, ви будете знати усе. Якщо ви компанія – ви будете знати, хто купує ваш продукт, у вас будете багато даних про вашого клієнта. За досконалого капіталізму брендування стає найбільш важливим. Усі знають усе про будь-що. Це називається ідеальний капіталізм", - впевнений доктор Мічіо Каку.





7. Підключення мозку до комп'ютера.
Світові лідери виділяють усе більше і більше коштів на програми, головним завданням яких стане підключення мозку до комп'ютера. На прикладі повністю паралізованого чоловіка, Мічіо Каку розповів, як можна таку людину зробити життєздатною.
Науковці вставили в його мозок чіп і підключили до комп'ютера. Тепер він може подорожувати в інтернеті, відповідати на електронну пошту, писати листи, гратися у комп'ютерні ігри, контролювати свій візок і керувати домашніми приладами. Тобто він може робити усе те, що робить звичайна людина.
Так само до комп'ютера під'єднаний і мозок відомого науковця сучасності Стівена Хокінга.


8. Боротьба зі старінням.
"Ми тепер починаємо розуміти процес старіння. Це побудова клітинних помилок. Гени контролюють процес старіння. Але чи знали ви, що деякі тварини живуть вічно? Вірите ви чи ні, але деякі тварини живуть так довго, що ми навіть не можемо виміряти тривалість їхнього життя. Наприклад алігатори, крокодили живуть вічно. Ви скажете: "це дурниця і вони живуть 70 років". Але ніхто насправді не бачив старого алігатора чи крокодила. Ми на 98% ідентичні до шимпанзе. Лише декілька генів відрізняють нас від них. Дуже скоро ми знайдемо гени, які контролюють процес старіння і зможемо змінювати їх", - поділився Каку.


"Майбутнє – це великий потяг, який їде по рейках. Деякі люди кажуть: "Я надто старий, щоб у нього сідати. Я не можу цього навчитися", але молоді люди вважають інакше: "Це мій потяг, це моє майбутнє. Я хочу бути машиністом, я хочу вести цей потяг, тому це моя доля, це моє майбутнє"                      
(Мічіо Каку)











 Більше читайте тут: http://tsn.ua/nauka_it/fizika-maybutnogo-yak-novi-tehnologiyi-zminyat-nash-svit-foto-video-295978.html



























Немає коментарів:

Дописати коментар