вівторок, 1 грудня 2015 р.

11 факторів, які можуть відтермінувати наближення старості.

Старіння є неминучим фактором життя, але є кроки, які ми можемо зробити вже зараз, щоб запобігти негативним наслідкам в майбутньому. Експерт по здоровому способу життя і правильному харчуванню Анна Магі розповідає у колонці для Daily Mail про 14 простих речей, які допоможуть зберегти молодість і здоров'я.

                                    Йога та вегетаріанство



В результаті дотримання вегетаріанської дієти і щоденних нехитрих занять йогою виробляються більш довгі тіломіри в організмі. Це захисні ковпачки навколо наших хромосом, які стають коротшими із збільшенням віку. Більш довгі тіломіри дозволяють сповільнювати процес старіння в організмі. У дослідженнях університету Каліфорнії було доведено, що зменшення кількості м'яса в раціоні і щоденна релаксуюча діяльність збільшили довжину тіломір на 10% протягом 5 років. У тих же, хто не дотримувався даного режиму, було помічено укорочення тіломір на 3% протягом цього ж періоду часу.

 
                             Рясне виділення поту


 
«Одна з кращих речей, яку ви можете зробити для свого організму, щоб допомогти йому справитися зі старінням – це займатися певним видом спорту або робити вправи 3 рази на тиждень, щоб спровокувати рясне виділення поту», - говорить Тім Спектор, професор генетичної епідеміології в Королівському коледжі в Лондоні і автор книги Однаково різні: Чому ви можете змінити ваші гени. Як говорить Тім, це важливо як для фізичного, так і психічного фактора анти-старіння. «З віком для вашого мозку і здоров'я в цілому буде краще, якщо ви будете не розгадувати інтелектуальні кросворди, а робити вправи», - пояснює він. Крім того, дослідження, проведене американськими фізіологами, довело, що заняття на біговій доріжці по півгодини і більше дозволяють уповільнити фактор старіння кістково-м'язової системи організму.

 
                        Томатний кетчуп та соус сальса

 
У 2012 році молекулярний біолог професор Марк Берч Мачін і його команда в Університеті Ньюкасла у Великобританії, виявили, що вживання п'яти столових ложок оброблених томатних продуктів може збільшити природне вироблення колагену шкіри і власний вбудований захист від сонячних опіків на 33% всього за п'ять тижнів.



Це, звичайно, не означає, що ви можете економити на сонцезахисному кремі, але чудово допоможете організму в боротьбі з небажаними процесами. Що найцікавіше, на думку професора, так це те, що ефект був помітний при вживанні виключно оброблених томатних продуктів, таких як кетчуп, томатна паста або пюре. Вся справа в тому, що в помідорах міститься лікопін - активний антиоксидант, біологічно важливий для організму.

 
                               Сімейна історія здоров'я

 
Якщо у вас є найближчі родичі - бабусі та дідусі, батьки, брати і сестри, які мали серцевий напад або інсульт або ж інші історії хвороби - це може збільшити ризик подібної долі і у вас. Запитайте ваших родичів, чи мали вони серйозні хвороби або, наприклад, інсульт, і якщо так, то скільки років їм було, коли вони захворіли, або поговоріть з вашим сімейним лікарем про ці захворювання. Ви не можете змінити свою сім'ю, але ви можете допомогти самому собі знизити ризик шляхом регулювання інших факторів способу життя, таких як відмова від паління, здорове харчування, контроль ваги і фізична активність.


                     Контроль здоров'я після менопаузи

 
До менопаузи естроген, як вважають вчені, є захистом проти серцево-судинних захворювань у жінок. Але зниження естрогену – не єдина проблема. Дуже часто жінки стикаються з більш високим ризиком захворювання серця після менопаузи. Це обумовлено підвищенням артеріального тиску і холестерину в крові. Тому лікарі радять здати аналізи на LDL, HDL-холестерин і тригліцериди, щоб дізнатися, чи є їх рівень в крові в межах норми. Високий кров'яний тиск і рівень холестерину називають «тихими вбивцями», оскільки вони не мають ніяких симптомів, але провокують серцеві напади. Можливо цей контроль здоров'я здасться вам не вартим уваги, але саме він – квиток до більш здорового майбутнього.

 
                      Жири для розумового довголіття



Жири є невід'ємною частиною здорового харчування, і дуже добре, якщо вони складають певну кількість вашого раціону. В межах норми, зрозуміло. Варто включити в раціон поліненасичені омега-6 жири, які містяться в таких продуктах, як риба, тахін (насіння кунжуту), маргарин, насіння льону, соняшнику та соняшникову олію або поліненасичені омега-3 жири, які є в тунці, лососеві, сардині і блакитній скумбрії. Близько 150 гр. будь-якого з цих продуктів забезпечать норму поліненасичених жирів в організмі.

                             Горіхи для серцевого здоров'я 
 
«Близько 10-15 горіхів в день, наприклад, несолоні волоські горіхи, мигдаль або макадамія скорочують на 50% ризик серцево-судинних захворювань», - каже лікар-кардіолог Росс Уокер. Це також підтвердили 5 досліджень на медсестрах і лікарях-чоловіках Гарвардського університету. Цей тип жирів є невід'ємною частиною здорового харчування, і чудово зробити щоденним вживання вищезазначених продуктів, а також трохи авокадо. Але також варто врахувати, що незважаючи на переваги, ці продукти також містять дуже багато калорій, які можуть додати вам до 10 кг при щоденному надмірному вживанні. Тому лікарі рекомендують з'їдати в день не більше 30 гр. горіхів або 130 калорій даних інгредієнтів. Наприклад, на сніданок або ланч замість чіпсів і шоколаду.

 
                       Спілкування з друзями замість кросвордів

 
Виробники інтелектуальних ігор запевняють нас, що психічні вправи мають важливий вплив на здоров'я головного мозку. Але, за результатами досліджень, кращим способом для профілактики деменції є соціальна взаємодія, - зазначає експерт здоров'я Анна Магі. «Спілкування з друзями на регулярній основі є однією з кращих речей, які ви можете зробити для вашої пам'яті і роботи мозку», - говорить вона. Насправді, дослідження, опубліковане в престижному медичному журналі The Lancet, в якому взяли участь понад 1200 осіб в Швеції протягом трьох років, доводить, що ті, хто обмежує своє соціальне спілкування, на більш ніж 60% схильні до ризику розвитку хвороби Альцгеймера або недоумства.


                                     Кориця замість цукру

 
Дослідження, опубліковані в журналі Diabetes Care, показують, що чверть чайної ложки кориці в день допоможе контролювати рівень цукру в крові у людей з діабетом 2-го типу. Також ця спеція відмінно прибирає тягу до солодкого протягом дня. Коли справа доходить до продуктів, багатих на антиоксиданти, саме трави та спеції є чемпіонами за їх кількістю. Так, наприклад, одна чайна ложка меленої кориці містить ту ж кількість антиоксидантів, що і кошик ягід чорниці, в той час як одна чайна ложка сушеного орегано містить аналогічну чашці червоного винограду або брокколі кількість антиоксидантів.



                                   Екстравертний настрій

 
Кращим препаратом для довголіття на планеті є позитивний настрій, запевняють фахівці. І вони абсолютно праві. Як показали дослідження, ті, хто часто піддаються стресу і ізоляції – мають помітне збільшення кількості різних захворювань. Дослідження дітей довгожителів також показали, що вони найчастіше екстраверти і менш невротичні, ніж інші. Також такі люди мають різні цілі, які стимулюють їх відчувати себе довше і жити щасливіше. Якщо ви будете прокидатися зранку, щоб провернути якісну справу на роботі або порадіти успіхам своїх дітей – ваш настрій буде позитивнішим, а значить і здоровішим, що чудово вплине на тривалість життя.

 
                                           7-годинний сон

 
Більше – не означає краще, коли справа доходить до кількості сну заради здорового майбутнього. Дослідники клініки Центру сну Скріппса в Каліфорнії виявили U-подібну залежність між середньою кількістю годин сну і смертністю в дослідженні більш ніж мільйона дорослих американців. Виявляється, що ті, хто спав між 6,5 і 7,5 годин на добу, живуть довше за тих, хто спить менше 6 або більше 8 годин на день. Оптимальна кількість сну – як норма життя, дозволяє відчувати себе краще і бадьоріше, але при цьому важливо дотримуватися також і часових рамок для відпочинку. І... три чудових місця на планеті, де довголіття – норма життя. Як засвідчила статистика, саме в цих «блакитних зонах» люди відчувають себе краще і щасливіше, а також мають більшу тривалість життя в порівнянні з іншими країнами

Джерело -  http://expres.ua/news/2015/11/29/162206-14-faktoriv-mozhut-vidterminuvaty-nablyzhennya-starosti

Старіння є неминучим фактором життя, але є кроки, які ми можемо зробити вже зараз, щоб запобігти негативним наслідкам в майбутньому. Експерт по здоровому способу життя і правильному харчуванню Анна Магі розповідає у колонці для Daily Mail про 14 простих речей, які допоможуть зберегти молодість і здоров'я
Читайте більше тут: http://expres.ua/news/2015/11/29/162206-14-faktoriv-mozhut-vidterminuvaty-nablyzhennya-starosti

Немає коментарів:

Дописати коментар