четвер, 31 березня 2016 р.

Здоров'я. Ефект лiкування залежить навiть вiд того, чим запивати пігулки.


Коли доводиться пити пігулки, важливо не тiльки вчасно їх вживати, а й знати, коли та чим запивати, щоб домогтися очiкуваного ефекту, а в окремих випадках - не нашкодити ще бiльше органiзму. То як правильно вживати пігулки? Докладно в розмовi газети з Борисом Скачком, лiкарем-дiєтологом.

  Бiльшiсть медпрепаратiв треба запивати водою. Чому? -- 
Активнi речовини, якi є в препаратах, можуть суттєво змiнити свою активнiсть пiд час контакту з водою, точнiше, з кислотами чи лугами, якi є в нiй, а також ще й з неорганiчними солями. Тому в багатьох випадках pH води треба не просто враховувати, а й добре контролювати. Можна запивати медикаменти пiдкисленою або лужною водою. Якщо це сумнiвна вода, з-пiд крана, можна додати харчової соди чи оцту. Але краще перед тим все-таки її очистити вiд хлору, пестицидiв, токсинiв, мiкробiв, вiрусiв з допомогою фiльтрiв, якi можуть одночасно i змiнити pH води до потрiбної вам якостi.

  Як краще приймати антибiотики? 
 Щоб пiдвищити ефективнiсть їх застосування i водночас не порушити роботу нирок, бiльшiсть антибiотикiв слiд приймати або перед їдою, або мiж прийомами їжi. Принципово для бiльшостi - не потрапити в шлунок з їжею. I запивати їх треба тiльки лужною водою. А також потрiбне окреме лужне пиття протягом дня. Це не тiльки пiдвищить ефективнiсть прийому антибiотикiв, а й захистить вашi нирки, бо в лужних умовах антибiотик виходить, як правило, легко, не утворюються каменi в нирках, i, вiдповiдно, не розвивається пiєлонефрит, ниркова недостатнiсть. 
 
Люди масово приймають ферментнi препарати для кращого травлення. Якi тут вимоги?
Якщо це ферментнi препарати, то, доки не налагодите правильне харчування, запивайте їх тiльки кислою водою. Пробiотики - нейтральною або кислою, вживаючи їх також перед їдою. Жовчогiннi препарати теж краще приймати перед їдою i запивати невеликою кiлькiстю лужної води. Вiд такої води не тiльки полiпшується якiсть жовчi, а й збiльшується її утворення. Жовч стає бiльш лужною. А це, нагадаю, найсильнiший антибiотик нашого органiзму. У таких умовах гинуть майже всi патогеннi бактерiї. Препарати залiза слiд вживати, запиваючи кислою водою (тодi залiзо краще засвоюється i швидше лiкується анемiя), кальцiю - лужною водою, перед їдою. Препарати проти печiї - лужною або нейтральною водою, бо лужна посилює дiю, нейтральна - не змiнює, а кисла - нейтралiзує луг i знижує ефективнiсть прийому. 
 
А проти алергiї?
 Тiльки лужною водою, бо кисла знижує лiкувальний ефект у два рази. I поки ви очiкуватимете ефекту вiд антигiстамiнних препаратiв, пiдвищується ризик найважчих ускладнень алергiї -- може виникнути анафiлактичний шок або набряк Квiнке. Полiвiтамiннi препарати краще запивати кислою водою або кислими соками (можна з кисло-солодким смаком). 

 
А ось вiдхаркувальнi, серцевi, препарати для зниження артерiального тиску, рiвня холестерину в кровi - тiльки лужною. Часто у лiкуваннi використовують ацетилсалiцилову кислоту. Компоненти, якi в нiй мiстяться, треба запивати тiльки нейтральною водою. Бо якщо кислою, можна заробити виразку шлунка i смертельну кровотечу, а лужна нейтралiзує дiю.


Дехто запиває лiки чаєм. Це теж недобре? 
I чай, i кава мiстять щавлеву кислоту. А це ставить пiд сумнiв повноцiнне засвоєння хоча б кальцiю. А також можливi реакцiї з препаратами проти печiї. Кава й особливо чай мiстять багато кофеїну, що посилює дезiнтоксикацiйну функцiю печiнки. А це означає, що бiльша доза медикаментiв буде зруйнована в печiнцi. Вiдтак активнiше розвиватиметься гепатит або жировий гепатоз. Якщо запивати треба, а нема чим, тодi краще кавою. Там менше кофеїну, тому значна частка препарату все-таки потрапить у кров. Бо в чаї є ще дубильнi речовини, якi несумiснi з багатьма препаратами, у тому числi й кардiологiчними.

  Якщо ж ви хочете запивати таблетки мiнеральною водою, обов'язково звернiть увагу на її pH, а також на мiнералiзацiю. Бо що вона менша, то краще i швидше засвоюватимуться препарати, якi ви застосовуєте. Запивати солодкими водами не раджу через вмiст хiмiчних речовин, якi впливають на колiр, смак, аромат, i результат взаємодiї їх з медпрепаратами дуже важко спрогнозувати. А от якщо газованi напої -- це означає, що вони мають кислий pH i для запивання багатьох препаратiв також не годяться, принаймнi доки видiляється вуглекислий газ. Iрина ШЕЛУПЕЦЬ, газета "Експрес"
Джерело - http://expres.ua/health/2016/01/31/171327-efekt-likuvannya-zalezhyt-navit-togo-chym-zapyvaty-tabletky

Будьте Здорові!!!


Немає коментарів:

Дописати коментар