вівторок, 1 березня 2016 р.

Справжня сенсація!!! Ми зможемо подорожувати у часі! Чи ні?



Геніальне передбачення Ейнштейна про існування гравітаційних хвиль нарешті дістало наукове підтвердження Ця подія вже визнана епохальною науковою сенсацією. Міжнародна група вчених повідомила про те, що телескоп Fermi, розташований на навколоземній орбіті, виявив джерело незвичайних гамма-променів - гравітаційних хвиль, у сузір'ї, що знаходиться на віддалі 1,3 мільярда світлових років від Землі! 

  Це незвичайне явище зареєстрували й наземні обсерваторії, пише газета "Експрес". Ерін Райан, що працює при Центрі космічних польотів імені Годдарда НАСА, і американський астрофізик Марк Кюхнер навіть розмістили на своїх сторінках в Twitter фотографію торта з написом: "Вперше зареєстровані гравітаційні хвилі!" Існування саме цього явища ще у 1916 році теоретично передбачив Альберт Ейнштейн, але всі експериментальні спроби виявити гравітаційні хвилі закінчувалися провалом.
 
Що ж нині дізналися науковці? Як їм вдалося зафіксувати гравітаційні хвилі? 
-- Коли чорні діри (астрофізичні об'єкти з надпотужною силою тяжіння) зіштовхуються, - пояснив Іван Крячко, завідувач лабораторії Головної астрономічної обсерваторії НАНУ, - то утворюють гравітаційні хвилі. Це збурення гравітаційного поля, що розповсюджується зі швидкістю світла, і, як передбачено загальною теорією відносності Ейнштейна, руйнує простір і час. Ще донедавна не було технологій, які могли б виміряти гравітаційну хвилю, адже вона у 10 тисяч разів менша, ніж діаметр протона. Хвилі розтягують та стискають простір зі швидкістю світла і проектують сили масивних об'єктів на величезні відстані. Зафіксувати гравітаційні хвилі допоміг лазерний інтерферометр LIGO. Відомо, що загальна вартість цього проекту становить приблизно $620 мільйонів. Довгі роки на LIGO виділяли кошти без усякої впевненості, що ці вкладення окупляться. Але тепер ні в кого вже немає сумніву, що гроші витрачені немарно. 
 
Гравітаційні хвилі, зафіксовані LIGO (лазерна інтерферометрична гравітаційна обсерваторія, проект Каліфорнійського і Массачусетського технологічних інститутів), утворили дві чорні діри, які були у 29 і 36 разів більшими за масу Сонця. Коли вони злилися (це тривало лише 20 мілісекунд), то викинули у простір приблизно три сонячні маси енергії у вигляді гравітаційних хвиль. До речі, LIGO зафіксував це ще 14 вересня 2015 року. Але, перш ніж оголосити про сенсаційне відкриття, науковці аж до лютого 2016-го аналізували отриману інформацію. 
-- Як вдалося Ейнштейну на початку століття передбачити те, що лише зараз зафіксували суперточні прилади?
 -- Твердження про те, що гравітаційні хвилі мають виникати, коли два масивні об'єкти стикаються, стало частиною загальної теорії відносності Ейнштейна. Описати гравітаційну взаємодію тіл, що рухаються зі швидкостями, наближеними до швидкості світла, геніальному вченому допомогла його інтуїція. -- Експерти вже назвали фіксацію гравітаційних хвиль подією нобелівського масштабу. Ейнштейн випередив її на 100 років. Цікаво, чи тоді, у 1916 році, його відкриття було оцінено гідно? -- Не зовсім. Хоч наукові світила і визнавали революційний характер понад 300 наукових праць Ейнштейна, проте цінувалося насамперед те, що може бути доведене на практиці. Свою єдину (!) Нобелівську премію великий фізик, тоді вже автор спеціальної і загальної теорії відносності, отримав у 1922 році за теорію фотоефекту (з нейтральним формулюванням: "і за інші роботи в галузі теоретичної фізики"), тобто за найбільш беззаперечну і добре перевірену в експерименті працю. Існування гравітаційних хвиль підтверджує, наскільки геній Ейнштейна випереджував його час
 
. -- Чи зможе людство з часом використовувати гравітаційні хвилі, як, скажімо, електромагнітні? 
-- Коли Майкл Фарадей у середині ХІХ століття демонстрував свої дослідження електромагнітної індукції, ніхто не міг збагнути, навіщо це? А нині кожен двигун працює за цим принципом. Генріх Герц наприкінці 1887 року довів існування електромагнітних хвиль, але він й уяви не мав про стільникові телефони, що працюють завдяки цьому явищу. LIGO вдалося виявити гравітаційні хвилі, які виникли внаслідок злиття двох чорних дір понад мільярд років тому! Саме стільки часу знадобилося, аби гравітаційна пульсація дійшла до Землі. Але чорних дір у космосі чимало, і тепер уже, без сумніву, ці хвилі будуть реєструвати регулярно. Це початок ери нової, гравітаційної астрономії, можливість вивчати Всесвіт не лише через оптичні, рентгенівські тощо джерела, а й через гравітаційні хвилі. Можливо, саме завдяки їм ми навчимося подорожувати в часі і навіть в інші світи перелітати...

 Джерело - http://expres.ua/main/2016/02/26/174991-znaydeno-klyuch-inshyh-svitiv

Немає коментарів:

Дописати коментар