вівторок, 24 травня 2016 р.

Здоров'я. Насіння льону не панацея. Проте...


Останнім часом ця рослина дуже популярна. Йдеться не про одяг з льону, а про раціон людини. Особливо популярно їсти лляне насіння. Його додають у салати, йогурти та інші страви. А фахівці переконують, що споживання льону зміцнює наш організм. Чи справді це так і яка користь від льону, розповідає Оксана Скиталінська, вiце-президент Асоцiацiї дiєтологiв України.


-- Льон справді такий цінний у медицині? 
-- Так. Ще Гіппократ лікував хворих насінням льону. А король Карл Великий вважав його панацеєю від усіх хвороб і навіть видав закон, згідно з яким усі піддані були зобов’язані вживати його в їжу. У кожній лляній насінині міститься комплекс корисних речовин, а калорійність, натомість, невисока -- в одній столовій ложці міститься 37 кілокалорій, 1 грам білка, 3 грами жиру та 2 грами вуглеводів. Одна столова ложка лляного насіння містить приблизно 1,8 грама рослинних омега-3 жирних кислот.
 
-- При яких захворюваннях слід споживати льон? 
-- Харчові волокна (клітковина) льону мають унікальну здатність всмоктувати воду (в 4 -- 6 разів більше її власного обсягу), виводити шкідливі речовини з організму. Дослідження підтверджують, що лляне насіння захищає проти раку, особливо молочної та передміхурової залоз і товстої кишки, оскільки омега-3 жирні кислоти гальмують запальні процеси, утворення та розвиток пухлин. Окрім цього, Омега-3 жирні кислоти нормалізують тиск, запобігають затвердінню артерій і майже на 75 відсотків попереджують відкладення холестерину та налипання білих клітин крові до внутрішніх стінок артерій. Омега-3 ЖК підтримують природний ритм серця, лікують аритмії та серцеву недостатність. Вживання лляного насіння допомагає запобігти інфарктам та інсультам. Корисним буде льон жінкам, у яких менопауза. Одне з досліджень демонструє, що 2 повні столові ложки лляного насіння на день (40 грамів), додані до каші, соку, йогурту, удвічі скорочують частоту та інтенсивність припливів у жінок і можуть бути замінником гормональної терапії для поліпшення легких симптомів менопаузи, наприклад, припливів, дратівливості та нічної пітливості. А ще льон зменшує прояви депресії, безсоння, неспокою, знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера.

 
-- Кажуть, ця рослина особливо корисна людям, у яких діабет? 
-- Це правда. Щоденне споживання лляного насіння здатне нормалізувати рівень цукру в крові в дорослих пацієнтів з цукровим діабетом другого типу. Клітковина перешкоджає швидкому всмоктуванню глюкози в тонкому кишківнику, захищаючи організм від різких перепадів рівня цукру в крові. Цукор надходить повільно та рівномірно з їжі в кров.

 
-- Льон дієвий у боротьбі зі зайвою вагою? 
-- Так. Підкажу рецепт. Беремо одну склянку кефіру (1,5% жирності), 2 чайні ложки насіння льону, 1 чайну ложку насіння сезаму, півчашки сезонних ягід, одну четверту частину банана. Усе перемелюємо в блендері та їмо замість сніданку -- 1 -- 3 місяці. Поєднувати такий рецепт слід з пробіжками, вправами. Можна робити розвантажувальні дні -- кефіру потрібно взяти 1,5 літра, а банан уже не додавати. Пити більше чистої води.
 
-- А лляне насіння можна їсти всім?
 -- У невеликих кількостях так, лише вагітним та тим жінкам, що годують грудьми, бажано обмежити його вживання до 1 чайної ложки на день. Всім іншим -- 2 -- 5 чайних ложок на день. Льон має високу поглинаючу здатність, тож, аби уникнути закрепів, слід пити багато води. Насіння треба зберігати в холодильнику, а мелене (так зване лляне борошно) -- у морозильній камері, оскільки олія, що міститься в ньому, легко окислюється і з корисної перетворюється на шкідливу.

 Джерело - http://expres.ua/health/2016/05/16/186309-nasinnya-lonu-zapobigaye-rozvytku-bagatoh-hvorob-medyky

Немає коментарів:

Дописати коментар