середу, 28 вересня 2016 р.

Кавун. Користь, шкода та... як вибрати стиглий та смачний.

Час Кавунів особисто я відчуваю як час плотського задоволення. І не просто задоволення - оздоровлення. Кавун настільки благотворно впливає на мій організм, що під час його поїдання, мені здається - з кожною краплею соку та кожним шматочком червонястої м'якоті цієї величезної ягоди, я стаю здоровішим. Мабуть так воно насправді і є.
Отже. Сьогодні говоримо про Кавун і насолоджуємось тим, як звичайний Кавун може прикрасити і без того прекрасне.

Кавун. Користь, шкода та... як вибрати стиглий та смачний.

Довідка:

Кавун звичайний – однорічна однодомна рослина. Квітки одностатеві, одиничні, віночок 5-роздільний, сірчисто-жовтий. Плід – велика, кругла або трохи витягнута ягода з соковитою червоною або жовтуватою м’якоттю. Цвіте у червні – липні. Плоди дозрівають у серпні – вересні.
Поширення. Батьківщина кавуна – Південна Африка. Культивується як цінна баштанна культура в Поволжі, на Україні, в Криму, в Молдавії, на Кавказі і в Середній Азії. Любителі успішно вирощують кавуни у теплицях в середній смузі Росії.
Використовуються м’якоть плодів та насіння. У м’якоті кавуна міститься до 8,7% цукрів (переважно фруктоза), 0,1% органічних кислот (яблучна, лимонна та інші), пектинові речовини (0,5%), клітковина (0,5%), фолієва кислота (8 мкг на 100 г) і незначна кількість інших вітамінів (С, B1, B2, В6, нікотинова кислота і b-каротин).
Вирощування кавуна. Потрібен піщано-суглинний, родючий грунт і сонячне місце. Кавуни визрівають тільки за умови довгого і теплого літа. В Україні успішно визрівають у південних областях (північ ца центр Криму,Херсонська, Одеська...)



 Найцінніше в кавуні — це його м’якоть. Вона містить такі вітаміни: В1, В2, С, РР, фолієву кислоту, каротин. Крім того в кавуні міститься клітковина, а також мікроелементи: калій, натрій, кальцій, фосфор, мідь та ін. Але одним з найцінніших елементів цього плоду є магній. Він виводить з організму надлишок холестерину, забезпечуючи тим самим еластичність кровоносних судин, запобігає утворенню каменів, нормалізує роботу кишечника, зберігає еластичність м’язів і попереджає остеопороз.



 Кавун — сильний сечогінний засіб. Його рекомендують вживати для усунення набряклості при серцево-судинних порушеннях. Сік і м’якоть кавуна приймають при циститах, нефритах і пієлонефритах. Він не дратує сечові шляхи і, на відміну від інших сечогінних, не вимиває калій з організму.




Кавуновий сік відмінно «чистить» печінку, виводячи з неї токсини. Він постачає печінкову тканину цукрами, тому кавун ефективний при хронічному гепатиті, холециститі і дискінезії жовчних шляхів.







 Оскільки м’якоть кавуна має властивість поглинати токсини, то це сприяє поліпшенню мікрофлори кишечника.






 Так само гарний кавун при недокрів’ї, ревматизмі, атеросклерозі, подагрі, гіпертонії, артриті та ожирінні.






 При всіх своїх незаперечних перевагах, слід пам’ятати, що кавунами не слід захоплюватися людям з підвищеною кислотністю, а також із захворюваннями підшлункової залози. Обережно потрібно вживати кавуни людям з серцевими захворюваннями, діабетом і тим, у кого є камені в нирках.






 Протипоказання:
У плодах кавуна накопичуються хімікати (азот, фосфор, калій та ін), які входять до складу добрив. На розрізі такого кавуна в його м’якоті видно жовті, кілька ущільнені ділянки величиною від 0,3 x0, 5 см до 2×2 см і більше. Вживання такого кавуна навіть у здорових людей викликає нудоту, блювоту, шлункові болі і пронос. Такий плід ще більш небезпечний для дітей молодшого віку і ниркових хворих з діагнозом гострого або хронічного нефриту, нефроза і пієлонефриту. У дітей іноді виникає важка диспепсія і супроводжуючі її явища: блювота, пронос, а в окремих випадках – судоми і зневоднення організму. У ниркових хворих дуже швидко виникає ниркова колька і різко погіршується стан.




 Мінус 7 кілограм за 5 днів


Кавунова дієта — ефективна дієта, за допомогою якої можна швидко позбутися від зайвих кілограм.
Вона добре себе зарекомендувала тим, що не тільки позбавляє від зайвої ваги, але і очищає організм від шлаків. Чому ж так популярна кавунова дієта? Ну, по-перше, в 100 грамах стиглого плоду міститься всього близько 38 кілокалорій. Ця дієта не передбачає необхідності морити себе голодом. По-друге, ця дієта дуже проста. Немає необхідності підраховувати калорії і складати меню. Потрібно лише їсти кавун і більше нічого. Дотримуватися цієї дієти можна до 5 днів, не більше. Цього часу вистачить для того щоб позбутися від шлаків, зайвої рідини і непотрібних солей.






Квітучий зовнішній вигляд.
Дотримуючись кавунову дієту, ви помітите, як у вас покращився колір обличчя, адже, все, що корисно для шлунка, корисно і для шкіри. У косметиці використовують сік і м’якоть плодів.
Крім того, регулярне вживання кавуна:
  • надає блиск волоссю;
  • дарує відчуття легкості;
  • покращує стан нігтів;
  • оздоровлює зір.
Перераховані вище властивості кавуна обумовлені тим, що в цій ягоді міститься найцінніший антиоксидант — лікопін. Ця речовина благотворно позначається на стані шкіри і захищає її від передчасного старіння.









Не поспішайте пробувати на початку сезона.
Пам’ятайте, що вживання ранніх кавунів може обернутися для вас отруєнням. У ягоді можуть міститися нітрати, які в людському організмі перетворюються в небезпечні речовини — нітрити. Тому проявіть терпіння, і дочекайтеся середини серпня, коли з більшою впевненістю можна придбати нешкідливий кавун.



Отже Ми тепер поінформовані та попереджені про користь і можливі небезпеки від кавунової пристрасті. Тепер спробуємо визначити, як вибрати САМЕ ТОЙ КАВУН!




1. Розмір

Кавун треба вибирати не найбільший і не найдрібніший - кілограмів 5-7. Бійтеся гігантських ягід (цілком можливо, що він «сьорбнув» лишку добрив) на тлі дрібних, і навпаки - кавуни однакової міри зрілості повинні не сильно відрізнятися розмірами.







 2. Забарвлення

 «Бойове забарвлення» кірки кавуна має бути контрастним, тобто максимально чітко позначені темні і світлі смуги.

Темні, майже чорні смуги говорять про те, що плід отримував багато поживних речовин. Був добре освітлений і мав інтенсивний і повноцінний обмін речовин. Дозрівши, він, перш за все, відключився від баштану. Пересох хвостик (сам пересох, а не був відірваний). Потім перестав продукувати тепер уже непотрібний йому хлорофіл. І під дією світла стали з'являтися світлі плями.








3. Стан кірки кавуна
 На дотик кірка повинна бути дуже твердою: самостійно відірвавшись від гілки, плід більше не отримує вологи і швидко твердне. Проколоти нігтем ви її не зможете ні за що, якщо кавун «готовий»! Коричнева і волога кірка - показник того, що кавун переспів.







4. Звучання
 Кавун повинен резонувати. Це відбувається тому, що м'якоть зрілого кавуна має мікропорожнечі.

По кавуну треба шльопнути, не клацнути по ньому, а гарненько шльопнути. Ця процедура проводиться таким чином: кавун кладуть на долоню лівої руки, а правою рукою стукають його у бік. Кавун повинен віддаватися в лівій руці.




5.Дупка
 Кожен чув, що за «дупкою» кавуна можна визначити: хлопчик це чи дівчинка, саме дівчатка вважаються більш смачними. У «хлопчика» низ ягоди опуклий, а кружечок на ній маленький. А у «дівчаток» низ більш плаский, а кружечок широкий. "Дівчата" вважаються смачнішими: кісточок у них менше, а цукру більше.







6. Хвостик
 Стан хвостика, коли він стирчить (якщо його спеціально не обрізали продавці під корінь), може так само розповісти вам про зрілість плода. Хвостик повинен бути помірно сухим: занадто сухий хвостик означає, що плід відвезли з баштану багато тижнів тому. Однак сухим хвостик міг стати і після того, як його насильно відрізали і він висох «по дорозі», тому звернути свою увагу варто на місце його переходу в кавун. Хвостик як шнурок проростає з "ґудзика". Так от краї цього ґудзика і має бути сухими, а не тільки хвостик. Зате мокрий зелений хвіст майже гарантія незрілого плода.







 7. Плямочка збоку
 Це пляма утворюється в місці контакту кавуна з землею, і якщо вона є, значить, кавун встиг дозріти на грядці. Колір плями повинен бути насичено-жовтим або (ще краще) темно-оранжевим, але не білий!
І ще...

Корисно знати:

Щоб перевірити кавун на стиглість, його кидають у воду, спливе - значить стиглий.






















Немає коментарів:

Дописати коментар