понеділок, 27 травня 2019 р.

"Можем Павтаріть". 27-28 травня 1905 року сталася Цусимська битва у якій Імператорський Флот Японії помножив на нуль Російську Тихоокеанську флотилію.

Росія здатна перемагати у війнах лише за наявності хоча б однієї з трьох умов: несподіваний удар в спину мирної держави, величезна військово-технічна перевага, наявність потужних союзників. А якщо суперник адекватний то...


Царський уряд вважав Японію не дуже сильним супротивником. Упевненості московським можновладцям додавали події 1898 року. Тоді Росія, Німеччина та Франція змусили Японію залишити землі, захоплені у Китаю внаслідок першої японсько-китайської війни 1894 – 1895 років. Російська імперіябез бою окупувала частину півострова Ляодун. Китай віддав ці землі під виглядом «оренди на 25 років». Таким чином Піднебесна визнала та оформила московську анексію своєї території.
  Російська імперія створила на анексованих землях потужну військову базу – Порт-Артур. Царський уряд почувався в регіоні цілком упевнено: Китай був надто слабкий, а Японія... Яку небезпеку може становити для величезної імперії з найбільшою в світі армією держава, розташована на кількох маленьких островах? До того ж, невеличка переможна війна могла суттєво підвищити популярність царату в очах плебсу.
  Вийшло все з точністю до навпаки. Московщина змушена була самотужки вести війну з добре підготованою Японією, і тому зазнала нищівної поразки.

Та найбільш приголомшливою була поразка флоту. Цусимська битва була найбільшою за всю історію панцирного та міноносного флоту Росії. 14 травня 1905 року, флот Московщини, що дорівнював за силами панцерних кораблів японському, був практично повністю знищений. 21 московський корабель був потоплений, ще 5 кораблів та 2 плавучі шпиталі здалися в полон, 6 кораблів до кінця війни були інтерновані в нейтральні порти, і лише 3 кораблі прорвалися у Владивосток, та ще одне допоміжне судно повернулося в Балтику. Втрати Японії – 3 (три) міноносця.

Того Шотаро, Адмірал Хейгатиро Того на містку флагманського панцерника «Мікаса» в Цусимській битві. 1906 р.
В російських текстах, що присвячені цій розгромній поразці Ви обов'язково прочитаєте традиційні "радянські" мантри про різні причини, за якими "неефективний" царський уряд своїми діями призвів до такої катастрофи. Крім "радянських мантр" дізнаєтесь про "коварних британців", дії яких призвели до головної проблеми російської ескадри - відсутність достатньої кількості пального. Крім того росіян змучила нестерпна спека... проте НАЙГОЛОВНІШЕ ЗАЛИШИТЬСЯ У БІЛЬШОСТІ ТЕКСТІВ "ЗА БОРТОМ" - звичайний російський "похуїзм": ненавчена команда, відсутність знань кристування сучасною зброєю, розрахунок "на авось"...
Пізніше росіяни складуть героїчних пісень, у яких розкажуть про підступних японців, які перемогли у "нечесному" бою і таким чином...черговий раз збрешуть.


ФАКТ З 36-ти одиниць російського флоту до Владивостока прийшли три. Посильне судно «Алмаз», міноносці «Грізний» і «Браво». Більша частина кораблів і 5 тисяч моряків знайшли вічний спокій на дні Корейської протоки біля островів Цусіма і Дажелет. Могили російських моряків, померлих від ран в полоні, до цих пір дбайливо зберігаються японцями в Нагасакі. Чи так само дбайливо "на Росії" ставляться до могил солдат армій-супротивників, думаю, запитувати дарма...??? Крім дутої величі та танців на кістках у цій "імперії зла" вже давно нічого не вміють. 

Немає коментарів:

Дописати коментар