неділя, 1 травня 2022 р.

Міжнародний день джазу

У наш час неможливо уявити будь-який джазовий колектив без саксофона. Мало хто знає що, спочатку цей інструмент був лише у військових оркестрах. Після Громадянської війни в Америці саксофони знайшли ще одне застосування і, як виявилося, дуже вдале.

Один з легендарних музичних напрямів, витоки якого закорінені в афроамериканській народній музиці і блюзі досяг свого феєричного розквіту в 20-х роках ХХ століття. Це був не просто синтез європейської та африканської культур, що отримав згодом повсюдне поширення, джаз став новітній фундамент для різних музичних напрямків, а також був абсолютно самостійним і самодостатнім стилем музичного мистецтва.

З нагоди проведення першого Дня джазу Ірина Бокова яка обіймала у 2011-у році посаду Генерального директора ЮНЕСКО, зазначила:”Джаз протягом усієї своєї історії завжди був фактором позитивних перетворень, він залишається ним і сьогодні. Ось чому ЮНЕСКО проголосила Міжнародний день джазу. Ця музика, біля витоків якої лежить рабство, завжди пристрасно виступала проти всіх форм гноблення. Вона промовляє мовою свободи, яка має суттєве значення для всіх культур.” 
Відзначаючи з 30 квітня 2012 року Міжнародний день джазу, ЮНЕСКО віддає належне унікальному музичному стилю,  підвищує поінформованість міжнародної спільноти, підкреслюючи необхідність міжкультурного діалогу і взаєморозуміння; зміцнює міжнародне співробітництво та зв’язки в сфері джазової музики.

Джаз – унікальний музичний стиль, створений афроамериканцями у двадцятому столітті.

Слово «jazz» не має дослівного перекладу. В англійській мові часто використовують звороти “jazz around” (мандрувати) та “jazz up”(веселитися). У будь-якому разі, швидко увійшло до лексики музикантів того часу і дало назву одному з найбільших жанрів у світі музики.

«Джаз – це розквіт краси, народженої в пригніченні, музика імпровізації і колективної творчості. В його основі лежать свобода і відкритість, завдяки яким його змогли увібрати різні культури по всьому світу, збагативши власною музичною історією і особливими нотками. Він став виразником боротьби і надій мільйонів людей і дивним символом свободи вираження думок і людської гідності. Це універсальна мова світу в епоху наростаючих протиріч і розбіжностей ».






















Немає коментарів:

Дописати коментар