четвер, 12 травня 2022 р.

12 травня - Міжнародний день Медичної Сестри.

 

12 травня - Міжнародний день Медичної Сестри. Збройні Сили України щиро вітають як усіх медсестер-військовослужбовиць та медбратів-військовослужбовців війсвійськово-лікувальних установ та медичних служб, так само й усіх медсестер та медбратів України! Вітаємо, адже Ви зараз воюєте на кількох фронтах одночасно! / May 12 - International Nurses Day. The Armed Forces of Ukraine sincerely congratulate all nurses-servicewomen and servicemen of military medical institutions and medical services, as well as all nurses of Ukraine! Congratulations, because You are now fighting on several fronts at the same time!

Збройні Сили України схиляють голови та вшановують усіх медичних сестер та медичного брата, які віддали своє життя, виконуючи військовий обов’язок. Вічна слава!
Українські військові медсестри та медбрати професійно та невтомно допомагають рятувати українських воїнів та воїнок, поранених на полях російсько-української війни на Донбасі від набоїв збройних сил російської федерації, які ведуть підступну збройну агресію кремлівських окупантів проти України протягом останніх восьми років.


Дата 12 травня обрана не випадково - це день народження сестри милосердя Флоренс Найтінгейл. Цьогорічне гасло Міжнародної ради медичних сестер – «Медсестри: голос лідерства - виховання світу здоров’я».
Українські військові медсестри та медбрати безпосередньо брали й продовжують брати участь у наданні медичної допомоги в зоні бойових дій і на передньому краї оборони в районі проведення Операція об'єднаних сил / Joint Forces Operation, а до того – в Антитерористичній операції.
Завдяки вашим знанням, вмінням, силі волі, жертовності та підтримці тисячі військовослужбовців отримали шанс на «друге народження» під час операційного асистування, післяопераційного догляду, реабілітацій та подальшого відновлення й супроводу.
Так само сьогодні самовіддано та героїчно українські військові медсестри та медбрати протистоять поширенню гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.
Бажаємо військовим медсестрам та медбратам Збройних Сил України сил, наснаги, стійкості та резільєнтності, завжди чути щиру подяку за Вашу нелегку працю. Нехай все те добро, що Ви робите кожен день, повертається до Вас сторицею!
Уперше ідея святкування Міжнародного дня медичної сестри з’явилася ще в 1953 році, але відзначати його почали з 1965-го. В 1974 році Міжнародна рада медсестер ICN - International Council of Nurses (#ІСN) ухвалила офіційне рішення відзначати Міжнародний день медсестри 12 травня, в день народження Флоренс Найтінгейл (1820-1910) – англійської сестри милосердя, організаторки служби сестер милосердя і системи підготовки кадрів середнього і молодшого медичного персоналу у Великобританії.
Флоренс Найтінгейл


Міжнародна рада медичних сестер (ICN), до складу якої входять понад 130 національних асоціацій, що становить понад 16 мільйонів медсестер по всьому світу, була створена ще в 1899 році й має на меті підвищення професійного рівня медичних сестер, забезпечення якісного сестринського догляду за всіма, хто його потребує, крім того, рада працює й над тим, аби всюди в світі були професійні сестринські кадри, а також зміцнювався престиж цієї вкрай необхідної й водночас нелегкої професії.
Штаб-квартира організації знаходиться в Женеві. Щороку до цього дня Рада медсестер готує інформаційні матеріали, оголошує тематику й гасло святкування.
2020 року виповнилося 20щ років від дня народження Флоренс Найтінгейл, тому ICN оголосила минулий рік "Роком медсестри і акушерки".
У жовтні 1854 року, під час Кримської кампанії, разом з 38 помічницями, серед яких були черниці і сестри милосердя, Найтінгейл вирушила в польові шпиталі в Скутарі (Османська імперія), а потім до Криму.
Послідовно проводила в життя принципи санітарії і догляду за пораненими. У результаті менш ніж за шість місяців смертність у лазаретах знизилася з 42 до 2,2 %. У 1856 році за власний кошт поставила на високій горі в Криму над Балаклавою хрест із білого мармуру на згадку про солдатів, лікарів і медсестер, загиблих у Кримській війні.
Кримська війна зробила Флоренс національною героїнею. Солдати, що повернулися з фронту, розповідали про неї легенди, називаючи її «леді з світильником», тому що ночами, з лампою в руках, вона завжди обходила палати з хворими.
Після повернення до Британії в 1856, Найтінгейл отримала доручення реорганізувати армійську медичну службу. У 1857 році уряд виділив кошти на організацію комісії з проведення необхідних реформ. У 1859 військовим міністром знов став Герберт, із його допомогою Найтінгейл добилася, щоб:
лікарні були оснащені системами вентиляції і каналізації;
лікарняний персонал в обов'язково проходив необхідну підготовку;
у лікарнях велася сувора статистична обробка всієї інформації.
Вона організувала військово-медичну школу, вела роз'яснювальну роботу в армії про важливість профілактики хвороб.
Найтінгейл написала ряд книг — «Нотатки про чинники, що впливають на здоров'я, ефективність і управління госпіталями британської армії» (Notes on Matters Affecting the Health, Efficiency and Hospital Administration of the British Army, 1858) і «Як потрібно піклуватися про хворих» (Notes on Nursing: What It Is and What It Is Not, 1860).
Під час війни Найтінгейл зібрала по підписці велику суму грошей, на які в 1860 році організувала першу в світі школу сестер милосердя при лікарні Святого Томи в Лондоні. Випускниці цієї школи створювали аналогічні установи при інших лікарнях.
У 1883 році Найтінгейл нагороджена Королівським Червоним хрестом, а в 1907 році — орденом «За заслуги».
Крім того, у 1912 році Товариством Червоного Хреста було засновано медаль імені Флоренс Нейтінгейл, якою нагороджуються раз на два роки дипломовані медсестри і медбрати за беззастережну відданість своїй професії та хоробрість під час надання допомоги пораненим і хворим, як у воєнний, так і в мирний час.
Перше нагородження відбулось 12 травня 1920 року, відтоді почесної відзнаки були удостоєні близько 1600 осіб. З них 25 – українських медичних сестер.
Зі святом!
Слава Україні! Слава Героїням!

Немає коментарів:

Дописати коментар