середу, 29 березня 2023 р.

Всесвітній день фортепіано

 

29 березня проводиться Всесвітній день фортепіано. Дата на 2023 рік. Ідея таланту нашого часу - Нільса Фрама і групи однодумців, які запропонували це свято відзначати 88-ий день року, за кількістю білих та чорних клавіш фортепіано.

Фортепіано класифікується як струнний та ударний інструмент. До 1950-х років клавіші фортепіано виготовляли зі слонових бивнів. Сьогодні, з метою захисту і збереження слонів, більшість фортепіанних клавіш виготовляють із пластику. Педалі на фортепіано називаються - зліва направо - una corda, sostenuto і педаль сустейна. Найбільше з коли-небудь створених фортепіано важить 1,4 тонни і має довжину 5,7 метра.
Перше фортепіано було винайдено 1709 року італійським клавесинобудівником Бартоломео ді Франческо Крістофорі. Спочатку фортепіано називалося gravicembalo col piano e forte, що приблизно перекладається як "м'який і гучний клавішний інструмент". На відміну від інших інструментів, фортепіано охоплює всі 88 нот музичної шкали, забезпечуючи неймовірний діапазон, що не має аналогів.






Немає коментарів:

Дописати коментар